Haberde Bursa

Serebral Palsi Tüm Yönleriyle Konuşuldu

28.01.2021

İstinye Üniversitesi ve Liv Hospital Ulus iş birliğiyle düzenlenen Riskli Bebek-Serebral Palsi Sempozyumu çok sayıda uzman hekimin katılımıyla gerçekleşti.

Nestle Health’ın koşulsuz desteği ile İstinye Üniversitesi ve Liv Hospital Ulus iş birliğiyle online olarak gerçekleştirilen Riskli Bebek-Serebral Palsi Sempozyumu‘nda; nörolojik bir rahatsızlık olan Serebral Palsi tüm yönleriyle değerlendirildi.

Çocuk Nörolojisi Alanında Çalışan Yüzü Aşkın Hekim Katıldı.

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Liv Hospital Ulus çocuk nörolojisi uzmanı Prof. Dr. Gülşen Köse’nin moderatörlüğünde gerçekleşen sempozyumda; bebeklik veya çocukluk çağının başında meydana gelen ve vücut hareketlerini kalıcı şekilde etkileyen bir rahatsızlık olan Serebral Palsi, farklı tıp alanlarından uzmanların katılımıyla değerlendirildi. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nermin Tansuğ, Prof. Dr. Makbule Eren, Prof. Dr. Selami Sözübir, Doç. Dr. Hülya Şirzai ve Doç. Dr. Şenol Bekmez’in konuşmacı olarak yer aldıkları sempozyuma, yenidoğan çocuk nörolojisi ve fizik tedavi konusunda çalışan yüzü aşkın hekim dinleyici olarak katıldı.

‘’Riskli Bebek Doğumunun Artış Gösterdiğini Görüyoruz.’’

Gerçekleştirilen sempozyum aracılığıyla Serebral Palsi rahatsızlığına dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Gülşen Köse: ‘’Ülkemizde kadın ve gebe sağlığı uygulamalarının ve yenidoğan yoğun bakımı hizmetlerinin kalitesi her geçen gün artıyor. Ancak sağlık uygulamalarındaki bu gelişmelere rağmen riskli bebek doğumunun artış gösterdiğini görüyoruz. Serebral palsi ya da diğer bir ifadeyle beyin felci, temel olarak kasların hareketini ve kişinin motor becerileri etkileyen bir problemdir. Belirti ve bulgular bebeklik çağında yahut çok erken yaşlarda ortaya çıkar. Bu sempozyumu da riskli şeklinde adlandırdığımız grupta yer alan bebeklerde görülebilen Serebral Palsi rahatsızlığı konusunda bilinç geliştirmek, en güncel tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermek amacıyla gerçekleştirdik’’ dedi.

‘’Erken Rehabilitasyon Tedavideki Başarının Anahtarı’’

Hekimlerin erken tanı koyabilme yetisinin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gülşen Köse: ‘’hekimlerin 5 aydan önce riskli bebekleri tanıyarak erken rehabilitasyona başlamaları tedavideki başarının en önemli anahtarı. Ayrıca Serebral Palsi tanısı, psikolojilerinin bozulmaması adına 2 yaştan evvel ailelere bildirilmelidir. Prof. Dr. Nermin Tansuğ hocamız da yaptığı konuşmada aile hekimlerini, pediatristleri ve gelişimsel pediatri doktorlarını bebek takibi açısından uyardı. Serebral Palsi hastalığının birçok doktorun iş birliği ile takip edilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda Prof. Dr. Makbule Eren özel beslenme metotlarını, Doç.Dr. Hülya Şirzai fizik tedavideki önemli noktaları, Prof. Dr. Selami Sözübir cerrahi yaklaşımları, Doç.Dr. Şenol Bekmez ise Serebral Palside hem çocuğun hem de ailenin yaşam kalitesini arttıracak ortopedik yaklaşımları tüm detaylarıyla anlattı.’’ sözleriyle sempozyumda konuşulan konular hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>