İsmini Hz. Muhammed’in amcası Abbas b. Abdülmuttalib b. Hâşim’den alan bu hânedana ilk atalarına nisbetle “Hâşimîler” de denilmektedir. İslâm dünyasında Emevîler’in yerine Abbâsîler’in yönetimi ele geçirmesiyle idarî, askerî, siyasî ve ilmî sahalarda çok büyük değişiklikler olmuş, Abbâsîler’in iktidara geldikleri 750 yılı, İslâm tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmiştir. Abbâsîler’in iktidara gelmesi, Emevî idaresinden memnun olmayan grupların lider kadrolarının temsil ettiği ve öncülüğünü yaptığı yoğun bir propaganda ve teşkilâtlanan büyük bir kitlenin faaliyeti neticesinde mümkün olmuştur. Emevî halifelerinin bir asır kadar devam eden idarelerinde benimsedikleri siyasî görüşler ve yaptıkları uygulamalar, geniş bir sahaya yayılmış bulunan İslâm toplumu içinde çeşitli gayri memnun unsurların ortaya çıkmasına ve sonunda Emevî hânedanının yıkılmasına yol açmıştır. Anadolu’nun Türkler tarafından keşfedilmesi de bu süreçte başlar. 780’li yıllarda başlayan keşif 26 ağustos 1071 yılında Malazgirt Zaferi ile tescillenir.
Dicle ilçesinde o yıllara dayanan tarihi ile asırlara meydan okuyan çeşmenin son hali ise yürekleri burkuyor. Diyarbakır’ın tanınan siması o çeşmenin şimdiki halini gündeme taşıyan Filiz Aküzüm; “Dicleli hemşehrilerimizin talebi üzerine bu konuya dikkat çekmek için açıklama yapmak durumundayım. Neredeyse 1000 yıllık bir geçmişe sahip olan ve adeta Dicle ilçemizin bir simgesi haline gelen, Abbasiler döneminde inşa edilen bu tarihi çeşmenin hali içler acısı durumda su şebekesinin olmadığı dönemlerde bu çeşmenin bereketli sularından ihtiyaçlarını karşılayan halkımız bugün kanalizasyon suyunun karışması üzerine içilemeyecek durumda olan çeşmemiz için daha önce hayırsever iş adamlarımızı devreye sokmuştum tüm işçilik, malzemeler dahil olmak üzere sağ olsunlar kendilerinden masrafları karşılama sözü almıştım lakin ilçenin yöneticilerinin iş güzarlığı ve sudan akla, mantığa yatmayan sebeplerle çalışmalarımızı sekteye uğratmakla kalmadılar aynı zamanda bu güzel hayrın önüne de geçtiler.şu an da hayvanlar tarafından işgal edilen ve kullanılamaz hale gelen, kültür mirası envanterine kayıtlı olan bu çeşmenin yeniden restore edilmesi için yetkililerin bu sorumluluğu üstlenmelerini ve sahip çıkmalarını isteyen Dicleli hemşehrilemizin bu haklı özel talebini dikkate almaları hususunda ne gerekiyorsa yapmalarını istiyoruz. ” dedi.
FİLİZ AKÜZÜM KİMDİR?
Filiz Aküzüm, iki eşli memur bir baba’dan16 çocuklu bir ailenin üç kız çocuğundan biri olarak 1984 yılında Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde dünyaya gelir. İlkokulu Mersin’de, Ortaöğrenimini ise Dicle’de tamamlar. Lise son sınıfta iken Türkan SAYLAN ile tanışır ve “Kardelenler Projesi” kapsamına alınır. 2002 yılında Dicle Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nü kazanır. Dört yıllık Üniversite öğrenimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında mezun olur. 2009 yılında, Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Aşağı Çamurlu Köyü İlköğretim Okuluna Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak atanır ve Türkiye’nin ilk “Kardelen” Öğretmenlerinden biri olur.
