Haberde Bursa

“Binalar gösterişli ama içi boş”

04.10.2023

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü özelinde, Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından BHVO’nun 1. yıl değerlendirmesi, Bursa’da Sahipsiz Hayvanlar ve Yerel Yönetimlerin Çalışmaları üzerine güncel değerlendirme toplantısı düzenlendi.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde BVO'dan basın açıklaması

SİMLANUR İNCE – GÜLSÜN ARSLAN / BURSADA BUGÜN 

Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü kapsamında, BHVO‘nun 1. yıl değerlendirmesi ve Bursa’da Sahipsiz Hayvanlar ve Yerel Yönetimlerin Çalışmaları üzerine güncel değerlendirmesi toplantısı gerçekleşti.

Veteriner Hekimleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Melike Baysal’ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

“Bursa Veteriner Hekimler Odası yönetiminin bir yıllık değerlendirme, 4 Ekim Dünya Hayvan Koruma günü özelinde sahipsiz hayvanlar ve Bursa’da yerel yönetimlerin bu konudaki güncel durumu konusunda düzenlediğimiz basın toplantımıza hepiniz hoşgeldiniz. Once sizlere Bursa Veteriner Hekimler Odası’ndan bahsedeceğim kısaca: Odamız, 1954 yılında kuruldu, diğer akademik meslek örgütleri gibi, gücünü Anayasasinin 135. Maddesinden alan, kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü, çatı örgütümüz TVHB ama şube değiliz, veteriner hekim odaları özerk odalar, 56 il ve bölge odamız mevcut, 6343 sayılı meslek kanunumuz ile mesleğimizi icra eder ve meslek örgütlerimizi yönetiriz. Seçimlerimiz iki yılda bir, kuruluş yılımız nedeniyle, çift haneli yıllarda yapılır, sadece pandemi döneminde bir istisna yaşadık, üç yıl görev yaptık, 2021’de seçim yaptık, bir sene sonra tekrarladık.

“26 MESLEKTAŞIMIZI VE 7 ÖĞRENCİMİZİ KAYBETTİK”

2022 yılında seçildiğimizde elbette çok hedefimiz, vaatlerimiz vardı ancak şubat ayında gerçekleşen büyük deprem, herkes gibi bizi de olumsuz etkiledi ki zaten “İyiyim” demeye utandığımız bir süreç yaşadık, aslında yaşamaya devam ediyoruz. Dolayısıyla bizim aslında bir yıllık faaliyetimiz en çok bu konuda oldu. 26 meslektaşımızı 7 öğrencimizi kaybettik; ailesini kaybeden meslektaşlarımız, öğrencilerimiz oldukça fazla sayıda. 25 civarında öğrencimiz var şu an Bursa’da, depremzede. Bursa da deprem bölgesinden göç alan iller arasında mesleğimiz açısından.

“GÖNÜLLÜ VETERİNER HEKİMLER AKIN AKIN BÖLGEYE GİTTİ”

Deprem sürecinde, TVHB oldukça etkin bir süreç yönetti bölgede, koordinasyon merkezlerimizi kurduk, Türkiye’nin her yerinden gönüllü veteriner hekimler akın akın bölgeye gitti; önce insani yardım için gidildi, birkaç gün sonra ekiplerimiz hayvan sağlığı için bölgede organizede olmuştu. Çok sayıda meslektaşımız var afetler konusunda özel eğitim almış, insani destek anlamında, dolayısıyla onlar hem hayvan hem sağlığı için çok emek verdiler bölgede. Bursa’dan da giden meslektaşlarımız oldu.

