Haberde Bursa

21 Günlük Detox. Efsanene mi ? Gerçek mi ?

20.12.2021

Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması anlamına gelse de halk arasında genelde kilo verme aracı olarak kullanılır. Detoksun asıl amacı vücudumuza zarar veren toksinlerin uzaklaştırılmasıdır.

Peki detoks yapmazsak toksinler kendiliğinden uzaklaşmıyor mu? Aslında vücudumuz, doğal bir günlük detoks sürecine sahip ve karaciğerimiz bu iş için görevli olan organımız. Fakat yaşam kalitemizi bozan yiyecekler, hava kirliliği ve stres gibi doğal detoks sürecimizi bozan durumlara karşı yılda en az 1 defa detoks yaparak bedenimize destek verebiliriz.

Peki, detoks nasıl yapılır? Hep sıvı mı tüketmeliyiz ve kaç gün yapmalıyız gibi sorular kafanızda soru işaretleri oluşturduysa, Avrasya Hastanesi Uzman Diyetisyeni Büşra Çengel, konu hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Detoks 1 veya 2 gün ile sınırlı tutulmalı

Detoks hakkında duyduğumuz her yeni bilgiye tereddütle yaklaşmalıyız çünkü detoks uygulaması, her vücut yapısı için farklılık gösterir. Detoks uygulamaya başlamadan önce vücudunuzu iyice tanımalısınız. Aksi takdirde vücudunuzu tanımadan yaptığınız detokslar pek çok hastalığı tetikleyebilir.

Detoksun çok farklı çeşitlerinin yanında doğru uygulanış şekli, beslenmeden bazı hayvansal proteinleri çıkarmakla başlıyor. Genellikle detoks sürecinde bireyin balık harici et proteini tüketmemesi gerekir. Balığın tercih edilmesinin sebebiyse omega-3 yağ asidini içermesi ve dolayısıyla arınma esnasında vücuda pek çok sağlamasıdır.

Detoks sürecinde hiçbir hayvansal ürün tüketilmeyecek yalnızda sebze ve su ağırlıklı beslenecek diye bir kural bulunmuyor. Aksine detoksta özellikle yoğurt ve yumurta gibi ürünlerin kullanmalı ve sürecinizi 1 ya da 2 günle sınırlı tutarak normal beslenmeye geçmelisiniz.

Şekersiz 21 gün

Son dönemlerde internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında 21 gün detoks adıyla anılan detokslar oldukça popüler. Özellikle 21 gün şekersiz ve karbonhidratsız beslenilen detokslar popüler olduğu kadar soru işaretleri de barındırıyor.

Bu şekildeki detokslarda bireyler genellikle hangi şekerin kastedildiğini bilmiyor. Şekerin pek çok türü olduğu gibi özellikle yediğimiz meyvelerden, kuru bakliyatlara kadar pek çok besin çeşidinde şeker bulunuyor.

Karbonhidratın da temeli olan şekeri 21 gün boyunca hayatımızdan çıkardığımızda süreç sonrası kan şekerimiz allak bullak oluyor ve ayrıca detoks sonunda bedenin ihtiyaç duyduğu tek şey karbonhidrat oluyor.

Detoksun yararları nelerdir?

Detoksun yalnızca zararlı olduğunu dile getirmek doğru olmaz. Detoks yöntemini uzmana danışmadan uygulamaya başlamanız zararlı olabilir. Örneğin; tatile gittiğinizde çok fazla alkol alırsanız ve et ürünlerini mangalda pişirerek tüketirseniz tatil dönüşünüzde diyetisyeninize başvurarak detoks programı uygulayabilirsiniz. Bu program sayesinde kısa süre içerisinde vücudunuza aldığınız toksinlerden arınabilirsiniz. Detoks sonrasında ise normal beslenme programına dönmelisiniz.

Teknoloji ve internetin gelişmesiyle beraber popülerleşen sosyal medya platformlarında detoks uygulamalarıyla ilgili yapılan paylaşımların uzmanından olup olmadığına sağlığınız açısından çok dikkat etmelisiniz.

www.avrasyahospital.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>