Haberde Bursa

Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ yazdı; Dünü Değil Yarını Doğru Planlayarak Umutsuzluğun Yerine Umudu Yeşertiriz

04.03.2023

Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İbrahim Ortaş makalesinde;

Her ne kadar güne 15 0C’ sıcaklı ve güneşli günle başlasak da meteorolojik kuraklık, doğal depremler ve artçıları doğal olarak insanların yaşamsal kaygılarını artıyor. Depremin ağır yıkımının yarattığı can kayıpları ve yetersiz kurtarma çalışmaları, planlama ve organize olma sorunları ve ihtiyaçların halen tam olarak sağlanmamış olmasının yaratığı kaygı halen yaşanıyor. Ayrıca ülkenin içinde bulunduğu yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, eğitimin aksaması, sorunların çözülemediği kaygıları yaşanıyor.
Deprem korkuyu artırdı ve güven kaybını oluşturdu. Doğal olarak korku fonksiyoneldir.  Korkuyorum diyecek kadar cesur olmak gerekir. Korku aynı zamanda insan doğasına yardım etmektedir. Aynı zamanda korku insanda vicdanı geliştirir.
Sorunları Aşılmaz Değil
Yaşamın devam ettiği için kalına yerden devam etmek gerekir. Depremin yaratığı olumsuz etkilere karşı Prof Dr. Acar Baltaş diyor ki;
-İşini iyi yapmaya çalışılması
-Normal planlarının devam ettirilmesi.
-Bilimsel çalışmalarının ve toplantıların yapılması
-Yası yenmek için çabalamak gereklidir.
Sorunlar ile baş etmek için iyi organize olmak için değişik sivil toplum örgütleri içinde rol almak gerekir. Yarım etmek için organize olmak ve inşaların yaşamına dokunmak gerekir.
İnsan Kendini Aşan Anlayışla Başkasına Hizmet Edebilmeli
Ayrıca insanın kendini aşan bir hizmetin içinde olmak gerekir. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Hayatta Kalmak İçin Nelere İhtiyaçlar listesinin en üst basamağı kişilerin karşılıksız olarak kendi aşan hizmet etmeyi belirtir. İnsanın bir üst bilinç durumunda kişiler kendini aşan toplumsal hizmet yapmasını sağlar.
Ancak yine de “enseyi karartmadan” umudu kurutmadan her türlü sorunun üstesinde gelineceğine olan güveni kaybetmeyelim.
Bilim ve Planlama Şart
İnsanlığın birkaç bin yıllık birikimli tarihsel tecrübesi, insan iradesi zorlukları aşabilecek kapasitededir. Bir sorun varsa mutlaka çözümü de varır. Yeter ki iyi düşünüp doğru karar verebilmektir. Yeter ki virajları keskin almadan sağduyu ile gelişmeleri doğru analiz edip, nedenlerini ve ne içinleri iyi analiz edelim. Yaşanan tecrübeden hareketle bilgi, bilim ve teknolojinin gereklerine uygun bütünlüklü bakış açısı ile liyakatli insan gücü ile planlı programlı, umutla ve coşku ile çalışalım. Her türlü zorluğun üstesinde azim ve kararlılıkla üstesinde geleceğiz. Akıl, bilim ve planlama ile başaracağız. Yarınlar daha iyi olacak.
4 Mart 2023 Adana
Prof. Dr. İBRAHİM ORTAŞ
Çukurova Üniversitesi/ Ziraat Fakültesi / Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü. Adana
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>