Bursa Turizm Geliriyle Çağ Atlamalı!
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Hasan Eker, Bursa’nın turizmden yeteri kadar pay alamadığını dile getirdi. Eker; Bursa’da turizm duayenlerinden biri ve bugün Bursa’da turizmle ilgili yaşanan gelişmelerde katkısı bulunan önemli bir isim. Kongre turizmi konusunda Türkiye’nin sayılı firmalarından birinin sahibi olan Eker, Bursa’da kamu ve özel sektörü buluşturan turizm platformunun kurulmasına öncülük etmişti. Düzenlediği Bursa turizm zirveleri de bakanlık tarafından diğer illere örnek gösterilmişti. Bursa turizmde son yıllarda önemli mesafe kaydetti. Özellikle günübirlik turist sayısı rekor düzeyde arttı ama bu istatistiklere yansımadığı için görmek mümkün değil. Eker’le ortak tespitimiz hafta sonralarında yiyecek mekanlarındaki ortak kuyruklar. Yurt dışından gelen turist sayısının istatistiklere yansıyan bölümüne gelince; 2011 yılından beri Bursa’daki artış Türkiye genelinin 10 puan üzerinde. Bursa’ya gelen turistin konaklamasını sağlamak. İstanbul turlarıyla gelen turist Bursa’da birkaç saat kalıp kebabını yiyip, tarihi yerleri gezdikten sonra gidiyor.
Eker; Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer’de turizm odakları oluşturulmasını önerdi. Eker, ‘Bu bölgelerde hediyelik eşya satan işyerleri, restoranlar ve ortasında da gösterilerin yapıldığı müziklerin çalındığı hareketli bir mekanlar olmalı. Hanlar bölgesi, Ulu Camii gibi uhrevi yerlere yakın olduğu için içkili yerler olmayabilir ama Nilüfer’deki turizm odağında Çin, Meksika ve Fransız gibi dünya mutfaklarının yer aldığı eğlence bölgeleri olabilir. Çocuklarımıza güzel bir Bursa bırakmak zorundayız ama geldiğimiz noktada baktığımızda şu anda hava kirliliği, trafik sıkışıklığı ve beton yığınlarıyla uğraşıyoruz. Havadan çekilen görüntülerde mezarlıklar ve 30 yıl öncesinden yapılan parklar dışında yeşil alan yok. Devlet vergi toplar ve siyasetçi bunu yönetmeye talip olur. Siyasetçinin temel görevi de vatandaşın isteğine göre hareket etmektir. Vatandaş bireysel kaldığı için isteğini başkanlara iletemiyor. Bizler de siyasetçiler ve kamu görevlileriyle bir araya geldiğimizde rica ediyoruz. Bana göre artık rica dönemi bitti, Bursa adına istiyoruz. Bursa’nın sınırsız bir göç alma kapasitesi ve nüfus kapasitesi yok. 5 milyonluk Bursa’yı planlamak yerine Bursa’yı üç buçuk milyona nasıl indiririz veya 3 milyonda sabit tutmanın planlamasını yapmak lazım hedef ekonomi de değil maksat yaşanabilir kent oluşturulması. Cebinde milyon dolar olup, hava kirliliği ve trafik sıkıntısı yaşıyorsan bir anlamı yok. ” dedi.
Eker; “Daha çok turist getirebilmek için önce tur operatörleriyle görüşmek gerekiyor. Bu dönem Bursa’ya Malezyalılar çok geliyor. Bursa’yı bildikleri için değil, tur operatörü güzergaha koyduğu için geliyorlar. Tur operatörü ve seyahat acentesinin ana amaçlarından biri kâr etmek. Onların kâr edecekleri aktiviteler koymak lazım. Örneğin Alanya’da safari, Kapadokya’da balon turizmi var. Hem turist çok eğleniyor, hem acenteler çok para kazanıyor, hem yerel işletmeler ayakta kalıyor. Operatörlerle görüşüp kâr edecekleri aktiviteler üretmek lazım. Bursa’da ipek halıcılık geliştirilebilir. Özellikle alışveriş öne çıkarılabilir. Turizm AVM’ler oluşturulabilir. Hediyelik eşya konseptimiz kestane şekeri, havlu, bir de döner. Elbette hepsi Bursa ürünü. Fakat turistin ilgisini çeken pahalı ürünler geliştirip hediyeliklere eklemeliyiz. İpek halı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Bursa’da bunun altyapısı var. Yanı sıra, kuyumculuk, deri eşyalar turistlerin çok almak istedikleri pahalı ürünler. Hem Bursa esnafının, hem tur operatörü ve acentanın kazanabileceği özel ürünler geliştirip turist için cazip bölge haline gelmeliyiz. Kozahan dünyanın ilk AVM’si. Fakat biz bunu pazarlayamıyoruz. Hem bu yönünü öne çıkarıp, hem nitelikli hediyelik ürünlerle turizm için cazibe merkezine dönüştürebiliriz. Bursa ipeğinin kalbi Kozahan olduğuna göre bunu başarmak zor olmaz. Turizmde en çok satan şehirlerdir. Barcelona’da kent kimliği dışında turistin görebileceği bir yer yok. Paris ve Viyana’nın en büyük özellikleri kent mimarisi, kaldırımlar ve yolları. Bursa’nın yakın geçmişine bakınca kent kimliğinin Altıparmak, Doğanbey, Reyhan, Arap Şükrü, Tophane, Çekirge ve Yeşil’de yansıdığını görüyoruz. Fakat günümüzde bu kimlik yerini apartmanlara bırakmış. Buralarda özel turizm bölgeleri oluşturulabilir. Bursa Konağı ya da Cumalıkızık Evleri görünümlü oteller konaklamada cazibeyi arttırır. Dünya mutfağı örneklerinin de olacağı Bursa Mutfağı yemekler, turistlerin geç saatlere kadar vakit geçirebilecekleri eğlence ve gösteriler turizm için çok önemli. Botanik Park önündeki dereye turistin ilgisini çekecek Osmanlı kayıklarıyla gezintiler konulabilir. Cumhuriyet Caddesi’nin gece 12’ye kadar yaşayan bölge haline gelmesi için esnafın teşvik edilmesi gerekiyor. Turizmin dönüşümü için Hanlar Bölgesi büyük bir fırsat.” dedi.