İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı, 2025-2030 dönemi için Avrupa Sosyal Haklar Komitesi üyeliğine yeniden seçildi. 6...
Konsolos Zengini Bursa Sınıfta Kaldı
Fahri konsolos zengini Bursa, yine sınıfta kaldı Bursa’da, diğer devletler ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olunması amacıyla hizmet veren 27 ayrı fahri konsolos bulunuyor. Bazı isimler İstanbul’dan ithal olsa dahi, şehir esnafı ve dinamikleri fahri konsolosluklardan yeterince yararlanamıyor.
Kültür, turizm ve sanayi şehri Bursa’da tam 27 ayrı ülkenin fahri konsolosu hizmet veriyor. Genellikle işadamlarının görev aldığı fahri konsolosluklar; temsil ettikleri ülkelerin tanıtımına en üst düzeyde katkı sağlamanın yanı sıra pasaport, seyahat belgesi ve bu devlete gitmeyi arzu eden kişilere gerekli işlemlerin nasıl yapılacağı konularında yardımcı olunması amacıyla faaliyette bulunuyor.
Bavulhaber.com’un Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden edindiği resmi verilere göre; kentte Litvanya’dan, Estonya’ya, Almanya’dan Moğolistan’a, Pakistan’dan Nijer’e kadar çok büyük bir coğrafyayı temsil eden 27 ülkenin fahri konsolosunun görev yaptığı Bursa’nın, konsolosluk hizmetlerinden yeterince yararlanamadığı gün yüzüne çıktı. Şehirde zor şartlar altında faaliyet gösteren çoğu işadamı ve esnafların dahi bu fahri konsoloslardan haberi bile yok. Bunun birçok sebebi bulunuyor; ancak en büyük problemi fahri konsolosların şehir ekonomisinin önde gelen işadamlarından olması. Hatta üzerine bir de Zeyneb Abidin Erdem ve Ahmet Çalık gibi Türkiye’nin önde gelen işadamları gibi ithal isimlerin fahri konsolosluk yürütmesi eklenince konsoloslara ulaşmak bir hayli zor hal alıyor.
KENDİLERİNE ULAŞMAK ÇOK ZOR!
Fatma Durmaz Yılbirlik Polonya’yı, Sibel Cura Ölçüoğlu Almanya’yı, Oya İzmirli’nin İtalya’yı fahri konsolos olarak temsil ettiği Bursa’da işadamları Hüseyin Özdilek Slovakya’yı, Hüseyin Durmaz İngiltere’yi, Çetin Yıldırım Moğolistan’ı, Cevdet Sefer Malezya’yı, Berat Tunakan Litvanya’yı, Atilla Parlamış Makedonya’yı, Ahmet Çalık Kazakistan’ı, Barış Kaya Estonya’yı, Sedat Diniz Avusturya’yı, Claudia Benbassat Brezilya’yı, Fahrettin Gülener Kosova’yı, Mehmet Hakkı Erbak Fransa’yı, Murat Tarman Pakistan’ı, Musa Şahin Nijer’i, Muzaffer Çilek Bosna Hersek’i, Necip Naci Doğru Arnavutluk’u, Nejat Yahya Çin Anshan’ı, Yavuz İskenderoğlu Letonya’yı, Zekeriya Aybar Uluca Belarus’u, Görkem Şehsuvar Ukrayna’yı, Serkan Yazıcı Moldova’yı, Mehmet İbrahim Hızalan Belçika’yı ve Ahmet Yıldız Srilanka’yı fahri konsolos olarak temsil ediyor.
GEÇİŞ ÜSTÜLÜĞÜ HAKLARI YOK
‘Para verelim de fahri konsolos olalım’ diye düşünenler ise amaçlarına ulaşamıyor. Fahri konsoloslara herhangi bir maaş ödenmezken, bu kişiler trafik cezalarından da muaf tutulmuyor. Fahri konsolosluk kimlik kartları tanıtım amaçlı. Trafik yönetmeliği gereği panel plaka alabilen fahri konsoloslarının araçlarının geçiş üstünlüğü hakları yok. Fahri konsolosluk unvanı VİP salonlardan yararlanma ayrıcalığı getirmiyor. Resmi görevlerinin yerine getirilmesi sırasındaki fiilleri nedeniyle yargı dokunulmazlığından yararlanabiliyorlar.
YORUMLAR