Haberde Bursa

Deprem Gerçeği ve Bursa

06.02.2024

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 7.7 büyüklüğünde yaşanan 6 Şubat depreminin birinci anma yıl dönümünde, ‘Deprem Gerçeği ve Bursa’ adlı panel gerçekleşti.

6 şubata özel 'Deprem Gerçeği ve Bursa' paneli

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Merkes üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 7.7 büyüklüğünde yaşanan 6 Şubat depreminin birinci anma yıl dönümünde ‘Deprem Gerçeği ve Bursa’ adlı panel, Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Panelde Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, ANDA Arama Kurtarma Eğitmeni Ramazan Kurt konuşma gerçekleştirecek. Seminere 6 Şubat Arama Kurtarma Derneği kadrosu tam destek verdi.

Panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa BozbeyZafer Partisi Gürsu Belediye Başkan Adayı Sevinç Muhammed, Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın katıldı.

Deprem Gerçeği ve Bursa‘ adlı panelin yapıldığı Ördekli Kültür Merkezi‘nin önünde 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler adına lokma dağıtımı gerçekleştirildi. Panel başlarken katılımcılar eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 6 Şubat Arama Kurtarma Koordinasyon Derneği Başkanı Yavuz Arıcıoğlu açılış konuşması gerçekleştirdi. Arıcıoğlu’nun konuşması ardından 6 Şubatta hayatlarını kaybedenler adına mevlüt okundu.

Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er sunumuna başlarken, Türkiye’nin jeolojik konumu nedeniyle dünyanın depren açısından en aktif kesimlerinden biri üzerinde yer aldığını belirtti. Er, “İşi AFAD’a bırakmadan halletmeye çalışıyoruz. Eğer biz belediyeciler, STK’lar, halk olarak deprem bilincinde olup ona göre hazırlıklar yaparsak önüne geçebiliriz. Doğal afete dönmesini engelleyebiliriz.  Mahalle aralarında kurulan örgütlerle bu iş olmaz. 6 Şubat’ta Bursa’dan 7 tane Jeoloji Mühendisi ile deprem bölgesine ilk gidenler olduk. Bizim için özel uçak kaldırıldı. Biz de diğer illerden gelen mühendis arkadaşlarımızla oraya gidip  gerekli çalışmaları yaptık” dedi.

“TABLO ALFABE GİBİ EZBERLETİLMELİ”

Toplam uzunluğu  95 km olan Kayapa Yenişehir Fayı (KYF), tüm uzunluğu boyunca 11 ayrı sismik yansıma kesintisi gözlemlendiğini söyleyen Er, yeni bir fay hattının keşfedildiğini açıkladı. Engin Er J
KYF’nin Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek şehir merkezine ulaştığını belirtti. Er, panelde yansıttığı tablonun alfabe gibi ezberlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Tabloda, gerçekçi senaryoya göre 1855 depremleriyle yırtılmış olan KYF batı bölümü günümüzde 6.5-6.8 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip. KYF doğu bölümüyse günümüzde 6.9-7.3 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip.

“BURSANIN HEYELAN RİSKİ VAR”

Engin Er sunumunun devamında diğer doğal afetlerin deprem sonrası şehre yaratacağı etkiye değindi. Er, “Bursa’nın heyelan riski var. Beş binin üzerinde heyelan riski var. Bursa’nın hem tsunamiye hem de heyelana hazır olması lazım. Merkezi hükümete, büyükşehire, ilçe belediyere büyük görev düşüyor. Bunun sorumlusu kim? Projeyi yapan, denetleyen ve onay veren kişiler” diye belirtti.

“BUGÜNE KADAR OLAN DEPREMLERDEN ÇOK FARKLI”

Engin Er‘in sunumu ardından Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün kürsüye çıktı. Doğangün,  Japonya depremlerinin genellikle çok derinde olduğunu ancak  Türkiye’de  yüzeye yakın olduğunu açıkladı.  Doğangün, “Bizimkiler çok farklı depremler oluyor. Bizim depremlerimiz çok şiddetli ve çok yıkıcı özellikte. Dolayısıyla yapılarımız oldukça önemli. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ise bugüne kadar olan depremlerden çok farklıydı. Gerçekten de asrın felaketiydi. O depremlerde gördük ki mühendislerimizin tasarımları yetersiz kaldı. Depreme dayanıklı binalar yapmak zorundayız” dedi.

DOĞANGÜN SIRALADI

Doğangün, betonarme yapılarda taşıyıcı sistemleri şöyle sıraladı: Geleneksel Cerçeveli Sistemler, Dolu Perde Duvarlı-Çerçeveli Sistemler, Boşluklu Perde Duvarlı-Cerçeveli Sistemler, Perde Duvarlı (Tünel kalıp) Sistemler, Eğik Elemanlı Çerçeveli Sistemler,Tüp Sistemler, Taban Izolasyonlu Sistemler, Önüretimli (Prefabrik) Sistemler.

Güçlendirilmenin zorunlu olduğu ya da kolay tercih edildiği durumları açıklayan Doğangün, beş madde ile açıkladı. Beş maddeler sırasıyla: tarihi binalar, hafif hasarlı binalarda yerel hasarlı elemanlar için, kat ilavesi durumunda, arsa değeri çok yüksek ve yeniden aynı boyutta yapma imkanı yoksa, güçlendirme maliyeti fazla değilse.

Panel sonunda ANDA Arama Kurtarma Eğitmeni Ramazan Kurt, öncesinde yaşadığı 6 Şubat gecesini anlattı ardından arama kurtarmanın püf noktalarını açıkladı.

BURSA BARO BAŞKANINDAN PLAKET TAKDİMİ

Bursa Baro Başkanı Metin Öztosun paneli gerçekleştiren Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, ANDA Arama Kurtarma Eğitmeni Ramazan Kurt’a plaket takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>