MURAT SARAÇOĞLU;”YAKIN GELECEKTE TURİZMDE BURSA ÖNE ÇIKACAK”..!!
Bursa ve hatta ülkemizin en aktif STK’larından olan TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu ile uzun bir aradan sonra tekrardan çalışma ilkeleri, komite çalışmaları yurt içi ve yurt dışı etkinlikler ve okuyucularımızdan gelen sorulara yanıtlar aldığımız kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
***Öncelikle Murat Başkanım bizleri, ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrardan Türsab Güney Marmara Ofisinde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle sizi kısaca tanımak isteriz ,sonrasında Türsab Güney Marmara olarak neler yapmaktasınız neler hedeflemektedir bunlarla giriş yapalım ,sonrasında okuyucu sorularına geçelim isterseniz.
—- Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanınmış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. 1969 doğumluyum. Yaklaşık 35 yıldır Turizm sektörü içerisindeyim, 1992’den beri Plaza Turizm’in Kurucu ortağı olarak Profesyonel yaşantımı sürdürüyorum. Profesyonel yaşamım süresi boyunca Türsab’ın içerisinde çeşitli görevlerde bulundum geçmişte. 2000 yılına kadar bu görevleri sürdürdüm. Daha sonra bir boşluk bıraktım. Sonra Firuz Bey ile birlikte bir değişim süreci içerisine Türsab’ı sokalım istedik. 2018’de birlikte seçimlere katılarak o genel başkanımız oldu, biz de bölge başkanı olduk. 2018’le bugünkü tarih aralığı içerisinde Türkiye turizmine, bölge turizmine, şehir turizmine katkılar koymaya çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Mesleğimizi biraz daha öne taşımak, üyelerimizin problemlerini gidermek ve çözüm arayarak üyelerimizle birlikte yönetmek için Türsab’ta görev alıyoruz.
İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ
Türsab Güney Marmara olarak düzenlediğimiz etkinlikler hayata geçirdiğimiz projeler ve katıldığımız organizasyonlarla geride bıraktığımız yoğun bir dönemin ardından 2024’e dair birçok farklı projenin temellerini atarak yeni yıla başlamış bulunmaktayız. Bölge acentelerimizin gelirlerini çoğaltma Bursa ve Yalova’nın tanıtımına katkı sağlayacak etkinliklerle gelen turist çeşitliliğini ve geceleme sayılarına arttırma gayretimiz aynen devam edecek. Ayrıca mesleğimizin gelişimine yönelik meslek içi eğitim programlarını 2024 yılında ihtiyaç doğrultusunda genişleteceğiz,bununla da ilgili açıklayıcı bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.Birçok acentemizin ortak sorunu olan nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için istihdama yönelik meslek edindirme kurslarını bu ay içerisinde başlatıyoruz. Bizim için önemli olan şeffaf yönetim ilkelerimizden taviz vermeden meslektaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılamak ve yaşadıkları sorunları çözmek için kamu kurumları ve stk’larla işbirliği içerisindeyiz.
Göreve geldiğimiz ilk günden beri benimsediğimiz şeffaf yönetim ilkesi gereği yönetim kurulu Toplantılarını acentelerimize açık olarak gerçekleştiriyoruz.Alınacak kararlarımızda mümkün olduğunca acentelerimizin fikirlerini de değerlendirerek yol alıyoruz.Meslektaşlarımızdan gelen proje talepleri yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları yönetim kurulumuzda değerlendiriliyor ve gerektiği takdirde genel merkezimiz ve kamu otoriteleri ile paylaşılarak hızlıca sonuca ulaşıyoruz.
*** Başkanım bu güzel girizgahtan sonra şimdi de yavaş yavaş isterseniz sorularımıza geçelim. Neriman hanım Bursa deniz, göl, dağ ,yayla, tarih,doğa her şey olmasına rağmen hak ettiği payı alıyor mu turizmden diye sormuş.