Bir süre Iğdır’da görev yaptıktan sonra tayini Dicle’ye verilir. Doğup büyüdüğü kendi memleketi Dicle’de altı yıl (2009-2014) öğretmenlik yapar. Öğrencilik yıllarının kendisinde bıraktığı başarı alışkanlığı, öğretmenlik yıllarına da sirayet eder. Öğretmenliğinin beraberinde tekrar Üniversite sınavlarına girer. İkinci Üniversite serüvenini de (2013-2017) geride bırakan Aküzüm, sonrasında hem Öğretmen hem de Sosyal Hizmetler Uzmanı ünvanına erişir. Öğretmen ve Sosyal Hizmetler Uzmanı olmakla birlikte İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümünde Yüksek Lisans Öğrencisi olan Filiz Aküzüm, birçok okulda idareciliği, Birgün Gazetesi Diyarbakır Fahri Temsilciliği, İhlas Haber Ajansı (İHA) Dicle İlçe Temsilciliği gibi benzeri birçok görevi üstlenerek yürütür ve genç yaşının gurur hanelerine başarı üstüne başarılar ekler.
14 Mart 2015 tarihinde davet üzerine DİYŞAD ile tanışan ve resmi açılış etkinliğine konuşmacı olarak katılan Filiz Aküzüm, İlk genel kurul toplantısında kurul kararı ile “DİYŞAD / Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği” Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilir ve halen yöneticilik görevine devam etmektedir. Dernek bünyesinde yayınlanan Hevsel Dergisi’nde de ismi kadro yazarlar arasında bulunmaktadır.
Eğitimci, Pedagog, Sosyal Hizmetler Uzmanı vasfına sahip olan Filiz Aküzüm, Esra Erol – Fatih Portakal, Belma Akçura gibi birçok ünlü ismin yer aldığı ‘Postiga Yayınevi’nden yayımlanmış “Kadınlar Düşler Uçurumlar kitabının da yazarıdır. Yetkin yazarlığı ve olayları farklı çözümlemeleriyle basın medyanın da ilgisine mazhar olur ve halen birçok gazetede köşe yazarlığını yapmaktadır. Ayrıca; Sosyolojik Araştırma ve Akademik çalışmalarıyla bölgesel ve Ulusal Tv – Radyo kanallarına da zaman zaman davet edilmekte ve katılmaktadır.
Küçük yaşlarda babasını kaybeden ve yoğun nüfuslu bir ailenin fertlerinden biri olan Aküzüm, hayatın türlü zorluklarına bir başına göğüs gererek yaşam mücadelesini liyakat ile sürdürmüş, hergün yeni bir başarı ile sevdiklerinin tebrik ve takdirlerine mazhar olmuş, alkışlanır bir duruş ve saygı duyulacak bir yaşayış ile ömrünün mevcut merhalesine ulaşmıştır. Filiz Aküzüm bekar olup Diyarbakır’da ikamet etmektedir.
GENEL GÖRÜŞLER:
DİYŞAD Yönetim Kurulu Üyeliği hasebiyle Filiz Aküzüm’e dernekteki görevini ve derneğe dair kısa görüşlerini de sorup görüşünü almak istedik ve ifadelerini olduğu aktarıyoruz:
“DİYŞAD, daha önce birlikte çalıştığım ve hizmet ettiğim birçok Sivil Toplum Kuruluşunun çok daha ötesinde farklı bir misyonu ve vizyonu olan, mütevazi, samimi ilişkilerin yoğun olduğu aile ortamını aratmayan sivil bir yapıdır bana göre. Kendi imkanları ve doğru çizgisiyle büyük bir ilerleme kaydeden, toplumun birçok kesiminde saygı ve sevgiyle anılan, kapısı herkese açık tutulan, özveriyi, etik ilkeleri temel alan, tek endişesi sanata ve sanatçıya destek olmak olan bu aileye üye olmak, beni onurlandırıyor. İyi ki varsın DİYŞAD diyorum.”
Bir başına onca başarı ile gönlünün güzelliğinden ve mütevaziliğinden ödün vermeden derneğimizin Yöneticiliğini üstlenen, kültür, sanat ve edebiyata hizmet ve desteklerini esirgemeyen, şehrin ve şehir edebiyatının kalkınmasına heyecan ile hizmet eden bu güzel ifadelerin sahibi Filiz Aküzüm’e teşekkür ederiz. Hayatının her alanında yürüteceği çalışmalarda alışık olduğundan daha çok nice başarılar dileriz. Başka bir sunumda görüşmek üzere hoşçakalınız..!