“BÖLGEDE HAYVANCILIK VE HAYVAN SAĞLIĞI ÇOK ETKİLENDİ”

TVHB ile bölgeye de gittik, dört gün boyunca 9 ili ziyaret ettik, odalarımızı, meslektaşlarımızı, milli ve idari amirleri ziyaret ettik. sorunları tespit ettik, veteriner hekimlik koruyucu hekimlik düzeyinde, çiftlik hayvanları sağlığında Bakanlık destekli olsa da, küçük hayvanlar ve tedavi süreçlerinde tamamen serbest veteriner hekimlerle yürütülmekte ve doğal olarak bölgedeki tüm hekimler depremzede, hepsi kliniklerini kaybetti, şu an konteynerlerda hizmet vermeye çalışıyorlar. Bölgede hayvancılık ve hayvan sağlığı çok etkilendi. Biz de o sürede, düzenli olarak basın açıklamaları ya da röportajlarla, depremin hayvan, çevre ve toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve güncel durumlarla ilgili düzenli olarak halkımızı bilgilendirmeye çalıştık.

“İÇİNE KAPANAN BİR MESLEK OLDUK”

Veteriner hekimlik, çok uzun yıllardır içine kapalı bir meslek oldu; bunda meslek örgütlerimizin tutumu oldukça önemliydi tabii. TVHB düzeyindeki değişimle mesleğimizde de önemli değişiklikler oldu, Bursa olarak biz de o değişim sürecinin içinde olduk.

“SAĞLIKTA ŞİDDETTEN BİZ DE PAYIMIZI ALDIK”

İlk olarak,Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde Ankara‘da toplandık, alanlardaydık, mesleğimize dair sorunları çok uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar yüksek sesle dile getirdik. Giderek artan şiddet olaylarının en çok hissedildiği alanlardan biri olan sağlıktaki şiddetten payını alan, ancak kanuni haklardan yararlanamayan bir meslek grubu olarak, bir kadın meslektaşımızın muayenehanesinde darp edilmesi üzerine, şiddet özelinde meslek tarihimizde ilk kez bir günlük iş bırakma eylemi yaptık ki sizler de yine yanımızdaydınız. Bütün bu süreçlerden meslektaşlarımızı da daima sürecin içinde tuttuk, aldığımız her kararı, yaptığımız her etkinliği, her haberi, mutlaka mesi ve mail yoluyla meslektaşlarımızla paylaştık. Sosyal medyayı aktif kullanmaya çalışıyoruz, çünkü aynı zamanda toplumu da gelişmelerden ve süreçten haberdar etmeye çalışıyoruz.

“MESLEKTAŞLARIMIZA DESTEK EĞİTİMLER DÜZENLEDİK”

Çok fazla özel gün var, biliyorsunuz. Mesleğimizi yakından ilgilendiren her özel günde, mutlaka farkındalık yaratmaya çalıştık, mesajlarımızla, basın açıklamalarımızla topluma hem kendimizi hem mesleğimizi anlatmaya, hem de bilgilerimizi paylaşmak istedik. Hekimlik, sürekli eğitimi gerektiren, tecrübenin çok önemli olduğu ama aynı zamanda bu tecrübeyi tıptaki yeni gelişmelerle beslemek gereken bir meslek; biz de bu anlamda meslek il eğitimlerini çok önemsedik, fırsat bulduğumuzda meslektaşlarımıza, özellikle pandemi döneminde eğitim sorunu yaşayan genç meslektaşlarımıza destek olacak eğitimler düzenlemeye çalıştık. Bir yandan da meslektaşlarımzın sosyalleşebilmesi, bir arada olup meslektaşlılık bilincini canlı tutabilmek için yemeklerde bir araya gelmeye çalıştık.

“SAHİPSİZ HAYVANLAR KONUSUNDA GELDİĞİMİZ SÜREÇ DOĞRU”

Bu sene, hedeflerimizden biri tüm yerel yönetimleri ziyaret ederek önerilerimizi ve işbirliğimizi iletmek, kendilerinden de bilgi almaktı. Tabii deprem, arkasından seçimler bu süreci sekteye uğrattı ama yeniden başlayacağız ekim ayından itibaren, bugün sahipsiz hayvanlar konusunda geldiğimiz süreç aslında aldığımız kararın ne kadar isabetli olduğunu anlatıyor bize.

