Haberde Bursa

KAMİAD, Türkiye’nin Kamu Müteahhitlerini Gaziantep’te buluşturdu!

11.12.2022

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği’nin (KAMİAD) ile Gaziantep Ticaret Odası (GTO) işbirliğinde ilki düzenlenen “KAMİAD Türkiye Buluşmaları” kapsamında Kamu İhaleleri ve E- İhale Bilgilendirme Toplantısı geniş katılımla Gaziantep’te gerçekleştirildi.

GTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan KAMİAD Kurucu Genel Başkanı Ali Adıgüzel, sektörün içinde bulunduğu zorlu koşullar ve toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Adıgüzel, “Öncelikle böyle bir toplantıya ev sahipli yapıyor olmaktan memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Zira kamu ihaleleri sadece yüklenicileri değil aslında tüm toplumu etkileyen bir süreç ve bu süreç ne kadar sağlıklı yürütülürse toplumsal refaha katkısı da o kadar yüksek olacağına inanıyorum” dedi.

Konuşmasında, “Kadim tarihimizin her döneminde olduğu gibi cumhuriyet tarihi boyunca da ülkemizin dört bir yanı, bu ihtiyaçlara binaen tahkim ve tanzim edilmiş, halen de edilmeye devam etmektedir” diyen Adıgüzel, “Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi; ülkemizde de tüm bu eserleri vücuda getiren kişiler, biz kamu müteahhitleri veya diğer adıyla yükleniciler olmuştur” ifadelerine yer verdi.

KAMİAD Kurucu Genel Başkanı Adıgüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“DEVLETİNİN YANINDA OLAN MESLEK MENSUPLARIYIZ

Her ne kadar görev ve isim tanımlamamız, geneli ihtiva eden bir yapıda olsa da, bizler kendimize kamu müteahhidi tanımıyla yer bulan ve her dönem devletinin yanında olan meslek mensuplarıyız. Kamunun yatırımlarını hayata geçirirken, muhatabı devlet olduğu için her zaman taviz vermesi gereken, cefakar iş adamlarıyız. Bizler ödeyeceği vergiyi, henüz sözleşme yaparken ödemeye başlayan, bu yönüyle dahi, diğer meslek guruplarından ziyadesiyle farklılaşan, emsalsiz bir mesleğin mensubu, fedakâr iş insanlarıyız! Ancak üzülerek ifade etmek istiyorum ki; bu güzide meslek, tarihin hiçbir döneminde hak ettiği saygıyı görememiş, kamuoyu nezdinde halen kötü bir intibaa ile anılmaya devam etmektedir.

BİRÇOK MESLEKTAŞIMIZ EKMEĞİNDEN OLDU

Son bir yılda hükümetimiz tarafından çıkartılmış Geçici 5 ve Geçici 6. Maddeler ile ödenen fiyat farkı kararnamelerinin çıkartılmasını sağlayan bizler; bu alanda yaptığımız çalışmalarda; yaşadığımız sorunların, Ankara’ya aktarılamadığını üzülerek görmüş olduk. Her daim devletinin emrinde olan bu sektörü, bir çatı altında toplayan ve onları meslek yaşamında sahiplenerek, kamu kurum ve kuruluşlarına karşı muhatap alınabilecek bir yapının olmayışı sonucunda; binlerce meslektaşımız işlerini yarım bırakarak, teminatını yakmak zorunda kalmış ve birçok meslektaşımız ekmeğinden olmuştur. Yaşadığımız bu olağanüstü süreç; yükleniciler arasında ilk defa bir dayanışma ruhunu oluşturmuş ve sonunda ülkemizin her bölgesinden bir araya gelen meslektaşlarımız ile beraber, kamu müteahhitleri ve iş insanları derneğini bizlere kurma imkanını sağlamıştır.

İYİ ÖDÜLLENDİRİLMELİ, KÖTÜ NİYETLİ CEZALANDIRILMALI

Kamu İhale Kurumu tarafından başlatılan ‘E-ihale’ sistemi, ihalelerde kolaylık ve şeffaflığı sağladığı gibi, hiç kuşkusuz bu sektör temsilcilerinin de bir araya gelebilmelerinin önünü açmıştır. Bizler KAMİAD olarak, her şeyden önce kamunun yararına çalışan ve devletinin emrinde hizmet eden iş insanları olarak; öncelikle ‘yüklenici’ adının saygın bir meslek olması için 4734 Sayılı Yasa’nın var olan birçok eksiğinin giderilmesini istemekteyiz. İyinin ödüllendirildiği ve kötü niyetlinin cezalandırıldığı bir sistemin, oluşturulmasının sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de neredeyse en çok değişim gösteren kanunların başında kamu ihale kanunu, buna bağlı mevzuat ve yönetmelikler olmuştur. Durum böyle olunca; maalesef birçok meslektaşımız, değişen yasayı ve bu süreçleri takip edememekte veya değişen mevzuat ile ilgili birçok ayrıntıyı gözden kaçırabilmektedir. Bu durumda hem meslektaşlarımız mağdur olmakta hem de idarelerdeki işleyiş süreci gereksiz yere uzamaktadır.

