Haberde Bursa

Gelecek Yıl Dünya Süt Günü’nü Sütsüz Karşılayabiliriz

01.06.2023

Bursa Veteriner Hekimler Odası Dünya Süt Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu ( IDF) tarafından 2001 yılında,  1 Haziran’ın Dünya Süt Günü olarak ilan edildiği hatırlatılarak hayvansal gıda olarak sütün sağlıklı nesillerin oluşmasındaki katkısı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasındaki değeri hatırlatıldı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın basın açıklamasında Dünya Süt Günü’nün “gezegen için iyi olan senin için de iyi’’ teması ile işlendiğine vurgu yapılarak süt ürünleri üretiminde çevresel ayak izini azaltırken, besleyici gıda sağlamak ve geçim kaynakları yaratmaya devam etmenin altı çizildi.

Canlıların Vazgeçilmez Besini

Açıklamada başta insan olmak üzere tüm canlıların vazgeçilmez besini olan sütün, hayatımızda önemli bir yer tuttuğu, büyüme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren kadınlar ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmelerinin önem taşıdığı vurgulandı. Her yaş gurubunun günde iki su bardağı süt içmesi tavsiye edilirken, ülkemizde süt tüketiminin diğer ülkelere göre daha az olduğu, Türkiye’de yıllık kişi başı süt tüketimi ortalamasının gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğu  belirtildi. Açıklamada, pastörize süt ve  sokak sütü tüketim miktarları, ülkemizdeki hayvan sayısının ve yıllık üretilen süt miktarının tam olarak bilinmemesi gibi nedenlerle yıllık tüketim konusunda da net veri olmadığı, aslında hayvancılığın en büyük sorunlarından birinin de bu olduğu vurgulandı ve ‘’ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz’’ vurgusu yapıldı.

 Ayrıca, son zamanlarda ekonomik kriz nedeniyle tüketicilerin süt ve süt ürünlerini satın alma gücünün düştüğüne de dikkat yapıldı.

Gelecek Yıl Dünya Süt Günü’nü Sütsüz Karşılayabiliriz

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal “Sütün A, B, D, E vitaminleri, demir, bakır, kalsiyum ve protein gibi büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içeren özelliğinin korunması önemlidir. Bu nedenle üretimden tüketim aşamasına kadar sütün geçirdiği bütün evrelerde veteriner hekimlerin yetki, sorumluluk ve katkısı bulunmaktadır. Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara bizzat tanık olmaktayız. Üretim maliyetlerinin artması yerel aile işletmelerini zor durumda bırakmış, hayvancılık küçük işletmeler için sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Sütü makul bir fiyattan satamayan üreticiler, dişi hayvanlar için yasak olmasına rağmen, hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalmaktadır. Öte yandan alım gücü her geçen gün düşen yurttaşlarımızın süt ve süt ürünlerine erişimi zorlaşmaktadır. Her iki kesimin de mağdur edilmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu konuda gerekli tedbirler alınmadığı takdirde Dünya Süt Günü’nün bizim için bir anlamı kalmayabilir. Çünkü sütsüz kalma tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası sorunların çözümü için kırsal üretimin desteklenmesi, kooperatif yapısının yaygınlaştırılması, tüketiciye güvenli ve uygun fiyatlı süt ulaştıracak piyasa koşullarının oluşturulması ve dengede kalmasının sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın açıklamasında depremden olumsuz etkilenen üreticilerin hem bölgenin kalkınması hem de ülke ekonomisi için mutlaka desteklenmesi gerektiği ifade edilerek özellikle Kurban Bayramı da yaklaşırken bu konuya öncelik verilmesi gerektiği önemle hatırlatıldı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bu alanda çalışan meslektaşlarımız da dahil olmak üzere süt üretimi için faaliyet gösteren, emek verenlerin çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve özellikle çocuklarımız için ‘’okul sütü’’ uygulamasının bir an önce yaygınlaştırılması gerektiğini hatırlatırız ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>