“FARKINDALIK YARATMA GÜNÜ”

Bugünkü toplantımızın diğer bir konusu 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. Tabii 4 Ekim, yalnızca evcil hayvanlar ya da çevremizde gördüğümüz ve temas kurabildiğimiz hayvanlara değil, doğal yaşamın içindeki tüm hayvanlara dikkat çekmektedir. Zira, insanlar yaşamak için doğaya ve doğanın içindeki her şeye ihtiyaç duymakta, bu ihtiyaçlar da giderek artmaktadır. Ancak nüfus artışı, kontrolsüz kentleşme, doğal alanların tahrip edilmesi, yasa dışı avcılık ve ticaret bir çok türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, kutlamadan ziyade farkındalık yaratma günü.

“KANUNLARA AYKIRI EVCİLLEŞTİRİLİYORLAR”

Tüm süreç kedi ve köpeğe, özellikle köpeklere indirgenmiş durumda, oraya da geleceğim ama bugün düşünmemiz gereken çok daha önemli konular var, örneğin yaban hayvanları. Bugün, TVHB olarak yaptığımız basın açıklamasından bir not düşmek isterim bu toplantıya: En az 1,6 trilyon yabani hayvan moda, ilaç ve eğlence sektöründe kullanılıyor, aynı zamanda da kanunlara aykını olarak evcilleştirilerek doğal yaşamından uzaklaştınlıyor. Bu devasa sistemin yarattığı sorunlar hayvanlar için daha büyük hak ihlallerine neden olmaktadır.

“BUNU ONLARA BORÇLUYUZ”

Merkezi yönetim bütçe ayıracak, yerel yönetimler bütçe ayıracaklar, Veteriner er Müdürlükleri kurulacak, devlet hayvanına da sahip çıkacak.Bunu onlara borçluyuz, çünkü hukuken hakları var, çünkü 5199 sayılı yasayla bizim ülkemizde kasten hayvan öldürmek yasak. Hayvanlarla ilgili, üstünde durup düşünmemiz gereken çok şey var. Darwin insanın Türeyi adlı çalışmasında şu saptamayı yapıyor:

“İnsanın ve yukarı hayvanların zihinleri arasındaki fark ne kadar büyük olursa olsun, nitel değil, kesinlikle nicel bir farktır. Sevgi, bellek, dikkat, merak, benzeme, zekâ, vb. gibi insanın övündüğü çeşitli heyecanların ve yetilerin, duygu ve sezgilerin, daha aşağı hayvanlarda, başlangıç halinde ve bazen iyi gelişmiş olarak bile bulunabildiğini gördük”

“SEVMEK DEĞİL AMA YAŞAM HAKLARINA SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIZ”

Descartes hayvanları ruhları olmadığı için zihinleri de olmayan, dolayısıyla acı da hissetmeyen varlıklar olarak niteler ve makine benzetmesi yapar, Kant da akıl yürütmedikleri için, onlara istenildiği gibi davranılabileceğini söyler.

Oysa hayvan haklarını ilk savunan filozoflardan olan İngiliz Filozof Jeremy Bentham, 1780’de “Ahlak ve Yasama İlkelerine Giriş” adlı eserini tamamlamış ve “Konu ne akıl yürütüp yürütemedikleri ne de konuşup konuşamadıklarıdır; konu acı çekip çekemedikleridir.” demiştir. Ben de, 26 yıllık bir klinisyen veteriner hekim olarak Bentham’in bu yaklaşımını hocalarımdan öğrendğim bilgiler ve kendi klinik deneyimlerimle doğruluyorum; hayvanlar hisseder ve acı çeker. Bu nedenle, elbette içinde çok farklı başka tartışmaları barındırsa da ben şu cümleleri rahatlıkla söyleyebilirim: Hayvanları sevmek zorunda değiliz belki ama varlıklarına ve yaşam haklarına saygı duymak zorundayız”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>