Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; ETKİLİ SÖZLER

04.03.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Öğretme, insanları bildikleri şeylerden, bilmedikleri şeylere doğru götürme sürecidir. Yardımlaşma, birlikte hareket etmeyi gerektirir. Uzlaşmada işbirliği vardır. Toplumda milli irade, uzlaşma sonucu oluşur.

Empati, başkalarının gözüyle bakmaktır. Empati, gerilimi alır. Temsil, bir varlığa isim vermektir. Temsil, isim vermek: iletişim kurmamızı sağlar. Çocuklar, oyuncaklarına isim verirler. Kişilerin isimlerini öğrenip kendi ismimizi söylemeliyiz.

Yorumlama, düşünceyi ifade etmektir. Ses tonu, iletişimde önemlidir. Sakin sesleniş, ikna eder. Selamlama, kendini tanıtma, gerekçe: iletişim kurmayı sağlar. Konuşulanı, başka sözcüklerle ifade edelim. Anlamaya çalışalım. Dinle, empati kur, sor, açımla, özetle öğelerini kullanalım.

Yerine ve duruma göre sözcükler söylemek uygun olur. İnsanlarla uyumlu olunmalı… İşbirliği yapılmalı… Karşımızdaki insana, bize nasıl davranılmasını istiyorsak, öyle davranalım.

Esneklik, güce eşittir. Katılık, zayıflığa eşittir. Sadece iyi olmak yetmez. İyi görünmek, iyi konuşmak gerekir.

Aslan sembolü, güç ve cesaretin sembolüdür. Yatan aslan sembolü, barışı temsil eder. Karada aslan, denizde yunus, havada kartal kutsaldır. Sembollerle düşünceler anlatılır.

Dünyada zorunluluklar ya da zorunlu hamleler, içinde bulunulan gerçekleri belirtir. İnsan, doğanın zorunluluk ve karşılaşma yasalarına göre yaşar.

Diyalektik, hareketin bilgisidir. Diyalektik, şeylerin kendi gerçek hareketleri ve iç bağlantıları içinde incelenmesi anlamına gelir. Diyalektiğin ve metafiziğin metotları farklıdır. Metafizik, şeyleri birbiri ardından ve birbirinden ayrı olarak değerlendirir. Metafizik, durgunluğu anlatır.

Emek ve sermaye bütünlüğü, serbest piyasayı oluşturur. Meslekler, serbest piyasa şartlarında oluşur. Serbest piyasadaki işe göre meslek eğitimi verilir.

Her şey sürekli değişme ve hareket halindedir. Üretim teknikleri değişince, toplum da değişir. Yeni buluşlar, dünyayı ve toplumu değiştirir.

Ekonomi-politik, insan toplumunda maddi geçinme araçlarının üretim ve değişimini yöneten yasaların bilgisidir. Toplumun ekonomik gelişmesidir. Kapitalist ekonomik sistemin anahtarı, artı değerin üretilmesidir.

Bir Mayıs, emek ve sermaye temsilcilerinin imzaladığı, ortak bir sözleşmedir. Bir Mayıs, emek ve sermayenin ortak bayramıdır. Ortak bayram, ortak kutlanır.

Gençliğin geçmiş toplum tarafından edinilmiş bilgiyi özümlemeyi, öğrenmesi gerekir. İnsanlığın tüm gelişimi boyunca yaratılmış olan kültürle ve bu kültürü yeniden biçimlendirmekle: yeni kültürü kurabiliriz.

İnsan, doğanın parçasıdır. Doğanın kuralları vardır. İnsan, toplumun parçasıdır. Toplumun kuralları vardır. İnsan, doğanın ve toplumun kurallarına göre yaşar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>