BURSA HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR
—- Bursa Turizm’den hakettiği payı almıyor. Bursa turizme bugüne kadar yeteri kadar yatırım yapılan bir şehir de olmamış aslında. Çünkü Sanayi ve Ticaretle beslenen bir şehir, ekonomik gelirlerini buralardan sağlıyor. Fakat çok özel bir durumu var Bursa’nın, Allah vergisi bir turizm envanteri var biraz önce saydığınız doğal turizm envanterine sahip. Bununla birlikte çok ziyaretçi alan bir şehir iş amaçlı olarak gelen misafirlerimiz var. Son dönemde özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin de Turizmi ana eylem planlarından bir tanesi olarak programına almasından dolayı biz de sektör temsilcisi olarak motive olduk, şu anda birlikte çalışıyoruz.Kimlerle özellikle kamu kurumlarıyla, işte Büyükşehir Belediyesi, İl Turizm Kültür Müdürlüğü, yine üniversitemiz, Ticaret Odamız ,Otelciler Birliğimiz, Rehberler Birliğimiz , Türsab ortak Turizm Platformunu çatısı altında toplanıyoruz. Bursa’nın stratejik eylem planı, Turizmde ne olmalı tabii dönem dönem bu şeyler de değişiyor. O toplantılarda aldığımız kararları uygulamaya sokuyoruz. Yakın gelecekte Bursa turizmde çok daha fazla öne çıkacak.Turizmde hemen kısa vadede gelişmeler olmuyor orta ve uzun vadede olabiliyor orta vadede çok yol aldığımızı söyleyebiliriz. Umarım her şey turizmde güzel olacak.
*** Murat Başkanım 2018’den bugüne aşağı yukarı 6 yıl geçmiş başkanlığınızda o günden bugüne neler değişti,kısaca özetleyebilir misiniz acaba?
BURSA’NIN ULUSLARARASI TURİZM ALGI ÇEŞİTLİLİĞİ DEĞİŞİYOR..!!
— Bizim buradaki temel hedeflerimiz. Bursa’yı yerel olarak halkın gözünde Turizm algısını iyi oturtturmak, ulusal olarak İç turizmi canlandırmak, Uluslararası olarak da farklı ülkelerden Bursa’ya turist getirmek. Uluslararası olarak başlamak gerekirse Bursa yıllarca hep Körfez ülkelerinin Arap ülkelerinin başkenti gibi algılanmış buradan da çok güzel faydalanmış, istifade etmiş, bizim de her zaman takdir ettiğimiz şekilde ilerlemiş bir Turizm anlayışına sahipti uluslararası olarak. Fakat son yıllarda Arap turist Bursa’ya doymaya başladı daha sonra mülkiyetçilik Kanunundan sonra ev almaya, kiralamaya başladı bu sefer turist olarak değil de kalıcı gibi aramızda olmaya başladılar. Bu da tabii Turizm camiasını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Onun yanı sıra Trabzon, Karadeniz Bölgesi, Sapanca’nın öne çıkması da yine Arap konukların o tarafa kaymasına neden oldu. Bizler Türsab Ar-ge birimimizde Dünya üzerinde Bursa’ya hitap eden müşteri turist listeleri ne olabilir diye bilimsel araştırma yaptırdık. O doğrultuda yola çıktık. Hangi ülkeler öne çıktı bu araştırma doğrultusunda Balkan ülkeleri öne çıktı, Uzak doğu ülkeleri, Asya Pasifik ülkeleri öne çıktı. Avrupa’dan yine emeklilik turizmi dediğimiz, Emeklilerin daha çok seyahat ettiği 3. yaş grubu Turizm dediğimiz Ülkeler öne çıktı ki bunların en başında Almanya ve Fransa geliyor. Fransızların doğaya ,doğa turizmine karşı Dünya üzerinde bir üstünlükleri var. Bununla ilgili Bilimsel olarak uydulardan nerede hangi tarihte hangi çağlarda rotalar var onu bile bilebiliyorlar. Biz Bursa’daki ve Bölgemizdeki o rotaları hocalarımızla birlikte belirleyip sonrasında Fransızların bilgilerine sunduk onlarda heyetler gönderdiler Bursa’da ağırladık, misafir ettik. Sonuç olarak ne oldu? Güney Kore, Endonezya ,Malezya Asya ülkelerinden başladım saymaya Türki Cumhuriyetler zaten süreçte devam eden Ortadoğu ülkelerinden gelen misafirler var Balkan ülkeleri bunlar öne çıkmaya başladılar.Turizmde Bursa’ya gelişlerde listeye baktığım zaman geçen senenin Kasım sonuna kadar istatistiki verilerde Tüik’in verilerine göre Bursa’ya en çok Endonezya’dan ,Malezya’dan başta olmak üzere sonrasında Arap ülkelerinden konuklar geliyor. Böylelikle 2018’den itibaren başladığımız çalışmalarda yavaş yavaş sonuç aldığımızı görmeye başladık. Bursa’nın Uluslararası Turizm algı çeşitliliği değişiyor.
