Corona’dan Kaçarken Sahte Alkolün Kollarında Can Vermelerine İzin mi Vereceksiniz!
“Son günlerde ülkemizin çeşitli bölgelerinde sahte alkol nedeniyle yaşanan ölümlerin artışı endişe verici bir hal almaktadır.” Bursa’da adeta tavan yapan sahte alkol alarak ölüme sürüklenen vatandaşların son görüntüleri CHP’li ismi isyan ettirdi. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; “Salgın ile sınandığımız bu kritik günlerde satılan çakma alkolü içen, o sahte alkolü satanlardan alanlar içinde yaşam mücadelesi veriyoruz!” dedi.
Sözlerinin devamında Milletvekili Özkan; “Alkollü içkiden alınan vergi artışları ve etil alkolün satışına uygulanan kısıtlamalar, merdiven altı tabir edilen kaçak alkollü içki üretimi ve satışında ciddi artışlar yaşanmasına neden olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı Sayıştay raporuna göre, sahte içki ile mücadelede yetersiz kalınmış, alkolden alınan vergiler ise kayıp durumda kalmıştır. 2019 yılı Sayıştay raporuna göre, tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün 2013 yılında yıllık kullanım miktarı 1 milyon 414 bin litre, 2019 yılında ise etil alkolün kullanım miktarı 7 milyon 750 bin litreye çıkmıştır. Bu verilere göre etil alkolün kullanımı 6 yıl içinde yüzde 448 artmıştır.” dedi.
“Sahte Alkol Kullanımında ÖTV Oranı Ana Etken!”
Özkan; sahte ve kaçak yolla ülkeye giren alkol ile ilgili çarpıcı rakamlar vererek oluşan vegi kaybına dikkat çekti. Özkan; “Sayıştay raporuna göre, sadece ÖTV (özel tüketim vergisi) kaybı 2019 yılı itibarı ile 1,56 milyar TL olmuştur. Türkiye, son 10 yılda alkollü içeceklerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı ile, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2018’de yaptığı araştırmaya göre, 1 litre alkollü içecekte alınan 50.52 dolar ÖTV ile İzlanda, Norveç, Avustralya, İsveç ve Finlandiya’nın ardından OECD listesinde 6’ncı sıraya yerleşmiştir. Yapılan hesaplamalara göre,1 litre rakıda 2010 yılında 51.48 lira olan ÖTV tutarı 3 Temmuz’da yüzde 6.89 oranında artırılarak 279.29 liraya çıkmıştır. Böylece son 10 yılda vergi artışındaki oran yüzde 443 olmuştur. Vatandaşlar yükselen alkollü içecek fiyatlarından dolayı, bu içecekleri ya evlerinde butik olarak üretmekte ya da yasal olmayan yollardan temin etme yoluna gitmektedirler. İnsan sağlığı açısından tehlikeli boyutlara ulaşan bu yöntemler, hemen her gün birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine veya sağlıklarının bozulmasına yol açmaktadır.” dedi.
“Daha Fazla Can Kaybı Olmadan!”
Özkan; “Hükümetin vergi oranlarını belirlerken özellikle alkollü içecekler üzerinden almış olduğu vergi miktarlarını sürekli olarak artırması, alkollü içki tüketiminin azaltılması amacı ile yapılmakta. Ancak bu politikaların toplum sağlığına olumsuz yansımaları ne yazık ki her geçen yıl daha da artan can kayıpları ile karşımıza çıkmaktadır. Vergi artırılarak sahte içki üretim ve tüketiminin önünü kesmek mümkün olmamaktadır. Bu sebepten dolayı “alkollü içki yasasında” yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir. Kanun teklifimiz ile birlikte, sahte içki üretimi ve satışının önüne geçilerek halk sağlığını korumakla beraber sahte alkollü içki nedeniyle meydana gelen ölümlerin önüne geçilmesi, sahte alkollü içecek talebini ortadan kaldırarak ülke ekonomisine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.” dedi.