17 Günlük tam kapanmada hobi araçları ve bayram hediyeleri 3D yazıcılardan çıkacak
Hükümetin aldığı karar doğrultusunda Covid-19 vaka sayısını azaltmak için Türkiye genelinde 29 Nisan’da başlayan tam kapanma, Ramazan Bayramı’nı da içine alarak 17 Mayıs Pazartesi gününe kadar sürecek. 3 haftalık bu süreç hobi edinmek ve mevcut hobileri geliştirmek için bulunmaz bir fırsat sunuyor. Kişinin yaratıcılığını geliştirme imkanı sunan 3D yazıcılar sayesinde betonla çevrilmiş şehirlerde balkonlar için verimli birer seraya dönüşürken, klasik otomobillerden, savaş ve yolcu uçaklarına kadar türlü modeller yapılabiliyor. 3D yazıcıların sunduğu imkan sayesinde 17 günlük kapanma sürecinde her güne bir hobi aracı üretmek, kendinizi ve sevdiklerinizi sevindirmek üstelik bayram hediyesi tasarlamak mümkün. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcılarla edinilen hobilerin hem eğlendirici hem de diğer hobilere göre daha ekonomik olduğunu belirterek, “Tam kapanma günlerinde kişinin bir hobi edinmesi kadar eğlendirici ve eğitici bir eylem olamaz. 3D yazıcılar kişilerin hayallerinin gerçeğe dönüşmesine olanak sağlıyor” dedi.
Covid-19 salgınında 60 bin pozitif vaka sayısının aşılması üzerinde Türkiye genelinde 17 gün sürecek tam kapanmaya gidildi. Bu süreçte kişilerin uğraşacakları hobiler oldukça önemli. Uzman psikologlar süreci daha verimli ve sağlıklı geçirmek için bir hobi ile uğraşılmasını önerirken, 3D yazıcılar bu dönemi eğlenceli kılıyor. Mayıs ayının da gelmesiyle beraber balkonlar ve seraları çiçekler, bitkilerle canlandırmak isteyenler tohum satışlarında patlama yaratırken, 3D yazıcılardan basılacak özel modellere ve ebatlara sahip saksılar, botanik hobisini daha eğlenceli ve yaratıcı kılıyor. Yine bayram sürecini de kapsayan kapanma sırasında çocuklar için çeşitli oyuncaklar tasarlayıp üretmek, motoru bulanan ve olmayan model uçaklar ile otomobiller yaratmak 3D yazıcılarla oldukça kolay.
Teraslar seraya dönüyor
Türkiye’nin yerli ve milli 3D yazıcı firması Zaxe’nin Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcılar sayesinde hobi edinmenin ve var olan hobilerin geliştirilmesinin de oldukça kolay, zevkli ve heyecanlı olduğunu söyledi. 17 günlük tam kapanma sürecinde her güne bir hobi ürünü sığdırmanın 3D yazıcı ile mümkün olduğunu anlatan “Tam kapanma noktasında hepimizin dirayetini sağlam tutması gerekiyor. Öte yandan hobi edinmek de süreci en iyi şekilde geçirmenin yolunu oluşturuyor. 3D yazıcılarla bugün yaş sınırı olmadan hobilerimizi hayata geçirerek, 17 günü göz açıp kapayıncaya dek yaşamak mümkün,” dedi. Özellikle yeşil alan miktarının görece az olduğu büyük şehirlerde balkon seralarında gerçekleştirilen mini tarımın en popüler hobi alanları arasında yer aldığını anlatan Akıncı, “Bugün her balkona uygun bir saksı ya da sera için aparat bulmak öyle kolay bir iş değil. Plastik fabrikalarındaki üretim kalıpları belli standartları içeriyor. O nedenle de bu kalıplardan kendi özel tarım dünyanızı yaratmanız için hayli para, emek ve zaman harcamanız gerekli. Oysaki bir 3D yazıcı sahibi olursanız, tasarımınızı kolayca yaptığınız saksı ve seranızı maliyetinin oldukça altında imal edip, tarım hobinize başlayabilirsiniz. Bugün bunun örneklerini 3D yazıcı kullanma oranının hayli geliştiği ABD, Almanya, Japonya ve Çin’de görmek mümkün” ifadelerini kullandı.
Hayalleri gerçeğe çevirmek için
3D yazıcıların özellikle oyuncak üretiminde hayli hünerli olduğunu ifade eden Emre Akıncı, “Aileler çocuklarının çizimlerinde yarattığı var olmayan hayvanları ve diğer canlıları bugün bir 3D yazıcıya kolay bir programla yükleyerek basabiliyor. Çocuklar, hayal ettikleri oyuncakların üç boyutlu olarak karşılarında olduğunu görünce, yaratıcılıklarına olan inançları da o derece artıyor. Bugün bir hobi olarak oyuncak tasarlamak ve imal etmek çok popüler bir uğraş. Hatta bu alan, internet dünyasının ileride en çok para kazandıran meslekleri arasında da yer alacak. Çünkü standartların dışına çıkmış, özel tasarlanmış oyuncakların dünyası bir hayli geniş. Eğer hayal etmekten bir adım öteye geçmek istiyorsanız, 3D yazıcı ile bir oyuncak üretmeyi denemeniz gerekiyor. Hangi mesleği ya da uğraşı yapıyorsanız yapın, bu hobi sizin rahatlamanızı sağlayıp ufkunuzu daha da genişletecektir”, diye konuştu.