GÜNÜBİRLİKLERİ ARTIK KONAKLAMALI TURİZME ÇEVİRMEK İSTİYORUZ
Ulusal olarak da özellikle pandemi sonrası turizmin çok değerli olduğunu bütün Dünya üzerinde yaşayan herkes anlamış oldu çünkü seyahat özgürlükleri kısıtlanınca Insanlar gezememenin vermiş olduğu baskıyı hissettiler kapalı kaldılar. Sonra seyahat etmenin insana sağlık açısından da faydalı olduğuna kanaat ettiler.Biz de Türkiye içerisinde özellikle Bursa’ya yakın iller olmak üzere İstanbul,Ankara, İzmir ve sanayi şehirleri o Sanayi şehirlerinde de insanlar o sanayinin vermiş olduğu etki ile bunalıyorlar Seyahat etme hissiyatı doğuyor oralarda daha çok Bursa’yı tanıtıcı etkinliklerde bulunduk.Bursa’ya hafta sonu tur otobüsleri 250-300’e kadar dolmaya başladı, fakat günübirlik bunlar tabii biz günübirlikleri artık konaklamalı Turizme çevirmek istiyoruz.Bunuda aşmak için çalışmalarımız var.
HERKES KENDİ ŞEHRİNİN BİR GÜNLÜK TURİSTİ OLSUN PROJESİNİ BAŞLATTIK..!!
Tabii ulusal ve uluslararası çalışmalar yetmiyor. Turist geldiği zaman burada mutlu olması lazım. Dolayısıyla yerel halkada Turizm bilincini iyice oturtturmamız lazım. Kendi halkımızı da bir turist gibi Bursa’da gezdirmemiz gerekiyor diye biz herkes kendi şehrinin bir günlük turisti olsun projesini başlattık. Bununla ilgili basınımıza davet yaptık. Daha sonra acentalarımızı aldık gezdirdik. Geçen günlerde çeşitli STK ve dernekleri gezdirdik.Akademik odalar birliği ile yapacağız şimdi. Bizim buradaki projenin ana hedef kitlesi toplumun her kesiminden bürokratlarımız olsun ,iş insanlarımız olsun, kamu yöneticilerimiz olsun, halkımızın içerisinden öğrenciler öğretmenler ve en önemlisi de Mudanya dibimizde olmasına rağmen deniz görmemiş, Uludağ yanıbaşımızda olmasına rağmen dağ görmemiş maddi imkanları kısıtlı vatandaşlarımızı da muhtarlıklarımız aracılığıyla onları da tespit edip onları da gezdirmek istiyoruz.
10 FARKLI ROTAMIZ VAR
Yani tabandan tavana kadar bütün gruplardan 10 farklı rotamız var o 10 farklı rotamız içerisinde onları seyahat ettireceğiz, tam bir turist gibi. Yani ben Bursa’dan değil de örneğin Türkiye’nin şu şehrinden geldim Bursa’yı gezmek istiyorum gibi böyle bir turist modeli ile beraber. Yine kanunda belirtilen tur programı nasıl yapılır rehberinden aracın yaşından diğer özelliklere kadar hepsini o arkadaşlarımıza o kitlemize yaşatıyoruz. Bu da Bursa’da turizm algısının bir nebze olsun ön plana çıkacağına vesile olacaktır diye düşünüyoruz.
*** Tabii size konuk olacağımızı sosyal medya üzerinden de paylaştığımızda bilhassa bu vizelerle ilgili onlarca soru gelmiş Başkanım.işte Erasmus’u kazanmış olmasına rağmen çocuğunu Almanya’yA gönderememiş ta da 2 ay gecikmeli göndermiş bir okuyucularımız var,yine iş için, fuara katılım için gitmek isteyen ama vize alamayan kişiler de sıkıntı yaşadıklarını iletmişler.
