2021 yılında konut sektörünü neler bekliyor? Devlet bankaları neden konut kredilerini düşürmüyor?
Konut Sektörü Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ile Hareketlenebilir 2021 yılında konut sektörünü neler bekliyor? Devlet bankaları neden konut kredilerini düşürmüyor? Kentsel dönüşümün hızlanması konut satışlarını artıracak mı? Turyap Kurumsal Satış ve Pazarlama Koordinatörü Serpil Yarış konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu.
Dünya geçtiğimiz yıl yaşanan pandemi ile birlikte büyük bir krize girmişti. Gerek gayrimenkul gerekse diğer iş kolları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük darbe aldı. Devletimizin dirayetli duruşu sayesinde tüm sektörlere büyük destek paketleri açıklandı. 2020 yılında kamu bankaları öncülüğünde düşük faizli konut kredileri açıklanması sektörde tam bir bayram havası yarattı.
Bu kampanya da çok düşük tarihi oranlarla 1 yıl geri ödemesiz konut kredileri verildi. Dolayısı ile bu konut sektöründe bir nebze olsun rahatlama sağladı. Temmuz ve ağustos aylarında yaşanan hareketlilik, az bir miktar Eylül ayına da yansımış görünse de daha sonrasında iki dalga ile birlikte tekrar bir duraklama dönemine girmiş oldu. Dolayısıyla 2020 yılını aslına bakarsanız bu şekilde bitirmiş olduk.
Aşıların uygulanıyor olması sektörde umutları yeşertti
2021 yılı aşıların bulunması ve şu an aşıların uygulanıyor olması ile birlikte insanların, biraz daha beklentilerini arttırdı. Normalleşme süreci ile ilgili her ne kadar hızlı normalleşme bilirsek, o oranda da piyasalar hareketlenecek ve canlanacak diye düşünüyorum. Konut kredileri şu an için çok yüksek bu da ister istemez konut satışlarını da etkiliyor. İnsanlar ev almak için konut kredilerinin düşmesini bekliyor. Haliyle de düşecek beklentisi ile bekleme modundalar diyebilirim.
Bahar dönemiyle sektör hareketlenecek
Bahar aylarına girdiğimizde, sektörün de ivme kazanıp hareketleneceğini düşünüyorum. Turyap olarak yaptığımız incelemeler de faizlerin düşük olduğu dönemlerde, konut yatırımcısının taleplerinin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Şu anki döneme baktığımızda, konut kredisi faiz oranları çok yüksek. Bugün baktığımızda özel bankalar, kamu bankalarına göre genel anlamında bir tık daha iyi. Devlet bankaları yöneticileri ile yaptığımız görüşmelerde, özellikle geçtiğimiz yıl verdikleri bu teşvik niteliğindeki kredilerle riskin çoğunu aldıkları için, bu dönemde biraz daha geri planda durmayı ve özel bankaların daha aktif rol almalarını istediklerini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde hem faiz oranlarının gevşemesi açısından hem de piyasanın hareketlenmesi açısından çok önemli bir sürece giriyoruz.
2. Faz aşıların yapılacak olması piyasada biraz daha güven ortamını pekiştirecek düşüncesindeyim. Kısıtlamaların yavaş yavaş gevşetilmesi ile birlikte insanların eski yaşantısına dönmesi ile birlikte bunun gayrimenkul sektörüne de yansıyacağını düşünüyorum.
Coğrafyamız bilindiği üzere çok kritik bir bölgede, bu da ister istemez dış olaylardan çok çabuk etkileniyor. Yabancıya konut satışı konusunda da satışlarda gerileme var. Konut sektörü bir süre yabancı konut alıcısı sayesinde ayakta durabildi. Her ne kadar eskisi kadar olmasa da ev almaya devam ediyorlar. Önümüzdeki süreç bize neler gösterecek hep birlikte göreceğiz.
Doğal afetler konuta olan ihtiyacı artırıyor.
Ülkemizde son zamanlarda yaşanan doğal afetlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu. Daha önce ülkemizde sık görmeye alışmadığımız hortum dehşeti felaketlerle boğuşan İzmir’i ağır bir şekilde vurdu. Birçok bina hasar gördü ve burada tek tesellimiz can kayıplarının olmayışı. Ülkemizin gerçeği depremler kendini sıklıkla hatırlatıyor.
Kentsel dönüşüm hız kazanmalı
Devletimiz kentsel dönüşümle ilgili önemli bir karar aldı. Bugüne kadar ağır aksak ilerleyen süreç, bahar ayı sonrasında hız kazanacağını düşünüyoruz. Bu da durgun olan konut sektöründe hareketlenmeye neden olacaktır. İzmir depremi ve sel felaketleri son olarak da hortum dehşeti bize gösterdi ki hızlı ve etkili tedbirler alıp kentsel dönüşümü başarılı bir şekilde sonlandırmalıyız.
Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı tarafından 30 Ocak 2021 Tarih ve 31380 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe gren Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dar Karar (Karar Sayısı: 3470) le 2007/13033 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararın ek (l) sayılı listenin 13 üncü sırasının sonuna aşağıdaki ibare eklenmek suretiyle son verilmiştir.6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapılara yönelik dönüşüm projeler çerçevesinde taşınmaz maliklerine at mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yen inşaat alanlarında yapılacak konutlara ilişkin inşaat taahhüt işlerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmüştür. Bu karar ile kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verileceğini düşünüyorum.