Sayıştay ortaya çıkardı! Teleferik ödemeleri nasıl gecikti?
Sayıştay’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi hesaplarında yaptığı denetimlerde “Alacaklar Hesap Grubu”nda bazı alacakların doğru, tam ve gerçeğe uygun durumu yansıtmadığı belirlendi. Bu duruma en çarpıcı örnek Teleferik işletmecisinin Büyükşehir’e yapması gereken ödemelerde ortaya çıktı.Sayıştay’ın Kasım 2020 tarihli raporunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Teleferik şirketinden alması gereken tutarları tahsik etmediği ortaya çıktı.
Raporun, “BULGU 3: Bazı Alacakların Gerçekleşme ve Dönemsellik Bakımından Doğru, Tam ve Gerçeğe Uygun Durumu Yansıtmaması” başlığı altında, Teleferik sisteminin terminal binası ve mütemmimlerinin gayri ayni hak tesisi ile belediyece 30 yıllığına işletmesi 2006 yılında ihaleyi kazanan yüklenici firmaya devredildiği, bunun karşılığında da yüklenici işletme hasılatının yüzde 2’sini yıl içerisinde üçer aylık dönemleri takip eden ayın 10’uncu günü ödemekle yükümlü kılındığı, ödeme yapılmaması durumunda 6183 sayılı Kanun’da belirtilen gecikme faizini üzerinden ödeme yapması gerektiği belirtilerek, şu tesbitlere yer verildi:
TELEFERİK AŞ, 4 YILDA TEK KURUŞ ÖDEMEDİ
“2019 yılı içerisinde yapılan denetimde yüklenici firmanın 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında sözleşmede belirtilen bedeli ödemediği ve idarenin de bu tutarı muhasebe kayıtlarına almadığı görülmüştür. 2016-2018 yıllarını kapsayan gecikme faizi dahil 1.812.841,79 TL tutarındaki alacak kaydı 2019 mali yılı içerisinde tahakkuk ettirilmemiştir. Bundan dolayı 2019 yılı gelirler hesabı tam ve doğru bilgiyi göstermemektedir. Konunun sorumlular ile paylaşılması üzerine, 04.03.2020 tarihinde 1.812.841,79 TL tutarındaki alacak tahakkuk ve tahsilat kaydı ile muhasebeye alındığı tespit edilmiştir. 2019 yılı içerisinde ödenmesi gereken tutar ise yüklenici firma tarafından idareye gerekli bilgi ve belge göndermediğinden ötürü muhasebe kayıtlarına alınmamıştır. Bu durumda İdarenin sözleşmenin kendisine vermiş olduğu yaptırım yetkileri kullanması gerekmektedir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ‘Kayıt zamanı’ başlıklı 50’nci maddesinde; Bir ekonomik değer yaratıldığında, başka bir şekle dönüştürüldüğünde, mübadeleye konu edildiğinde, el değiştirdiğinde veya yok olduğunda muhasebeleştirileceği ve muhasebe kaydının belgeye dayanacağını belirtmiştir. Bu itibarla; alacakların gerçekleşme ve dönemsellik bakımından ekonomik değer T.C. Sayıştay Başkanlığı Bursa Büyükşehir Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 16 oluşturduğu yıl içinde tahakkuk kayıtları yapılmalıdır. Tüm gelir ve gider işlemleri mali tabloların ilgili olduğu dönemde gerçekleşmiş olmalı ve bunlara ilişkin kayıtlar kurumun gerçek işlemlerini yansıtmalıdır.”
BELEDİYE YETKİLERİ SAYIŞTAY’I YANILTMAYA ÇALIŞTI
Sayıştay denetçilerinin durum tesbitine karşılık belediye yetkilileri “1 milyon 812 bin TL’lik 4 yıllık tutarın 13 Haziran 2019 tarihinde idarece tahakkuk ettirildiği” bilgisini verdi. Ancak bu bilginin doğru olmadığı, tutarın 13 Haziran 2019’da değil 4 Mart 2020 tarihinde alacak tahakkuk ve tahsilat kaydı ile muhasebeye alındığı tespit edildi.
Raporda, “2019 yılı içerisinde mali tablolara aktarılması gereken bu tutarların 2020 yılında aktarıldığı görülmekle beraber düzeltme işlemi 2019 yılı tablolarını etkilemediği için bulguda belirtilen hesaplar itibariyle hataya neden olduğuna ilişkin değerlendirmemiz devam etmektedir.” ifadesi yer aldı.
Bilindiği gibi Bursa ile Uludağ arasında ulaşımı sağlayan Teleferik AŞ, iş adamı İlker Cumbul tarafından işletiliyor.