VİZELERLE İLGİLİ ARZU ETTİĞİMİZ TOPARLANMA SÜRECİNE ULAŞAMADIK
— Vize Bizim de ana konularımızdan bir tanesi. Vizelerle ilgili Arzu ettiğimiz şekilde toparlanma sürecini halihazırda girmiş değiliz. Yunanistan en çok Schengen konusunda vize verme konusunda yardımcı oluyor diyebilirim onlar diğerlerine göre biraz daha yumuşaklar Avrupa Birliği ülkeleri maalesef bizi 1-1,5 yıldır yoruyor.Bugün İtalya için ya da Fransa için randevu aldığınız zaman bir sene sonrasına Randevu tarihi veriyorlar randevuya gidip de vize alma şansınız da %100 garanti değil bildiğiniz gibi.Ödediğiniz ücreti maalesef geri de alamıyorsunuz.Yapılan araştırma giderleri vs durumlardan dolayı.Bu anlamda da maddi açıdan kimsenin de olumsuz dönüş olması durumunda mağdur da edilmemesi gerekmekte. Az para da değil biliyorsunuz İşte bu vize başvuruları 110-120 Euro civarında. Halihazırda bu vize sıkıntıları sürüyor beklentimiz bu anlamda bunu en yüksek makamın mercinin çözmesi gerekir diye düşünüyorum.Gerekli açıklamaları Cumhurbaşkanımız Dışişleri bakanlığımız zaten halihazırda yapıyor, bu sorunun çözüme kavuşması ile ilgili. *** Sorulardan gidiyoruz Başkanım. Bu en son ülke gündemini de meşgul eden Uludağ’daki çorba fiyatları ile ilgili bir çok soru gelmiş?
FAHİŞ FİYATLAMALARA KARŞIYIZ
—Nasıl Bodrum’da lahmacun fiyatları öne çıkıyorsa Uludağ’da da bu sene bu çorba öne çıktı. Biz bu tür fahiş fiyatların olmasını tasvip etmiyoruz.Serbest Piyasa ekonomisi derken işinde suyunu çıkartmamamız lazım. Normal neyse onun bir tık üstü olabilir ya da bir tık altı olabilir ama biz fahiş fiyata da aşırı indirimlere de sıcak bakmıyoruz.
***Diğer bir soru Yenişehir’den Metin Bey yazmış, Kuruluş Osman filminin Prime Time’da izlenme rekorları kırıyor,dizi boyunca 8 kere, 10 kere Yenişehir’i gösteriyorlar ama hala yıllardır turizmle ilgili herhangi bir gelişme olmuyor Yenişehir’de diye eklemede bulunmuş.
DAĞ İLÇELERİ TURİZMLE KALKINSIN İSTİYORUZ
—-Bu çok güzel bizi de mutlu eden bir soru. Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu var dizilerin film sektörünün Bursa’ya taşınması. Bursa doğal Turizm Platoları olarak kendiliğinden hiç masraf yapmadan birçok özelliğe sahip bir şehir. Dizi sektörü o ülkeyi ya da o bölgeyi ,şehri tanıtan en önemli kanallardan bir tanesi. Latin Amerika ülkelerinde bizim dizilerin yoğun izlenmeleri nedeniyle Bursa’ya oldukça yüksek sayıda turist geliyor. Bunlar da dediğim gibi günübirlik geliyorlar İstanbul’dan Bursa’yı görmek için. Biz bu arada İstanbul’daki seyahat acentalarına tur operatörlerine ziyaretlerde bulunuyoruz.Bursa’ya turist getirmeleri noktasında.Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi de İstanbul oradan bütün şeyler gerçekleşiyor en büyük acentalar orada. 3 hafta önce oraya gittik yine bir çalışma yaptık. Latin ülkeleri ve Çin üzerine şu anda yoğunlaşmaya başlıyoruz. En azından 2 gece Bursa’da konaklamaları yönünde telkinlerde bulunuyoruz önce Tabi o acente sahiplerine çalışanlarına Bursa’yı tanıtıyoruz. Sözün özü kısa zaman içerisinde biraz daha böyle kamusal destek alabilirsek, dizi film sektöründe bu tür film belgesel sektöründe Bursa öne çıkacak, ilçelerimiz başta olmak üzere bugün dağ ilçelerimiz bu açıdan çok şanslı. Şu anda o bölgeye sanayii gitmediği için ekonomik anlamda kalkınmadıkları için turizmle kalkınmalarını istiyoruz. Bursa’da turizmi konumlandırmak zor. Çünkü Sanayi oturmuş durumda şu anda sanayici iş insanları turizme pek sıcak bakmıyorlar, onlar yatırımın hemen çabuk dönmesini istiyorlar. Ama bizim için Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık buraların kendine has doğal güzellikleri turizmi pazarlamamıza etkin oluyor. Hedefimizi de o bölgeye yönlendirmiş durumdayız.Bu ilçelere İnegöl’de dahil.Bu tarım, hasat turizmi dediğimiz Agro Turizm dediğimiz projeyi oturtturabilmek mesela Orhaneli bu konuda bir adım attı rafting’i de oraya taşıdı.Şimdi biz Marmara Bölgesi’nde buyrun gelin raftinkimiz var dediğimizde gerçekten turistlerin ilgisini de çekti o organizasyondan sonra Acentalılarımızı götürmüştük sonra rezervasyon yağmaya başlamıştı ama alt yapı tamamlanmadığı için hemen olmuyor. Turizm çünkü altyapı istiyor. Ali başkan sağ olsun bu konuda ilgileniyor bu konuda devletimizin daha sağlam destek vermesi lazım.
