2022’nin Uç Bilişimin Vaatlerini Yerine Getirecek Sene Olmasının Nedenleri
Couchbase Ürün Yönetimi Direktörü PriyaRajagopal
Modern kurumlarda inovasyon, uç bilişim aracılığıyla gerçekleşir.Yüksek kalitede müşteri deneyimini sunmak adına düşük gecikme süreli, yüksek performanslı ve uygun maliyetli altyapı, son teknoloji uygulamalar için zorunluluktur. Burada verinin hem gizliliği hem de mülkiyetine dair ihtiyaçların giderilmesi de söz konusudur. Tüm bu hedeflere ulaşmak için veri işleme yetkinliklerinin uygulamanın yakınında yeralması gerekir. Bu bağlamda uç bilişim çok şey vadediyor. Fakat geçmişe bakıldığında, BT yöneticilerinin uç bilişimin yer aldığı kullanım senaryolarına dair farkındalık eksikliği, beceri ve kaynak yatırımına duyulan ihtiyaç ve merkezi bir bulut sunucusuna geri bağlanma ihtiyacı dolayısıyla geri planda yer aldı.
Fakat işler artık değişiyor. Yeni yıla adım atarken, teknolojik yetkinliklerin nihayet uç bilişim evanjelistlerininuzun zamandır arzuladıkları seviyeye geleceğine dair umutları var. Üretkenliği ve maliyet uygunluğunu iyileştirmenin yanı sıra bir dizi yeni kullanım senaryolarına kapıyı aralayacak, gerçek anlamda merkeziyetsiz bir karar verme çağına yaklaşıyoruz.
Basit bir fikir
Uç bilişim temelini basit bir fikirden alır: bilişim ve depolama yetkinlikleri ağın uç noktasına doğru itilerek veriyi işleyecek ve tüketecek kullanıcıları, uygulamaları ve cihazlarıveriye yakınlaştırır. Bu bağlamda, 5G ile oldukça benzer dalgaları kullanır ve bu da düşük gecikmeli ve bant genişliği yoğun yeni nesil uygulamaların (oyun ve perakende sektörlerinde ve otonom sürüş, ve akıllı şehir, fabrika ve hastanelerde Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) yetkinlikleri dahil) habercisi olarak bu tarz yetkinliklere olan talebi artıracak.
Kurumlar inovatif ve ilgi uyandıran müşteri deneyimleri yaratmak için yarış halindeyken, uç bilişim birkaç yıl içerisinde dünya genelinde yaygınlaşabilir.
Her ne kadar ilk bakışta basit gelse de gerçekler biraz daha karmaşık. Uç bilişim birçok farklı şekilde ortaya çıkıyor. IDC isekonuya üç farklı tanım getiriyor:bulut tedarik sitelerinde konuşlanan “bölgesel ve metropol uç noktaları”, cep telefonu baz istasyonlarına gömülü bulut platformlarının yer aldığı çoklu erişim uç nokta bilişimi (MEC) ve lokal/ortak yerleşim çözümleri. Ayrıca, önümüzdeki beş yıl içinde bileşik yıllık büyüme oranında (CAGR) yüzde 27’lik bir artış kaydedilerek, 2026 yılına kadar 18 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen bir pazarın yönlendirilmesine yardımcı oluyorlar.
Sorunlar ve çözümler
“Birinci nesil” uç bilişim ile ilgilizorluk, merkeziyetsiz bir model vaadi verilmesine rağmen pratikte birçok görevin merkezi bulut sunucusu tarafından üstlenilmesinde ortaya çıkıyor. Bu, uç bilişimin uzanabileceği alanın kısıtlı olduğunu gösteriyor. Neyse ki bu tablo değişiyor.
