Haberde Bursa

2020’yi Kaybettik! 2021’i Kaybetmeyelim!

21.12.2020

Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri pek çok alanı etkiledi ancak şüphesiz ki süreçten olumsuz etkilenen alanların başında eğitim yer alıyor. İlk kez deneyimlenen uzaktan eğitim konusunda yaşanan sıkıntıları ve 2020 yılında eğitim öğretim sürecinin nasıl geçtiğini Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy’la değerlendirdik. Toy, “2020 bizim açımızdan kayıp yıl” diyerek 2021 yılında tüm tedbirlerin alınıp yüz yüze eğitime geçiş yapılmasını beklediklerini ifade etti

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN bursadabugün.com

Koronavirüsün en büyük değişimi yaşattığı alanların başında eğitim geliyor.

Uzaktan eğitime geçiş yapılması, kademeli olarak okulların açılmasının ardından vaka sayılarının artmasıyla tekrar uzaktan eğitim kararı alınması ve bu sürecin ne kadar süreceğinin belirsizliği, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin kafasını bir hayli karıştırmış durumda.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada “İlkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitim, 2020 – 2021 eğitim öğretim yılının ilk döneminin tamamlanacağı 22 Ocak 2021 Cuma gününe kadar devam edecek” denildi.

Böylece okulların ilk dönem sonuna kadar yüz yüze eğitime geçmeyeceği belli oldu.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, 2020’de eğitim öğretim hayatı değerlendirmesini Bursada Bugün ile paylaştı.

Toy, “2020 yılını kayıp yıl olarak adlandırıyoruz. Sağlık çalışanları sistemin en büyük yükünü çektiler ama ikinci sırada da eğitim çalışanları var” şeklinde konuştu.

“2020 BİZİM İÇİN KAYIP YIL!”

“2020 bizim açımızdan kayıp yıl” diyerek söze başlayan Toy, “İlk vaka 2019 Aralık ayında Wuhan’da çıktıktan sonra Türkiye’ye gelene kadar geçen süre zarfında hiçbir hazırlık yapılmadı. Aslında salgının yayıldığı ve geçtiği ülkelerde en çok yüz yüze eğitimi etkilediği görülmüştü fakat hazırlıklar yapılamadığı için bizler acil biçimde Mart ayında uzaktan eğitime geçmek zorunda kaldık. Haziran ayına kadar devam eden uzaktan eğitim sürecinde başta alt yapı sorunu olmak üzere pek çok sorun yaşadık ve bu da uzaktan eğitim sürecinin sağlıklı yürümesine engel oldu. Haziran ayında tatil başladı ama Ağustos ayına kadar geçen süre içinde yine hiçbir önlem alınmadı dolayısıyla biz Eylül ayında okullarımızı yine açamadık. Ne yüz yüze eğitime geçtik ne de hazırlıklı bir biçimde uzaktan eğitime devam ettik. Maalesef Eylül ayında kademeli olarak okulları açmaya çalışsak da başarılı olamadık çünkü her şeyden önce okullarda sosyal mesafeyi sağlayacak fiziksel alanla ilgili sorunumuz var, derslik sayımız az. Yüz yüze eğitim devam ederken de bizim derslik sıkıntımız vardı. 2017 yılında bakanlığın açıkladığı verilere göre Bursa, derslik ihtiyacı en fazla olan iller arasında 6. Sıradaydı. Zaten normal eğitim öğretimin devam ettiği koşullarda da derslik ihtiyacı olan, hatta güçlendirmek adına yıkılan okulların bile yerine yenileri inşa edilmediği bu süreçte tekrar yüz yüze eğitim başladığında vaka sayıları yeniden yükseldi. Okulları tekrar kapatmak zorunda kaldık ancak bu kez uzaktan eğim sürecinde yaşanan sorunların düzeltilmiş olduğunu umut ettik, biraz daha sağlıklı biçimde bu süreci yönetmeyi umduk ama ne yazık ki olmadı” ifadelerini kullandı.

“BURSA’DA ÖĞRENCİLERİN YARISINDAN FAZLASI UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNİN DIŞINDA”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şeffaf olma çağrısı yapan Toy, “Bursa’da yaptığımız araştırmaya göre şu an öğrencilerimizin yüzde 55’i canlı derslere düzenli olarak katılamıyorlar. Yüzde 20’sinin hala tablet, bilgisayar ve internet sorunu var. Öğrencilerimizin yarısından çoğu ne yazık ki sürecin dışında. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bu veriler var. Kamuoyuyla paylaşılması için kendilerine çağrıda bulunuyoruz. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bizler 2020, eğitim öğretim açısından kayıp bir yıldır diyoruz. 2021’e dair umutlarımız tedbirlerin alınıp, ihtiyaçların karşılanarak bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI SİSTEMİN EN BÜYÜK YÜKÜNÜ ÇEKTİLER AMA İKİNCİ SIRADA DA EĞİTİM ÇALIŞANLARI VAR”

Pandemi sürecinde eğitim çalışanlarının büyük zorluk yaşadığının altını çizen Yeliz Toy, “Pandemi süreci çok zordu, küresel bir krizdi. Sağlık çalışanları sistemin en büyük yükünü çektiler ama ikinci sırada da eğitim çalışanları var. Uzaktan eğitim sürecini yürütürken eğitim çalışanlarını yalnız bırakan bir bakanlık gördük. Hiçbir konuda öğretmenlere destek olunmadı. Destek teşvikleriyle ilgili birtakım önerilerimiz oldu. Öğrencilerimizle birlikte öğretmenlerimize ücretsiz ve sınırsız internet erişimi olması gerektiğini önerdik. Yanlış bir algıyla öğretmenlere 8 GB’lık bir internet tanımladık dediler aslında biz canlı derslere EBA üzerinden değil,  Zoom üzerinden bağlanıyoruz yani bakanlığın tanımladığı 8 GB’lık internet işe yaramıyor. 500 bin tablet dağıtılacağı söylendi ama bakan 60 bin tablet dağıtabildik itirafında bulundu ve bu 60 bin tablet içinde biz Bursa’ya gelen hiçbir tablet görmedik” şeklinde konuştu.

“2021’DE YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMAK İSTİYORUZ”

Yeliz Toy, kötü geçen 2020 yılının ardından 2021’den beklentilerini şöyle özetledi: “2021 yılında yüz yüze eğitime başlamak istiyoruz. Acilen dersliklerin ve okulların yapılmasının ardından, sosyal mesafe ve hijyen koşullarının sağlandığı okullarda eğitime geçilmesini istiyoruz.  Bu koşullar sağlandığında yüz yüze eğitime geçmek için sabırsızlanıyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>