TGA MUTLAKA DESTEK VERMELİ
Turizm Geliştirme Ajansı var Turizm Bakanlığı’na bağlı turizmciler oraya vergi ödüyor hiçbir meslekte ekstra vergi yoktur kazançtan vergiler dolaylı, dolaysız vergiler vesaire ama mesleki anlamda vergi veren tek sektör biziz. Tga’ya para aktarıyoruz,yine gelen müşterilerden %2 Turizm vergisi adı altında para kesiliyor oraya aktarılıyor oraya aktarılan paralardan dağ ilçelerimize belediyelere kaynak aktarılsın istiyoruz. En azından başlangıç anlamında bunun bu şekilde olması lazım sonrasında zaten özel sektörde gelir diye düşünüyorum. 2-3 ayda bir toplantı yapılıyor Tga ile ilgili bakıyorum Bursa yeteri kadar tanıtılmıyor ben tanıtımdan ziyade dağ ilçelerimizde altyapılarını kursunlar devlet belediye aracılığıyla bunu yönetsin ya da özel sektöre kiralasın ihale yapsın takip etsin denetlesin ve dağ ilçelerilerimizin gelişmesi konusunda adım atsınlar onu bekliyoruz. Tek başına kalkıp da belediye başkanının orada mesafe katetmesi mümkün değil. Büyükşehir belediyemizin Turizmi Tanıtma Birliği var orada da yine ilçeleri belli bir fon aktarılıyor onu belediye ilgili birimlerde kullanıyor ama yetmiyor. Bunlar TGA üzerinden olsa çok daha güzel olur,etkin olur. Ben bu konuyu da dile getirmek istedim.
*** Murat Başkanım Tabii birçok sorumuz vardı,hepsini zamanımız elverdiği doğrultuda sayfamızda yer vermeye çalıştık. Bazı konulara da tabi sayfamızda yer kalmamasından dolayı giremedik.Son olarak bizim sormayı unuttuğumuz sizin eklemek istediklerinizi de alarak röportajımızı tamamlayalım isterseniz.
MESLEK İÇİ EĞİTİME BİZ EL ATIYORUZ..!!