AWS (AWS Outposts, WaveLength ve LocalZones’la birlikte), Google (Google Distributed Cloud’la birlikte) ve Azure (AzureEdgeZones ve Özel Çoklu Erişim Uç Nokta Bilişimi’yle birlikte) gibi hiperölçekleyici bulut sağlayıcılarının dağıtık bulut altyapılarındaki büyük gelişmeler sayesinde buluttan uç nokta yönetim altyapısının idare edilmesi artık bir gerçek. Uç noktadaki cihazlar ve yeni gömülü veri tabanı yetkinlikleri güçlüdür ve bir merkezi bulut sunucusuna ihtiyaç duyulmaksızın veriyi yerelde işler ve analiz eder. Böylece kurumlar çevrimdışı bile çalışırken iş anlamında kritik uç nokta uygulamalarını kesintisiz bir şekilde başlatabilirler. Eğer bir sunucu gerekiyorsa cihaza çok yakın bir yere, uç nokta ağında konumlanabilir. Buradaki akışın çoğunluğu uç noktada gerçekleştiğinde veri şekillenebilir, filtrelenebilir ve merkezi sunuculara geri senkronize edilir. Ardından kurumlar toplu düzeyde analiz yapabilir, ihtiyaç halinde ve istedikleri vakit ödemesini yaparak verileri elinde tutabilirler.
Teknolojinin barındırdığı büyük potansiyelin farkına varılmasıyla uç bilişimle ortaya çıkacak gerçek inovasyon, bu yetkinliklerle mümkündür.
Endüstriler boyunca değer açığa çıkarmak
Pratikte bunun karşılığı olması için kurumların uç nokta bilişim stratejilerini dikkatle planlamaları bir zorunluluk. Veriler etkili uygulamalar yaratmanın temelidir ve tam da bu yüzden bulutta, uç nokta veri merkezlerinde ve nihayetinde uç noktadaki cihazlarda doğru şekilde veri platform teknolojisine yatırım yapmak oldukça önemlidir. Uç noktadaki cihazların yerel veri işleme ve gerektiğinde çevrimdışı şekilde gerçek zamanlı içgörüler sunma yetkinliğine sahip olması da bir zorunluluktur. Son olarak, bağlantının izin verdiği ölçüde veriler bu katmanlar arasında güvenli ve dayanıklı bir şekilde kesintisiz senkronize edilmelidir.
Bu tür bir teknoloji sağlık, perakende, seyahat ve konaklama, kamu hizmetleri ve daha birçok sayısız sektörde faaliyet gösteren kurumlar için şimdiden değer katıyor. Gelişmekte olan dünyanın kırsal bölgelerinde sağlık hizmetleri deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan mobil sağlık hizmetleri tedarikçisi BackpackEMR’ı ele alalım. Çoğunlukla internet bağlantısına erişimi olmayan bu sağlık merkezleri geleneksel bulut hizmetlerinden faydalanamazlar. Fakat uç nokta üzerindeki cihazlar arasında kesintisiz bir şekilde hasta verilerini paylaşabilirler. Ameliyathanelerde kullanılan birbirinebağlı cerrahi cihazların lider üreticisi Arthrex, hastanenin veri merkeziyle bulut arasındaki senkronizasyonu yapar. Arthrex, cihazları için yerel depolama ve veri işlemeyi mümkün kılmak adına gömülü veri tabanı teknolojisinden yararlanır.
Perakende sektöründeyse PepsiCo mağazalarındaki uç noktalarında sahadaki satış elemanları içinçevrimdışı çalışan ve 5G uyumlu bir çözüm tasarladı. Satış elemanlarının çoğunluğu güvenli internet bağlantısının tesis edilemediği ortamlarda çalıştığı için tüm verilerini bir veri tabanına otomatik bir şekilde senkronize eden iyi bir satış uygulamasının sağlanması, PepsiCo için oldukça önemliydi.
Bu, sadece bir başlangıç. IDC’ye göre, uç noktadaki ağlar 2023 yılına dek konuşlanan tüm bulut altyapılarının yüzde 60’ından fazlasını temsil edecek. Veriyi merkeziyetsiz işlemek, çok daha sağlam güvenilirlik, düşük maliyetler vehem yüksek bant genişliği hem de uygulamalar için (aksi takdirde çalışmayacak uygulamalar) destek verir. Verimlilik, inovasyon ve kullanıcı deneyimi üzerindeki etki çok derin olabilir. Bizi buraya getirecekse uç nokta ve yeni nesil mobil veri tabanı teknolojileri olacak.