15.000 MEZUNA ULAŞAN GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 30. YAŞINDA
MİLLETLERARASI ANDLAŞMAYLA KURULMUŞ TÜRKİYE’DEKİ İLK DEVLET ÜNİVERSİTESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ, 30. YAŞINI KUTLUYOR
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİNİN 30. YIL DÖNÜMÜ PANELİ’NDE ÜNİVERSİTESİNİN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI KONUŞULDU
15.000 MEZUNA ULAŞAN GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ 30. YAŞINDA
Galatasaray Üniversitesi, kuruluşuna dayanak teşkil eden milletlerarası andlaşmanın 30. yılını Üniversite ve Mezunlar Derneği’nin organizasyonuyla gerçekleşen bir dizi etkinlikle kutladı. Etkinlikler kapsamında 25 Kasım Cuma günü, 30. yıl dönümü Paneli gerçekleşti. Galatasaray Üniversitesinin dün, bugün ve yarınının konuşulduğu panellere Fransa Eski Başbakanı Alain Juppé’den Fransa Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Sylvie Retailleau’ya birçok bürokrat, akademisyen ve iş insanı katıldı.
Galatasaray Üniversitesinin kuruluşuna dayanak teşkil eden milletlerarası andlaşmanın 30. yılı etkinlikleri kapsamında 25 Kasım Cuma günü, Galatasaray Üniversitesi 30. Yıl Dönümü Paneli gerçekleşti. Galatasaray Üniversitesinin dün, bugün ve yarınının konuşulduğu paneller, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. E. Ertuğrul Karsak, Paris Pantheon-Sorbonne Üniversitesi Rektörü Prof. Christine Neau-Leduc, Fransa Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Sylvie Retailleau ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Kuruluşta emek verenlerin, mezunların ve Türkiye’deki Fransız şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı panellerde, birçok önemli isim konuşmalarıyla gençlere ilham verdi.
Fransa Eski Başbakanı Alain Juppé, Galatasaray Üniversitesi önceki dönem rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga ve ENSGI Eski Başkanı Prof. Dr. Gérard Cognet’in de aralarında yer aldığı konuşmacılar, Türk-Fransız iş birliğinin önemini ortaya koyan ve Türkiye’de Fransızca dil gelişiminin önemli bir merkezi olan Galatasaray Üniversitesinin tarihi ve misyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundular.
PROF. DR. E. ERTUĞRUL KARSAK: “15.000 MEZUNA ULAŞTIK”
Galatasaray Üniversitesi’nin 500 yıllık bir eğitim geleneğinin tepe noktası olduğunu söyleyen Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. E. Ertuğrul Karsak, açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Galatasaray Üniversitesi’ni, 1481’de Sultan II. Beyazıd tarafından kurulan Enderun okulu ve 1868 yılında Sultan Abdülaziz’in emriyle kurulan Mekteb-i Sultani ile birlikte 500 yılı aşan bir eğitim-öğretim geleneğinin son aşaması olarak niteleyebiliriz. Üniversitemiz 1993 yılında ilk öğrencilerini aldı ve 1997 yılında 7 kişi olarak ilk mezunlarını verdi. Üniversitemizin 30 yıl sonra geldiği noktayla ilgili sayısal verileri de içeren birtakım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum: 2022 yılı itibarıyla, 12 lisans ve 42 yüksek lisans ve doktora programımızda öğrenim gören yaklaşık 4500 öğrencimiz bulunuyor ve bunların %35’ini yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz oluşturuyor. 1997 yılında verdiğimiz 7 mezundan, geçen 25 yıllık süre sonunda 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 15.000 mezuna ulaştık. 3 milyonu aşan adayın katıldığı 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçlarına göre, Eşit Ağırlık (EA) puan türünde ilk 100’de yer alan 23 aday Galatasaray Üniversitesi’ni tercih etti. EA puan türünde Türkiye 2’ncisi ve Sözel puan türünde Türkiye 3’üncüsünün de aralarında bulunduğu Üniversitemizin lisans programlarına yerleşen 39 öğrencimiz, 2022-YKS’de ilk 250 arasında yer almaktadır. 2022-YKS yerleştirme sonuçlarına göre ilgili puan türleri gözetildiğinde, Üniversitemizin lisans programlarına yerleşen öğrencilerimizin %21’i ilk 1000, %45’i ilk 2000, %72’si ilk 5000 arasında yer almaktadır. 2019 YKS sonuçlarına göre Galatasaray Üniversitesinin lisans programlarına yerleşenlerin %62’si ilk 5000 arasında yer almışken, bu oran yıllar bazında düzenli olarak artış göstererek 2020- YKS’de %65, 2021-YKS’de %68 ve bu yılki YKS sonuçlarına göre %72 olmuştu. Bunlar gerçekten olağanüstü rakamlar. Bugün artık pek çok mezunumuz ulusal veya çok uluslu şirketlerde önemli görevler üstleniyor. Galatasaray Üniversitesi kendisine verilen rolü eksiksiz olarak sürdürmekte ve ülkemizin üniversitelerine geleceğin hocalarını da yetiştiriyor.”
Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi Rektörü Prof. Christine Neau-Leduc, açılıştaki konuşmasında, Paris Panthéon-Sorbonne Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi işbirliğinin içinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi: “30 yıldır bu konudaki sorumluluğumuzu sürdürmek bizim için çok büyük bir gurur kaynağı ve aynı zamanda da gelecek için büyük bir meydan okuma. Bizim misyonumuz buradaki bilimsel faaliyetlerin, etkinliklerin koordinasyonunu yapmak. Birlikte sınırları aşan araştırma çalışmalarıyla topluma da hizmet veriyoruz. Yenilikçilik, mükemmeliyetçilik bizim dünyayı değiştirmedeki misyonlarımızdan biri.”
Konuşmasında üniversitelerin, paylaşımın sembolü ve gelişmenin merkezi olduğunu söyleyen ve karmaşık ortamlarda karar verme yetisinin üniversitede kazanıldığının altını çizen Fransa Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Sylvie Retailleau, Galatasaray Üniversitesi 30. Yıl Dönümü Paneli’nde şunları kaydetti: “30 yıl önce bir devlet ziyareti sırasında imzalanan andlaşmanın ardından bu güzel üniversite açıldı. Burada Galatasaray Üniversitesinin de öneminin altını çizmek istiyorum. Fransız-Türk işbirliğinin önemini ortaya koyan Galatasaray Üniversitesi, aynı zamanda Türkiye’de Fransızca dil gelişiminin de önemli bir merkezi ve simgesi. ”
PROF. DR. EROL ÖZVAR: “GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNİN NADİDE BİR ÖRNEĞİNİ TEMSİL EDİYOR”
Panelin açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof Dr. Erol Özvar şunları kaydetti: “Tam 30 yıl önce Fransız Cumhuriyeti hükümetiyle Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında yine bu topraklarda imzalanan andlaşma ile kurulan bu üniversitemiz uluslararası iş birliklerinin nadide bir örneğini temsil etmektedir. Mektebi Sultaniden günümüze Galatasaray camiası Osmanlı Türk modernleşmesine öncü katkılar yapmıştır. Toplumun geleceğine ışık tutan bireyler yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden Galatasaray Üniversitesi, kültürler arasında inşa ettiği köprülerle de tarihi ilişkilerimize katkılar sunmaktadır. İki ülkenin akademik birikimini birbirine açan ve bilimsel çalışmalar yoluyla kurulan ortaklıklar ülkelerin kalkınmasında da değerli roller üstlenmektedir. Milletlerarası andlaşmayla kurulmuş Türkiye’deki ilk devlet üniversitesi olan Galatasaray Üniversitesi, uluslararası standartlarda eğitimi ve köklü geçmişiyle bu misyonunu günümüzde de muvaffakiyet ile sürdürmektedir.”
