Bursa’ya Adım Adım Yaklaşan Deprem Gerçeğini Tartıştılar!
Bursa Dostlar Derneği’nden “Kentsel Dönüşüm Gerçeği” konulu sempozyuma muhtar adaylarından yoğun ilgi! Dernek Başkanı Necmettin Şakar ve yöneticileri tarafından organize edilen sempozyumda önemli gerçeğe dikkat çekildi. Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak işaret edilen Alinur Aktaş’ın kürsüye çıktığı anlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Bursa’ya 100 bin yeni kentsel dönüşüm konutu” müjdesi sonrası yapılan sempozyumda muhtarlardan konunun takibi noktasında azami hassasiyet beklendiği vurgulandı. Başkan Necmettin Şakar; Ankara asfaltı altı olarak bilinen mahallelerin muhtar adayları ve kanaat önderlerinin ağırlandığı sempozyumda söz alarak; “Bursa Uludağ Dostlar Derneği olarak, misafiri değil sahibi olduğumuz Bursa ve ilçeleri için önceliğine inandığımız kentsel dönüşüm projelerinde Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin kıymetli kanaat önderleri ve 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde mahalle muhtar adayları olan kardeşlerimizle bir araya gelerek “Ada bazlı imza kampanyasında birlikte hareket kararlılığımızı” yenilemek için bir araya geldik. Muhtar adaylarımıza çıkmış oldukları tatlı yarışta yanlarında olduğumu ifade ederim. Kazanan Bursa ve mahalle sakinleri olsun.” dedi.
Başkan Şakar; ” Coğrafya bazen kader bazen de kederdir bu memlekette . Ne yazık ki kaderinden hiç keder eksik olmadı Bu memleketin Türkiye için son 100 yıllık deprem istatistiğine baktığımızda ise ortalama her 6 yılda bir kez 7 ve daha büyük bir deprem meydana geldiği görülmektedir.
1930 Hakkari
1939 Erzincan
1942 Erba Niksar
1943 Kastamonu Ladik
1944 Bolu
1949 Bingöl
1951 Çankırı
1957 Bolu
1966 Muş Varto
1967 Mudurnu
1970 Gediz
1976 Van
1992 Erzincan
1999 Gölcük
1999 Düzce
2003 Bingöl
2011 Van
2020 İzmir
2020 Elazığ
2023 6.şubat Kahramanmaraş Pazarcık
10 ilimizde acısı silinmeyecek
enkaz ve tüm şehirlerimizin yüreğinde
kapanmayacak yaralar açtı
10 ilde 13.5 milyon vatandaşımız yıkıma
maruz kalırken geride kalan
Türkiye sınırları içinde yaşayan
72 milyon vatandaşımız
yediği ekmekten içtiği sudan utandı.
Enkaz altından çıkan her canlı kalbimize
bir sevinç, ölüm haberleri
ekmeğimize göz yaşı kattı.
Demirlerin betonların arasından çıkan
her minik yavrumuz tüm insanlarımızın
yüreğinde bir umut bir şükür oldu.
Bir yandan kayıplara ağlarken halkımız
diğer yandan karanlıkta kalanlara
bir umut bir ışık bulmak için yoğunu varına kattı.
Şehirlerimiz planlamada denetlemede sorumsuz tutumlarıyla üstü açık mezarlıkları andırıyor.
Şimdi kimin ne yaptığı veya ne yapmadığı değil şimdi bizim kentimiz için yaşadığımız bölge için ne yapabiliriz önemli.
Önce; yaşadığımız kentin yakın geçmişteki değişimini anımsayalım. 80’li yıllara kadar küçük bir kent merkezi vardı. Sonra kent bir anda ve kontrolsüz büyüdü. Mesafeler uzadı, kent dokusuyla birlikte kent yaşamı ve beklentiler değişti.
Kabul etmek gerekir ki, kent hızla büyürken belediyeler de, plan yapma yetkisini elinde bulunduran merkezi yönetimde belirleyici olamadı.
Planlanan yatırımlar da kentin büyüme hızına yetişemedi
Kentsel dönüşüm bir sosyal sorumluluk projesidir.
Esasen Türkiye’de kentsel dönüşüm kanunu olarak ifade edilen kanunun gerçek adı “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun”dur. Yani adından da anlaşılacağı üzere bu yasa bir kentsel dönüşüm yasası değil, bir afet yasasıdır. 2012 yılında yaşadığımız 7 mahalleyle birlikte bölge riskli alan ilan edilmişti. 12 yılda gelinen durum ortada bölgemizde kentsel dönüşüm proje değişimlerinde gelinen nokta 1/1000 ölçekli ada bazlı kentsel dönüşüm bu proje vatandaşların çoğunluk kararıyla karşılıklı uzlaşmayla bölgede kentsel dönüşümüne hız kazanması planlanmıştır.
