Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; DAĞARCIK

19.01.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Dağarcık, bir kimsenin zihnindeki bilgi birikimi olur. İnsanlar, dağarcıklarındaki bilgi birikimiyle: dünyadaki yaşanılanlara anlam verirler.

Bilgi felsefesi, bilgiyi altı bilgi türüne ayırır. Günlük bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi, felsefe bilgisi… Felsefe bilgisi dünyaya bir bütün olarak bakar. Diğer beş bilgi türü, kendi alanlarıyla ilgilenir. Her bilgi türü, kendi kuralını oluşturup gelişir. Dini bilgi, inanarak öğrenilir. Diğer beş bilgi türü, sorgulanarak öğrenilir. Her bilgi türü, dünyaya bir bakış açısı olur.

İkicilik-düalizm kuralı, bilginin ikiye ayrılmasını belirtir. İkicilik-düalizm kuralı, bilginin bir anlatım yöntemi olur. Dini bilgide iyi-kötü ayrımı yapılır. İyi, sevap ve helal olur. Kötü, günah ve haram olur. Roman ve hikâyede, iyi ve kötü: ayrı karakterler üzerinden anlatılır. İyi ve kötü, birlikte öğrenilir. Devlet idaresinde, kanuna uygun olan meşru olur.

Laiklik ve sekülerizm, ikicilik-düalizm özelliği taşır. Bilginin ikiye ayrılması olur. Laiklik, din işleri bilgisinin ve devlet işleri bilgisinin ayrılmasıdır. İki tür bilgi oluşturulmasıdır. Din işleri bilgisiyle, din örgütlenir. Devlet işleri bilgisiyle, devlet örgütlenir. Din işleri bilgisi, inanarak öğrenilir. Devlet işleri bilgisi, sorgulanarak öğrenilir. Din işleri bilgisi, dünyaya bir bakış açısı olur. Devlet işleri bilgisi, dünyaya bir bakış açısı olur.

Püriten mezhebi, kulların Allah katında eşit oldukları kuralını getirdi. Protestan mezhebi, ibadet ve çalışmanın-işin kutsal olduğu kuralını getirdi. Mesai kavramı kabul edildi. İbadet, mesai sonuna bırakılır, kuralı getirildi. Bu kurallar benimsendi ve bütün dünyaya yayıldı. Dinler ve mezhepler eşit kabul edildi. Vatan, millet, vatandaş kavramlarıyla insanlar eşit kabul edildi.

İnsan haklarında, toplum ve birey kavramları var. Toplum, bireylerden oluşur. Toplum bütün, birey parça olur. Bireyler, toplumu düşünerek birbiriyle iletişim kurarlar. Bireyler haklarını, toplumdan isterler. Kullar isteklerini, Allah’tan isterler. Kullar, Allah’ı düşünerek birbiriyle iletişim kurarlar.

Kadın ve erkek, bir bütün olur. Bütünün adına insan denir, tanımı yapılır. Bütünün parçaları eşit olur. Kadın ve erkek, eşit olur. Kadın ve erkek, farklılıkların eşitliğini oluşturur.

Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Devlet, milletin vatandaşlarının örgütlenmesidir. Ekonomik isteklerimizin devlet örgütlenmesiyle yerine getirilmesi istenir. Temsili demokraside, herkesin bir oyu olur. Sosyal demokraside, herkesin bir oyu ve zorunlu ihtiyaçlarını karşıladığı bir geliri olur.

Maneviyat ve maddiyat, bir bütün olur. Manevi bilgi ve maddi bilgi, bir bütün olur. İnsan, maneviyat ve maddiyat bütünlüğünde, mutlu olur. Düşünce, maneviyat kabul edilir. Davranış, maddiyat kabul edilir. Maneviyat ve düşünce, serbest olur. Maddiyat ve davranış, sınırlanır ya da yasaklanır.

İdealizm ve materyalizm, bir bütün olur. İdealist bilgi ve materyalist bilgi, bir bütün olur. Zihinsel bilgi ve nesnel bilgi, bir bütün olur. Bilgi türleri, birbirini tamamlar.

Bütüne ait olma ve bütünün parçası olma duygusuna, aitlik duygusu denir. Aile, vatan, millet, devlet, toplum, ümmet, dil, din, bayrak gibi kavramlar, kişiye aitlik duygusu verir. Kişi, aitlik duygularının toplamı olur. Aitlik duygusu, yalnızlık duygusunu azaltır.

Eğitim, okulda yapılır. Okulda işlik, işlikte okul açılır. Bütün bilgi türleri, okulda öğretilir. İş eğitimi ve ibadet eğitimi okulda verilir. Buna, eğitim birliği, denir. İş ve meslekler serbest piyasada, arz ve talebe göre oluşur. Bu duruma göre, işe yönelik eğitim yapılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>