KURULUŞUNDAN BUGÜNE GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. E. Eylem Aksoy Retornaz moderatörlüğünde gerçekleşen “Kuruluş Aşaması ve İlk Yıllar” Paneli, Fransa Eski Başbakanı Alain Juppé, Galatasaray Üniversitesi önceki dönem rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, ENSGI önceki dönem başkanı Prof. Dr. Gérard Cognet, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Kültür, Eğitim, Araştırma ve Ağ Koordinatörü Matthieu Peyraud ve CY Tech Kurucusu Prof. Dr. Nesim Fintz’in katılımıyla gerçekleşti.
Fransa Eski Başbakanı Alain Juppé verdiği bilgilerde şunları kaydetti: “Sayın Turgut Özal ve Sayın François Mittérand o dönem iki ülkeyi temsilen andlaşmayı imzalamışlardı. Fransa ve Türkiye arasındaki dostluk çok önemli. Çok ciddi kültürleri, bilimsel boyutları olan ikili bir ilişkiden bahsediyoruz. 15. yüzyıla kadar gidebiliriz. 1841’de buradaki yetkililer Galatasaray Lisesinin temelini atmışlardı. Bence Fransız dili bir hazine ve sadece Fransızlara ait değil bu hazine. Tüm öğrencileri tebrik ediyorum. Hakikaten çok zor bir sınavdan geçiyorlar. Fransızcanın yanı sıra başka dilleri de öğreniyorlar.”
TOPLUMA KATKI SAĞLAYAN MEZUNLAR
Etkinliğin organizatörlerinden GSÜMED Başkanı Elif Uzuner moderatörlüğünde, “Bugün” başlığıyla gerçekleşen panele dünyanın dört bir yanında önemli görevlerde bulunan mezunlar katıldı. İtalya’dan Maserati Global Marka Müdürü Bilgen Tuğ, Londra’dan J. P. Morgan Kıdemli Direktörü Tuğrul Ünsal, New York’tan Base64.ai CEO’su Ozan Eren Bilgen, Berlin’den Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök, Sanofi CEO’su Cem Öztürk, Karaduman & Esin Hukuk Bürosu Ortağı Avukat Ozan Karaduman’ın konuştuğu oturumda mezunlar üniversitenin kişisel hayatlarına ve kariyerlerine olan katkılarından söz ettiler. GSÜMED Başkanı Elif Uzuner’in Galatasaray Üniversitesi öğrencilerini hayal kurmaya teşvik etmek ve öğretim üyelerine teşekkürlerini iletmek amacını taşıdığını belirttiği panelde katılımcılar hem öğrencilik dönemlerini hem de kariyer basamaklarını katılımcılarla paylaştılar.
DEĞER YARATMANIN, YENİLİĞİN VE UYUM KAPASİTESİNİN ÖNEMİNE VURGU
Gelecek, değişen ekonomi, sürdürülebilirlik ve yenilik konularının ele alındığı son oturum, “Bir Mükemmeliyet Merkezi Olarak GSÜ-Yarın” başlığıyla gerçekleşti. Galatasaray Üniversitesi Fransız Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Jean-François Polo’nun moderatörlüğündeki panele NAOS Batı Avrupa Bölge Direktörü ve Türkiye Ülke Müdürü Bayram Kaymak, TotalEnergy Türkiye Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Emre Şanda, Fransa Dış Ticaret Danışmanları Türkiye Komitesi Başkanı Franck Mereyde, Groupama Genel Müdür Yardımcısı Frederique Guegan Tayar ve Binovative CEO’su Murat Peksavaş konuşmacı olarak katıldı.
Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin de yoğun katılım sağladığı panelde iş insanları deneyimlerini aktarırken, öğrencilere inovasyon, değer yaratmak, yaratıcılık ve girişimci olmanın önemi konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Etkinliklerin ana sponsoru olan NAOS’un Batı Avrupa Bölge Direktörü ve Türkiye Ülke Müdürü Bayram Kaymak, uyum sağlama kapasitesinin önemine de vurgu yaparak, “Özellikle Covid’ten bu yana sürekli krizden söz ediliyor ve buna uyum sağlamayı başarmak çok önemli” dedi.