Dünyada ve Türkiye’de turnuvaları yapılan, katılımcıların para ödüllerinin yanında uluslararası şöhret de kazandığı motorlu uçak ve araba yarışlarının 3D yazıcılar sayesinde mümkün olduğunu anlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, model uçak-otomobil yaratmanın zamanla tutkuya dönüştüğünü ifade etti. Bugün dünya ulaşım sisteminin temelini oluşturan Boeing ve Airbus uçakların bire bir kopyasından, Tesla’nın elektrikli aracına, son model bir Mercedes’ten F1 yarış otomobiline kadar çok geniş bir yelpazede istenilen marka ve modelde uçak ile otomobilin 3D yazıcıda plastik, kauçuk, cam ve metal kullanılarak basılabildiğini anlatan Akıncı, “Önceki yıllarda model uçak ve otomobil için ithalata dayalı bir sistem vardı. Bu araçları edinmek, çok pahalı bir hobi uğraşı olarak bilinirdi. Şimdi 3D yazıcı ile istediğiniz maketi, modeli üstelik de tasarımlarının ücretsiz olduğu sitelerden alıp bilgisayarınıza yükleyerek üretmeniz çok kolay. Motoru da olan bu araçları üretmek, zamanla vazgeçilmez bir tutkuya dönüşüyor. Konuyla ilgili Youtube başta olmak üzere internette sayısız kaynak da bulunuyor. Aynı zamanda Covid-19 öncesinde bu araçlar düzenlenen turnuvalarla yarıştırılıyordu. Yeni normalleşmenin aşılama ile artmasının ardından, bu turnuvaların yeniden hayata geçmesiyle beraber hobiyi edinen kişiler kendileri için unutulmaz deneyimler yaşama fırsatı bulacaklar”, şeklinde konuştu.
Yıldız savaşı yapabilirsiniz
Bugün bu hobi ürünlerini hazır olarak ithal etmenin oldukça masraflı bir uğraş olduğunu da hatırlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, “Varsayalım ki Star Wars hayranısınız. Filmlerde kullanılan bir uzay gemisinin maketini satın almak isteseniz, bugün 7.000 TL’yi gözden çıkartmanız gerekir. Çünkü bu ürünü ithal olarak kullanmak zorundasınız. Ama internetteki 3D yazıcı sitelerinden geminin tasarımını indirip evinizde basarsanız, bu ürünün maliyeti 70 TL’yi bulur. Aradaki fiyat farkı da sizin hobinize ayırmanız gereken kaynak olarak kalır ve bu işte daha ileri noktaya gidebilirsiniz. 3D yazıcı sahibi olurken en büyük kalem, bu ürünü satın alma sürecinde harcanır. Ardından hobiniz için gereken baskı hammaddeleri ise size yoğun bir zevk ve hobi için yapılmış küçük bir harcama olarak geri döner”, dedi.
Şimdiden Uzaya Çıktı
ABD, Rus ve Çin uzay ajanslarının Mars ile Ay yörüngesi ile yüzeyinde düşündükleri istasyonlar ve yaşam alanlarını üretmek için 3D yazıcıları kullanmaya başladıklarını hatırlatan Emre Akıncı, şunları ekledi: “İlerleyen zamanda kişiler kendi tasarladıkları elektrikli ya da drone teknolojisine sahip uçan otomobilleri basarak seyahat özgürlüğü de kazanacak. Bugün hobi dediğiniz alan, teknolojinin gelişimine bağlı olarak önümüzdeki günlerde gerçeğe dönüşebilir.”
3D yazıcı ile basılabilecek 17 hobi ürünü
- -Boeing 787-8 uçak maketi
- -Fotoğraflı gece lambası
- -Laptop standı
- -Trex dinozor maketi
- -Kol saati
- -Rüzgar türbini
- -IPhone telefon kılıfı
- -Ford Mustang GT 500 maketi
- -Dekoratif saksı
- -Satranç seti
- -Sürat teknesi
- -Kaykay
- -Star Wars Gemisi
- -Robot kol
- -Mini Ekskavatör Robot
- -Mini Drone
- -New York Şehir maketi
Zaxe Hakkında:
Zaxe 2015 yılında Türkiye’de kurulmuştur. Kullanımı kolay, güvenilir 3D baskı teknolojilerine ihtiyaç duyan firmalar ve kullanıcılar için en gelişmiş teknolojiler ile donatılmış 3D yazıcıları sunmaktadır. Rakiplerden farklı olarak, Zaxe yalnızca bir 3D yazıcı üreticisi değil, güvenilir teknik destek ekibi ile müşterilerine uçtan uca bir 3D ekosistem sunmaktadır. Zaxe, şu ana kadar ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları, Zaxe XDesktop yazılımı ve Zaxe filamentleri ile yüksek kaliteli baskılar almanızı sağlamaktadır.