Otizm için gönül gönüle fark yaratanlar
Otistik öğrencilerin eğitim gördüğü Moris Boncuya Özel Eğitim Uygulama Okulu yöneticileri ve öğrencilerle bisiklet sürme, halk oyunları, fotoğrafçılık üzerine pandemi öncesi çalışmalar yapan gönüllü grup bir araya gelerek, düzenlendiği etkinlik “Farkındalığı Bırak! Fark Yarat!” Çağrısıyla 3 Nisan’da, Ahmet Adnan Saygun’da yapılacak
İzmirli iş insanı Moris Bencuya tarafından binası 2011 yılında yaptırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanan Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu, İzmir depreminin ardından ana binanın hasar görmesiyle zor bir süreçten geçti. Sınıflar ve idari kadro Ziya Gökalp Ortaokulu’na taşınırken, bina onarımına başlandı.
Pandemi ve depreminin olumsuz etkilerine karşın, eğitimine ara vermeyen Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu’nun Müdürü Ercan Mermer, 2 Nisan’da başlayan Otizm Farkındalık Ayı çerçevesinde otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, otizm konusundaki farkındalığın arttırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflendiğini belirtti.
Günümüzde her 44 çocuktan birine otizm tanısı konulduğuna dikkat çeken Mermer, “Düşünmememiz gereken nokta, otizmde artış bu kadar hızlıyken bizler otizm farkındalığının neresindeyiz ve farkındaysak otizmle ilgili fark yaratabiliyor muyuz? Tüm paydaşlarımızla ‘farkındalığı bırak fark yarat’ davetiyle yola çıktığımız bu süreçte amacımız sadece 2 Nisan’da otizmi hatırlamak, farkındalık yaratmak değil el ele, gönül gönüle otizm adına fark yaratmak” diye konuştu.
Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu’nca gönüllü kuruluş ve kişilerle birlikte “Farkındalığı Bırak! Fark Yarat” çağrısıyla düzenlenen Dünya Otizm Farkıncalık Günü programı, 3 Nisan 2023, Pazartesi günü saat 20.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da gerçekleştirilecek. Etkinliğin organizasyon komitesinde, Devlet Türk Müziği Konservatuarı, Ege Üniversitesi Mezunları Derneği, Kedi-Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam- Otizm Derneği’nin yanısıra, okul öğrencileri ile uzun yıllardır gönüllü olarak çeşitli çalışmalar yapan topluluğun temsilcileri yer aldı.
Moris Bencuya’nın tarihçesi
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Konak Otistik Çocuklar Okulu olarak 2009 yılında Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’na ait olan binada hizmet vermeye başlayan okul, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nun kullanılmayan binasının onarımını üstlenen hayırsever iş insanı Moris Bencuya’nın ismi verilerek 2011 yılında Konak Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi olarak eğitim-öğretime başladı. 2018 yılında da Konak Moris Bencuya Özel Eğitim Uygulama Okulu olarak okulun adı değiştirilen okulun kadrosunda Müdür, Müdür Yardımcısı, Rehber Öğretmen, Özel Eğitim Sınıf Öğretmeni, Beden Eğitimi Öğretmeni, Müzik Öğretmeni, Görsel Sanatlar Öğretmeni, Seramik ve Cam Teknolojileri Öğretmeni, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni bulunuyor. Okulda, genel eğitim programından yararlanamayan zorunlu öğretim çağındaki orta-ağır otizm tanılı çocuklara I., II. Ve III. Kademe olarak gelişimsel eğitim programı uygulanıyor.