MÜTEAHHİTLİK MESLEĞİNİN TANIMI YOK!

Devletin kurumlarının yüklenicilerle yaşadığı sorunları azaltabilmek için kuracağımız ‘mevzuat bilgi sistemiyle’ üyelerimizin bilinçlenmesini sağlamayı planlamaktayız. İhale kanunu ve Yasal Mevzuat bu kadar sık değişirken Maalesef değişmeyen tek şey; Müteahhitlik mesleğinin tanımının olmaması, herhangi bir eğitim şartına ve mesleki yeterliliğe sahip olmadan yapılabilmesidir. İnsan hayatı için önemli bir yer tutan; İş güvenliği kanununa göre ağır ve tehlikeli iş sınıfında olan, çalıştırdığı bütün taşeronların, mesleki yeterlilik sahibi olmaları kanun gereği olan bir mesleğin, icra edilmesi için hiçbir formasyona ve uzmanlığa ihtiyaç duyulmaması, trajikomik bir olaydır.

KAMİAD TÜM TÜRKİYE İLE BULUŞACAK!

KAMİAD ailesi olarak ilkini bugün Gaziantep’te yaptığımız organizasyonun devamını; inşallah ülkemizin birçok ilinde yapmayı planlamaktayız. Bu bağlamda bugün burada bizlerle bulunan kamu ihale kurumunun kıymetli mensuplarına, verecekleri bilgiler için şimdiden çok teşekkür ediyorum.”

MÜTEAHHİTLERİN SESİ DUYULMALI

GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım da toplantıda yaptığı konuşmasında kamuya iş yapan müteahhitlerin zor durumda olduğunu kaydederek, ‘’İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde kamuya iş yapıp da zarar etmeyen hiçbir kamu müteahhitti olduğunu zannetmiyorum’’ dedi.

Müteahhitlerin içinde bulunduğu zorlu koşullara değinen Yıldırım, ‘’Bu toplantı her ne kadar bilgilendirme toplantısı olsa da kamu müteahhitlerinin sorunlarının konuşulması gereken bir ortam olduğuna da inanıyoruz. Son dönemlerde özellikle kamuya iş yapan müteahhitlerimiz, inşaat, hizmet, yemek ya da sağlık sektörü olsun hepimiz bu alandan şu anda dertliyiz. Biliyoruz ki bu toplantıda İhale Kanunları ile ilgili Sayın Grup Başkanımız bizleri bilgilendirecektir. Bu bilgilendirmeden de ziyadesiyle faydalanacağız” diye konuştş.

Konuşmaların ardından kamu müteahhitleri, Yargıtay eski tetkik hâkimi ihale uzmanı Avukat Mehmet Çalışır ve Kamu İhale Kurumu Grup Başkanı Celal Şahbudak tarafından Kamu İhaleleri ve E- İhale konusunda bilgilendirildi.

GALA YEMEĞİ

KAMİAD Türkiye Buluşmaları Gaziantep Programı’nın akşam bölümünde ise Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ ve Siyasi Parti İl Başkanlarının da katılımıyla Gala Gecesi düzenledi.

Gaziantep Safir Otel’de düzenlenen gecenin açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Ali Adıgüzel, KAMİAD’ın projeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı. Gaziantep Valisi Davut Gül ise konuşmasında, “Biz hepimiz aynı gemideyiz. Kamunun mutsuz olduğu bir ortamda işlerin düzgün çıkma ihtimali yoktur. Gaziantep bu açıdan diğer illere göre daha şanslı bir şehir. En azından Gaziantep şartlarında iletişimle çözülebilecek her sorunu çözüyoruz, çözmeye gayret ediyoruz. Biz valilik olarak elektronik ihaleyi Türkiye’de ilk olarak başlatanlardan bir tanesiyiz. Bütün ihalelerimiz elektronik ihale hemen hemen tamamını açık ihale olarak yapıyoruz. Aynı şekilde başta pandemi dönemi olmak üzere Gaziantep Valiliği ile iş yapıp parasını alamayan ya da parası geciken hiçbir müteahhit olmamıştır. Sizlerle iletişim halinde en iyisini yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ da konuşmasında, sektörün zorluklarını masanın iki tarafında da bulunmuş birisi olarak yakından bildiğini ifade etti. Karadağ, “Kamu müteahhitliği çok kıymetli ve sorumluluk gerektiren bir alan. Kamu müteahhitliğinin bir standartının olmasına inananlardanım. Bu tür programların sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayacağına olan inancımız tam. Bu sebeple KAMİAD’ın bu etkinliğini de önemsiyorum” diye konuştu.

Gecede, davetlilere KAMİAD tanıtım filmi izlettirilirken, sponsor firmalara teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca KAMİAD’a yeni katılan üyelere de Kurucu Genel Başkan Ali Adıgüzel tarafından üye rozetleri takıldı.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>