Haberde Bursa

BTO’DAN NOSTALJİK SÜRPRİZ

23.01.2021
  • PARANTEZ SAHNESİ RADYO TİYATROSUNA HAZIRLANIYOR
  • PANDEMİ DE PERDELER İNDİ AMA…
  • HEKİMLERİN TİYATROSU BİR GELENEĞİ CANLANDIRACAK
  • BTO’DAN NOSTALJİK SÜRPRİZ

Bursa Tabip Odası’na üye (BTO) hekimlerin kurduğu ve yaklaşık 10 yıldır başarıyla faaliyetlerini sürdüren Parantez Sahnesi, pandemi sürecinde ara verdiği çalışmalarını radyo tiyatrosu ile sürdürmeye hazırlanıyor.

Bursa Tabip Odası’nın başlattığı ve bu hafta beşinci kaydı yayınlanan Sağlık Gündemi podcastinin konuğu Oda bünyesinde faaliyet gösteren Parantez Sahnesi’nin oyuncuları oldu. Dr. Yaşar Can Bağatırlar, Dr. Ersan Taşçı, Dr. Enis Egel, Dr. Yelda Ertürk ve Dr. Mehmet Karabulut’un keyifli sohbetine sahne olan programda Parantez Sahnesi’nin faaliyetlerinden ve pandeminin sanat üzerindeki etkisinden bahsedildi.

PARANTEZ SAHNESİ NASIL KURULDU?

Öncelikle Parantez Sahnesi’nin kuruluş hikayesini anlatan Dr. Yelda Ertürk, sanat tarihi ile ilgilendiği dönemde Bursa Tabip Odası’nda Sanat Komisyonu’nda görev yaptığını belirterek şunları söyledi: “Bir gün böyle güzel iki genç arkadaş geldi toplantıya katıldılar. Konu bir anda hekimlerin yorulmuşluğundan, bir çare arayışından tiyatroya geldi. Yaşar Can ve Hakan Orhan ikisi de çok farklı insanlar. Çok güzel derinlemesine konulara evrildi.” Dr. Bağatırlar ise, “Biz bir kaçış rampası aradık galiba ve en doğru yerin tiyatro olabileceğini düşündük. Başta korkmadık değil. Kaç kişi olabiliriz diye düşündük. 3 kişiydik çünkü. Sonra Ersan Taşçı’ya gittik ve bir çağrı yazdık. Çünkü gündelik telaşlar yormuştu. Bu yoğunluktan kurtulmanın yolu neden sanat olmasın dedik. Bu çağrıya uyan hekim arkadaşlarımız da toplantımıza geldiler. 24 kişi gelmişti” İfadelerini kullandı.

“TÜM HEKİM ARKADAŞLARIMIZA AÇIĞIZ”

Kuvayı Milliye Destanı, Guguk Kuşu, Lucullus (Yargıç) gibi pek çok eseri sahneye taşıyan Parantez Sahne’nin tüm hekim meslektaşlarına kapılarının açık olduğunu belirten Yaşar Can Bağatırlar, tiyatro işçiliği yaptıklarını ve pandemi nedeniyle ara verdikleri sahnelere dönmeyi sabırsızlıkla beklediklerini belirtti. Dr. Ersan Taşçı ise, tiyatronun sadece bir iş değil hayatın kendisi olduğunu belirterek, “Biz buraya sadece iş olduğu için gelmiyoruz. Burada arkadaş, dost ediniyoruz. Pandemi nedeniyle çalışmalarımıza ara verdik ama gerçekten dekor taşımayı bile özledik” diye konuştu.

RADYO TİYATROSU GELİYOR

Dr. Yaşar Can Bağatırlar, tiyatroların faaliyet gösteremediği pandemi döneminde yeni alanlara yöneldiklerini belirterek, bir radyo tiyatrosu da oluşturmak istediklerini söyledi. Bağatırlar, “Buradan da sanatseverlere, Parantez severlere, takipçilerimize duyurmuş olalım. Her ne kadar sahneye çıkamasak da bir radyo tiyatrosu projemiz var. Bizi sevenleri bırakmayacağız. Çok hoş sesleri olan arkadaşlarımız var. En kısa sürede bunu da gerçekleştireceğiz” ifadeleriyle nostaljik bir geleneği canlandıracakları müjdesini verdi.

KUVAYI MİLLİYE DESTANI DUYGULANDIRDI

Nazım Hikmet şiirlerini okudukları Kuvayı Milliye Destanı adlı oyunla ilgili konuşan Bağatırlar ise, “Çok duygu yüklü bir oyundu. Sadece biz oyuncuları değil seyircileri de çok etkilemişti. Biz heyecanlıydık, seyirciler heyecanlıydı. Hatta bu oyun için özel müzik kaydı bile yapmıştık” ifadelerini kullandı. Dr. Enis Egel de Parantez Sahnesi’nin 10 yıla yakın bir süredir devam eden bir serüven olduğunu belirttiği konuşmasında, bu oluşumun çok büyük bir boşluğu doldurduğunu söyledi.
Yönetmenlik görevini de üstlenen Dr. Yaşar Can Bağatırlar, kapılarının tüm hekim arkadaşlarına açık olduğunu ve pandeminin sona ermesinin ardından yeni oyunlarını sahneye koyacaklarını söyledi.

PODCAST YAYINLARI NASIL DİNLENEBİLİR?

Bursa Tabip Odası podcastlerini, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spreaker gibi uygulamalar ile www.bto.org.tr web adresindeki Podcast sayfası üzerinden takip edilebilir, dinlenebilir. Cep telefonuna App Store ya da Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilecek Spotify, Apple Podcasts ya da Google Podcasts gibi uygulamalardan birisi kullanılarak yayınlara ulaşılabilir. Uygulama içinde “Bursa Tabip Odası” ya da “Sağlık Gündemi” araması yapılarak podcast kanalı ve yayınlar bulunabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>