Yukarı Marmaracık’ta BUSKİ’nin Son Hamlesi “Neyin Peşindeler” Sorusunu Gündeme Getirdi!
Yenişehir’e bağlı Marmaracık’ın 3 kilometre yukarısında bulunan tarihi 350 yıl öncesine dayanan ilk yerleşim yeri olan Yukarı Marmarmaracık’ın yol, su ve elektrik problemi ile tanıtmıştık 220 kişinin barınmaya çalıştığı köyü. Bursa’nın vicdanı olan gazetenizin Bursa gündemine taşıdığı “Milenyum Çağında Taş Devrini Yaşıyorlar” manşeti ile Bursa kamuoyuna yaşanan dramı aktarmıştık. Haberimiz sonrası Yenişehir Belediyesi söz konusu köye ekiplerini göndererek konuyu incelemiş, konuyla ilgili bir dosya hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi yetkililerine göndermişti.
Yenişehir’e bağlı Yukarı Marmaracık köyünün dramını CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan TBMM’ye, İYİ Parti Nilüfer-Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Mehmet Temirtaş Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyarak önce Bursa kamuoyuna daha sonra da Türkiye’nin gündemine taşımıştı. CHP,İYİ, Demokrat, Saadet, Genç, Gelecek, DSP ve BBP İl ve İlçe Teşkilatları Başkanlıkları yerleşim birimlerine giderek sorunun çözümü için aktif görev almıştı.
Siyasi partilerin köy ile yakından ilgilenmesi BUSKİ’yi harekete geçirmiş ve abonesi olmayan kaynak suyu ile beslenen köy çeşmesini kökünden kesmişti. Tepkilerin yoğunlaşması üzerine BUSKİ kestiği çeşmeyi aşmıştı. Yenişehir’e bağlı Marmaracık mahallesi Bursa’nın en eski yerleşim birimi olarak biliniyor. Rum Tekfurluğuna bağlı iken; Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin Yenişehir’i feth etmeden önce ilk olarak aldığı tek belde olan Marmaracık 1974 yılında heyelan olabileceği ihtimali ile Yenişehir Bursa Karayoluna taşındı. Bu taşınma sırasında 3 hane ise eski topraklarını terk etmedi. 2000 yılların başından itibarende çoğunluğu emekli olan 55 hane 220 vatandaş, Marmaracık’a 3 kilometre uzaktaki Yukarı Marmaracık’a ekolojik ve doğal tarım yapmak amacıyla yerleşti. Kendi eski olan ama yeniden keşfedilen 950 dönüm içindeki arazi içinde 100 yılı deviren gaz lambası ile vakit namazlarının kılındığı bir köy camisi ve 30 kadar yine aynı yaşlarda bulunan tarihi binaları ile dağ turizminin gözdesi olacak olan Eski Marmaracık yıllardır su, elektrik ve yol problemini aşamıyor. Bağ Evi Ruhsatları ve İmar Barışı’ndan yeni sakinler yükümlülüklerini yerine getirdiği halde bu haktan faydalanamıyor. Köy Çeşmesi’nin tekrar BUSKİ tarafından kesilmesini istemeyen yeni sakinler konuyu Bölge İdare Mahkemesine taşıdı. Mahkemelik olan Köy Çeşmesi’den Yenişehir-Bursa Karayolu’na komşu olan Marmaracık’a ait hane ve tarım arazilerine su verilmesini gündeme alan BUSKİ ise mahkeme sonucunu beklemeden su nakil borularını Köy Çeşmesi’nin yanına konuşlandırdı.
Marmaracık mahallesinin su ihtiyacını karşılamak için BUSKİ bugüne kadar büyük projeler geliştirdi ve uyguladı. BUSKİ tarafından yapılan yatırımlar arasında ovadan depoya pompalama sistemiyle su temini, Yukarı Marmaracık’a çıkılan tepede su arama, depo yapma ve boru döşeme, Yukarı Marmaracık’taki yüzlerce yıllık çeşmeyi depoya çevirip izinsiz arazilerden su götürülmesi, Kestel üzerinden Uludağ kaynaklı su temini, tarım alanlarının sulanması amacı ile yapılan Marmaracık Göleti bölgenin su ihtiyacını karşılayamadı. Marmaracık Göleti’nin su tutma kapasitesi ise yüzde 5 civarında. BUSKİ’nin son hamlesi; “BUSKİ son çareyi ise Köy Çeşmesi kaynağından 3 kilometre boru döşeyerek aşağıdaki köye ulaştırmakta mı buldu” dedirttiriyor!