1/1000 ölçekli ada bazlı çalışma Yıldırım Belediye Başkanımızın proje destekli çalışmasıdır. Bölge sakinlerinin %51 oranlı kabulü bile bölgemizde kentsel dönüşüm çalışmasını
bölgemizde öne alınması olanağı çok yüksektir.
Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’ın kentsel dönüşüm açıklamaları bu doğrultudadır bölgede birlik olursak başaramayacağımız iş yoktur. Bölgede bir denge potansiyel gücünüzün olduğunu sizlerin biliyoruz mahalle için bir olursak birlik olursak bizler öyle inanıyoruz ki birlikte bu işi başaracağız.
Bursa Uludağ Dostlar Derneği olarak daha önceden hali hazır alınan bir karar neticesinden bu bölgeden başlanılmasının zamandan tasarruf edileceğini düşünerek, Ankara Asfaltı olarak adlandırılan mahallelerde 1/1000 ölçekli ada bazlı kentsel dönüşüm sokak bazlı imza kampanyası başlattık. Sizlerin de mahalle için hizmet amacını da kentsel dönüşüm destek düşüncelerinizi biliyoruz imza kampanyasına hep birlikte destek olmanızı istiyoruz. Bizler toplanan bu imzaları başta Belediye Başkanımıza sunarak mahalle sakinlerinin kararlılığını taşıyacağız, aksi bir durum ekonomik şartlar önümüze çıkarsa STK olarak Bursa Uludağ Dostlar Derneği olarak konuyu Bursa Valiliğine ve Şehircilik Bakanlığına kadar taşıyacağız siz kıymetli mahalle sakinlerimizin bu konuda desteğine çok ihtiyacımız var.
Son olarak diyoruz ki;
Eğer bu şehir her şeyi ile güzelleşecekse;
İnsanlar yolların üzerindeki taşları
kalplerin içindeki taşları
akıllarındaki taşları
hayatlarındaki taşları ayıklamadıkları
sürece güzelleşemiyorlar
eğer şehirler güzelleşecekse
insan güzelleşecekse
mekanlar güzelleşecekse ve yürekler güzelleşecekse
içimizdeki ve dışımızdaki yol ortası taşları
kaldırmalıyız.
Bursa ve ilçelerinde “Ruhsatsız yapılaşmaya” karşı olduğumuzu bir defa daha buradan ifade ediyoruz. Bursa sahipsiz değildir.
Deprem olunca değil deprem olmadan önce ne yapmalı?
Riskli ilan edilen mahallelerimizde Çevre Şehircilik Bakanlığının 10 yıldır bir çivi bile çaktığını görmedik.
Ayrıca önemle belirtmek isterim ki; Yıldırım Belediye Başkanlığı Yavuzselim mahallesinin büyük bir alana yayılmış olmasını gerekçe göstererek kendilerinin de kentsel dönüşüme geçemediği gibi mahalle sakinlerinin taleplerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini konuşmalarının her defasında dile getirdiler. Mahalle sakinlerinin gönüllü sokak sokak ada bazlı imza çoğunluğunu ile % 51 bulması şartı ile kimsenin mağdur olmayacağı bir şekilde müteahit firmaları ile hareket edile bileceğini anlaşmaların karşılıklı olması halinde yapacaklarını her defasında sözlü olarak konuk oldukları her platformda paylaştıklarına da şahidiz.
Bu nedenle de Yavuzselim’den başlayarak tüm mahallelere örnek olması dileğiyle bizlerde boş durmuyor 17 ilçeye hitap eden kentsel dönüşüm projelerinin kentle barışık olmak kaydıyla Bursa Uludağ Dostlar Derneği Başkanlığı olarak destekleyeceğimizin altına imza atıyoruz. Bu davada samimi olan her kuruma her tüzel kişiye kapımızı sonuna kadar açtık bizler bu çıktığımız yolda finişe varmak istiyoruz. Sizlerde bir kenarda durmayın. Bursa’nın akciğerlerini birlikte deprem bizi vurmadan dönüştürelim. Osmangazi ve Yıldırım’da 150 mahallenin üstünde inşaa edilen kaçak yapı stoğunu el birliği ile dönüştürelim. Vatan aşkıysa en büyük vatan nöbeti bu! ” dedi.