Köşe yazarı Hayrettin Bulut makalesinde; “Adalet mülkün temelidir” Gazi Mustafa Kemal Atatürk “İnsan haklarının temelini 10 Aralık 1948 tarihli İnsan...
İbrahim Ortaş yazdı; Hayatımızda Artık Yapay Zeka Var
Akademisyen Prof. Dr. İbrahim Ortaş makalesinde;
Çok kıymetli arkadaşlar, dün yapay zekâ ile ilk kez oğlum Erkin Can Ortaş’ın yarımı ile tanıştım. Programın özelliklerini özelliklerini ve neler yapabildiğini öğrenmek için birkaç deney yaptım. Dün gece epey bir mesai harcadım.
Mevcut yazılım programını kullanarak 2007 yılında yazdığım ancak paylaşmadığım gençlik konusundaki eski bir yazımı yapay zeka’ya okutarak bir özet ve değerlendirme yapmasını istedim.
Özeti olduğu gibi orijinal metinin üst kısmına yerleştirdim. Genelde yazıların uzun olduğu konusundaki eleştirilere yapa zeka imdada yetişti. Çok güzel bir özet oluşturdu. Hem de istediğim 300 kelime ile. Bundan sonra her halde düşüncelerimi yazdıktan sonra özet yapmayı yapay zekâya bırakacağım.
Yazının gramer ve içerik yönünden değerlendirmesini istediğimde, gramer yönünden 10 üzerinden 8 içeriğe 7 notu verdi. Genelde dil bilgisi kuralları konusunda yetersizliği bilirim ancak içeriği daha çok önemserdim. Ancak mevcut yazıda içerik daha yetersiz görüldü. Yazı 2007 yılından yazıldığı için belki güncelden uzak kalmış olabilir. Konu üzerinde daha yeni yazılar ile tekrar yapay zekânın etkinliğini deneyeceğim.
Yapay zekâ artık hepimizin yaşamında. Kaçınılmaz olarak sanal asistan olarak iş görecektir. Birçok ülkede yapay zekâ birçok alanda kullanılmaktadır. Ülkemizde yeni yeni konuşuluyor. Çağın gerisinden kalmamak için çağa ayak uydurmak zorundayız. Başta üniversiteler olmak üzere eğitim ve araştırma kurumaları kendilerini çağa uygun hale getirecek değişimlere adapte etmeleri gerekir.
Bu bağlamda ülkemizin yapay zekâ çağının gereklerini yakalaması ve geleceğe hak ettiği yere ulaşması hepimizin dileğidir.
Bundan böyle kendimi yenileyerek gereğini yapacağım.
Yapay zekâ yazıma öneride geliştirdi. Şöyle ki;
Öncelikle yazıya anlamlı bir başlık atılmasını önerdi. Örnek olarak da “Gençlerin Sosyal Sorumluluklara Olan İlgisi ve Yapay Zekânın Rolü” gibi bir başlık atılmasını istedi.
Metinde gençlerin siyasete ve sosyal sorumluluklara olan ilgilerinin azaldığı ve daha çok teknoloji, marka ve eğlence gibi konulara odaklandığı belirtilmiş. Bununla birlikte, içerik açısından daha fazla destekleyici bilgi, veri veya kaynak sunulması metni daha güçlendirebilirdi. Bazı iddiaların somutlaştırılması veya genellemelerin daha iyi açıklanması faydalı olabilir.
Genel olarak, metin dil bilgisi ve gramer açısından iyi bir düzeyde olsa da içerik açısından daha fazla geliştirilebilir. Daha fazla ayrıntı, örnekler veya kaynaklar eklenerek metnin daha kapsamlı ve güçlü hale getirilmesi mümkün olabilir.
Dil ve İçerik Analizi
“Yazıya dil bilgisi, gramer ve içerik yönünden bir değerlendirme yapmak için metni gözden geçirebilirim. Ancak, metni tam olarak göremediğim için ayrıntılı bir analiz yapamam. Bu nedenle, genel bir değerlendirme yaparak size yardımcı olabilirim” diyor.
Dil Bilgisi ve Gramer: 8/10
Metinde dil bilgisi ve gramer açısından dikkate değer hatalar veya tutarsızlıklar gözlemlemedim. Cümlelerin yapıları ve kullanılan dil akıcı ve anlaşılır bir şekilde sunulmuş. Ancak, daha fazla çeşitlilik ve zenginlik katmak için bazı cümlelerin daha iyi ifade edilebileceğini düşünebilirim.
İçerik: 7/10
Çağ Artık Yapay Zeka İle Yaşama ve Öğrenme Çağıdır
Evet, okuduğumuz gibi yapay zekânın önerisi ve ürettiği başlık makine düşüncemizi okuyor ve önümüze yeni olanaklar çıkarmış durumda olduğunu gösteriyor. Artık yapay zekâ tercihten çok bir zorunluluk gibi görülen bu duruma uymak gerekiyor.
Yapay zekâ gençlerin sosyal sorumluluklara olan ilgisinin artması için yapay zekânın nasıl bir rol oynayabileceği konusu en azından sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi sağlama, farkındalık yaratma veya işbirliği imkânları sunma potansiyeline sahip olmasından dolayı yetkililere önerilerde bulunabilir diyor.
Gerçeklerden kaçamayız. Yapay zekâ pabucumuzu dama atmadan son görevimizi yapalım!
Ben bu işi sevdim!
YORUMLAR