—– Yerel halka turizmi sevdirmek istediğimizi söylemiştim. Bu arada tabii turizmin bir istihdam problemi var nitelikte personel problemi var, Turizmcilerde kolay yetişmiyor.Liselerimiz var üniversiteler var fakülte istiyoruz biz Bursa’da. Bununla birlikte meslek içi eğitime biz çok önem veriyoruz mevcut olan acentalarımızın iş alanlarında geliştirmek için uğraşıyoruz, çaba sarf ediyoruz. Problemlerimizden bir tanesi acentalarımızın, otellerimizin nitelikli personele olan ihtiyacı.Onunla ilgili Busmek’le beraber bir kampanya başlattık bunun içerisine sizin de bilginiz olsun duyurular da geçeceğiz üniversite mezunu olup yabancı dili olan yabancı dil çok üst seviyede olmayabilir ama en önemlisi hedefi olan gençlerimizi eğitip onları biz istihdam etmek istiyoruz.Eğitim bölümünü biz Türsab olarak organize edeceğiz. Onunla ilgili tüm altyapı çalışmalarımızı tamamlandık. Lojistik boyutunda BUSMEK Büyükşehir belediyemize bağlı biliyorsunuz, onların Lojistik desteğinden faydalanacağız salonlar ,bilgisayarlar buna benzer ara destekleri onlar verecekler birlikte Bursa’da Turizmci yetiştirmek için uğraşıyoruz. Sadece okullarda 4 yıllık okumakla Turizmci Yetişmiyor, bir kere hedefsiz gençlerden de bir şey olmuyor maalesef mevcut olan yapıda şu anda Z kuşağı ya da Alfa kuşağı mı diyorlar çok çabuk hemen bir noktaya taşınmak yönetici kadroda yer olabilme hedefi var.Bundan dolayı hem memlekette işsizlik var bakıyorum iş dünyası da çok büyük bir şekilde nitelikli eleman arıyor. Nerede eksiklik var gerçekten çözemiyorum. Veriler açıklanıyor , İstihdam problemi var deniliyor ama biz çalışacak arkadaş arıyoruz bulamıyoruz. Burada da şimdi kendimiz yetiştireceğiz kendi tarzımıza göre vereceğiz bilgileri İşte müşteriye nasıl davranılır, nasıl uğurlanırdan tutun sektör içerisindeki teknik bilgileri onlara aktarıp sınava tabi tutacağız. Sınavdan sonra hakikaten başarılı olan arkadaşlarımızı açacağız acentalarımıza oradan gelip seçecekler.
HATTA 2.AŞAMADA SPONSORDA OLACAĞIZ
Bunun ikinci versiyonunda da şu var. Bizim turizm içerisinde bir de havayolu taşımacılığı var Havayolu taşımacılığı böyle özel bir belge isteyen bir sektördür uluslararası sivil havacılık teşkilatı denen Dünya üzerinde bir birliği vardır resmi bir kurumdur burası. Orası yetiştirme sertifikası verir. Ama koşulları çok ağır eğitimden sonra sınavları da bayağı ağır oluyor onunla ilgili aşağı yukarı 3000-4000 dolarlık bir eğitim bedeli isterler bizim yapacağımız birinci adımdaki eğitimde başarılı olan hakikaten ben gelecekte turizmde ilerleyeceğim ben kendimi geliştirmek istiyorum diyecek arkadaşlarımıza da ücretsiz Türsab sponsorluğunda o eğitimi verip uluslararası belgesini almasını sağlayıp Dünya üzerinde de istediği yerde çalışmasına vesile olacak hizmeti vereceğiz. Bizim için önemli olan iki tarafında istekli hevesli,hedefli ülkesine vatanına, Milletine hizmet etmeyi kendi kafasına koymuş ben mesleğimi bundan, buradan devam ettirmek istiyorum paramı da buradan kazanmak istiyorum diyecek halisane gençlerimizi bekliyoruz.Yine diğer bir konu kadın girişimciliği köy kadınları özellikle kooperatifçiliği destekliyoruz.Sağ olsun bu konuda ilgili kamu yöneticilerine İl Tarım olsun, Büyükşehir olsun, Turizm İl Müdürlüğü olsun hepsine kadın kooperatiflerini destekleme konusunda bizim de var olduğumuzu onlara girişimcilik ruhunun aşılanması konusunda turizmde hangi ürünü ne şekilde değerlendirilmesi anlamında anlatılması desteklenmesi fuarlara götürülmesi anlamında destek sağlamaya hazır olduğumuzu söyledik ,birçok fuara da götürdük. Bu anlamda bizi yine kalkındıracak öz değerlerimize her zaman oldu bundan sonra da olacak. Son olarak başta Bursa’da yaşayan 3 milyonu aşkın insanımız olmak üzere Güney Marmara’da yaşayan ülke genelinde yaşayan 85 milyon insanımıza Bursa’dan Türsab Güney Marmara’dan sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum ,esenlikler diliyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.
BAŞARILARININ DEVAMI DİLEĞİYLE
6 yılı aşkın sürede Bursa’da Güney Marmara’da Turizm anlamında birçok ön açıcı projeleri hayata geçiren bu anlamda Bursa’nın tanıtımında gerçekten büyük payı olan Bursa’mızın,
Güney Marmara’nın ve hatta ülkemizin en aktif STK başkanlarından olan Türsab Güney Marmara BTK Başkanı Sayın
Murat Saraçoğlu’na bizler de şimdiye kadarki çalışmaları için teşekkür ettiğimiz gibi bundan sonraki gelecek hedeflerinde de başarılar diliyoruz.