Haberde Bursa

TBMM’de mesai başlıyor

25.01.2021

TBMM’de salgın hastalık arası salı günü son buluyor. AK Parti’nin gündeminde koronavirüsten etkilenen yurttaşlar yerine uluslararası anlaşmalar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için TBMM İçtüzük değişiklikleri ve tartışmalı yasa teklifleri var.

Bütçe teklifi ile Kitle İmha Silahlarının yayılmasının Finansmanın Önlenmesine ilişkin Kanun Teklifi’nin kabul edilmesinin ardından bir aylık ‘koronavirüs’ tatiline giren TBMM’de, Salı günü mesai yeniden başlıyor. Salgın hastalığa karşı düşük ücretlerle yaşamaya mecbur bırakılan yurttaşlar, acil önlem paketlerinin hayata geçirilmesini beklerken iktidarın gündemi ise çok farklı.

Salı günü mesaiye başlayacak TBMM’de ilk gündem, ‘teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin kanun teklifi’ olacak. Teklif, beraberinde şirketlere çok sayıda muafiyet ile istisna getirecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte yıllardır süren ‘uyum’ çalışmaları, 2021’de de gündemde olacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, Meclis’in çalışma usullerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne adapte edilmesine ilişkin içtüzük değişikliğini, önümüzdeki haftalarda siyasi partilerinin temsilcileriyle görüşeceği öğrenildi.

İktidarı boyunca birçok kez ‘yargı bağımsızlığı’ için adım attığını öne süren ancak her yıl hukuka güveni daha da azaltan AKP, yeni bir reform çalışması için hazırlıklarını tamamladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanacak hukuk ve ekonomi reformu üzerindeki çalışmaların yakın zamanda TBMM’ye sunulması bekleniyor.

BEŞ DEVLETLE ULUSLARARASI ANLAŞMA

2019 Yılı Kamu Denetçiliği Raporu’nun da oylanacağı TBMM’nin bir diğer gündem maddesi ise uluslararası anlaşmalar olacak. AK Parti’nin TBMM gündemine getirmeye hazırlandığı o anlaşmaların taraf devletleri, Gürcistan, Moldova, Filistin, Karadağ, Azerbaycan olacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINDAN VAZGEÇMİYORLAR

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yasalaştıracak kanun teklifi de TBMM Genel Kurulu’nun ‘öncelikli’ gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yüksek Mahkeme’nin kararına göre güvenlik soruşturmasının yasal altyapısını oluşturmak isteyen AK Parti’ye karşı çıkan CHP, HDP ve İYİ Parti temsilcileri, teklifin Genel Kurulu’ndan geçmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>