Haberde Bursa

İbrahim Sanalp yazdı; İNSANLIK GELİŞİMİ

12.10.2024

Köşe yazarımız İbrahim Sanalp makalesinde;

Kadın ve erkek bir bütün olur. Bütünün adına insan denir. Doğada ve toplumda kadın insan ve erkek insan vardır. Bütünün parçaları eşittir. Kadın ve erkek eşittir. İnsanlık gelişimi sıralaması yapılır. İlkel toplum, köleci toplum, kapitalist toplum sıralaması yapılır. Sosyalist toplum hayali kurulur.

İlkel toplumda herkes zorlukları aşmak için mücadele eder. Köleci toplumda, insanların bir kısmı köle, bir kısmı efendi olur. Köle insanlar bir mal özelliği taşır. Feodal toplumda din-inanç ayrımı vardır. Putperest, Yahudi, Hıristiyan, Müslüman ayrımı vardır. Herkes ait olduğu topluluğu belirten elbise giyer. Kadın ve erkek farklı giyinir. Şalvar, kadın ve erkeğin giydiği giyim eşyasıdır. Meslek grupları kendisini farklı simgelerle tanıtır. Feodal toplumda ümmet örgütlenmesi vardır. Din kavramı ile birlikte yaşayan topluma ümmet denir.

Kapitalist toplumda, vatan kavramıyla birlikte yaşayan topluma millet denir. Millet kavramı, vatan ve devlete bağlı herkesi kapsar. Devlet, vatanı ve milletiyle bir bütündür, tanımı yapılır. Toplum-birey ayrımı, çoğulculuk olur. Herkes toplumun parçasıdır. Bireyler bir bütün olur. Bütünün adına toplum denir.  Bireyler eşit olur.

Kapitalist toplumda bilgi türlere ayrılır. Bilgi, din işleri bilgisi ve devlet işleri bilgisi olarak türlere ayrılır. Toplum iki ayrı örgütlenme yapar. Din örgütlenmesi ve devlet örgütlenmesi yapar. Din kuralları değişmez. Devlet kuralları değişir. Din töreni ve devlet töreni ayrı ayrı yapılır. Din töreninde dua okunur. Devlet töreninde saygı duruşu yapılır ve milli marş okunur.

Feodal toplumda yemekli toplantılar yapılır. Kapitalist toplumda çok sesli müzik vardır. Konserler düzenlenir. Müzik eşliğinde yemek: yemek ve konser arasında bir yer alır. Mevlitlerde, gülsuyu, lokum, şeker ikram edilir. İlahi okunur.

Demokrasi, kapitalist toplum kuralıdır. Önce temsili demokrasi kuruldu. Temsili demokraside herkesin bir oyu vardır. Sonra sosyal-toplumsal demokrasi kuruldu. Sosyal demokraside herkesin bir oyu ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacağı bir geliri vardır. Herkese devlet bütçesinden bir pay verilir.

Kapitalist toplumda eğitim ve öğretim okulda yapılır. Bütün bilgi türleri okulda öğretilir-öğrenilir. Anaokulları, okula bağlı açılır. Okulda işlik, işlikte okul kurulur.

Kapitalist toplumda emek ve sermaye bir bütün olur. Bütünün adına serbest piyasa denir. Meslekler, serbest piyasada oluşur. İhtiyaca göre okul açılır. Emek, sol olur. Sermaye, sağ olur. Siyasi partiler, emek ve sermaye ayrımına göre, siyasi partiler yelpazesinde yerini alır. Siyasi partiye oy veren seçmen vardır. Başka ayrım yoktur.

Hazreti Muhammet zamanında, Mekke ve Medine’de din farkını belirten toplum örgütlenmesi vardı. Putperest-müşrik, Yahudi, Hıristiyan, Müslüman toplulukları vardı. Toplumdaki bu ayrım dile getirilirdi.

Günümüzde, toplum-birey ayrımı var. Din-inanç kişisel kabul edilir. Herkes toplumun bireyi-parçası olur. Kapitalist toplum olmak için kapitalist toplum kurallarına göre düşünmek ve hareket etmek gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>