Haberde Bursa

“Yasayı geri çek, katliamı durdur”

19.10.2024
5

Bursa Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi ve Osmangazi Kent Konseyi Hayvan Hakları çalışma grupları tarafından “Yasayı geri çek, katliamı durdur” konulu basın açıklaması düzenlendi.

Bursa'da sokak hayvanları yasasına tepki sürüyor! 

Bursa Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi ve Osmangazi Kent Konseyi Hayvan Hakları çalışma grupları tarafından “Yasayı geri çek, katliamı durdur” konulu basın açıklaması Kent Meydanı’nda gerçekleştirildi.  Yapılan açıklamaya CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Bursa Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkan Yardıcısı Mehmet Borçalı, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Nilüfer Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Sibel Muştucu, BTO Başkanı Kadir Binbaş katıldı.

“HAYVANLARIN YAŞADIĞI ZULÜM GEÇMİŞTEN BU YANA DEĞİŞMEDİ”

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz’ın konuşmasından satır başları şöyle: Bu coğrafyada sokak hayvanlarının yaşadığı zulüm geçmişten bu yana maalesef ki değişmedi. Halbuki bu sorun günümüzde yeni teknolojik imkân ve insani yaklaşımlarla çözüme kavuşturulabilirdi. Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat diye avaz avaz bağırıyoruz yıllardır. Bizlerin, Türk Veteriner Hekimleri Odası’nın ve konunun uzmanı tüm kesimlerin çözüm önerileri yok sayıldı. Yasal sorumluluklarını  yerine getirmeyen ya da getiremeyen maddi ve insani kaynak konusunda merkezi yönetimden yeterli destek alamayan belediyeler ve diğer ilgili kurumlar sorunun çözümünde etkisiz kaldılar. Bazı belediyelerse sıra sokak hayvanlarını barınaklara tıkmak ve katletmek olduğunda canla başla ve hatta ‘aşkla’çalışmaya koyuldular. Son günlerde belediye barınaklarında Gebze’de, Ümraniye’de ve daha bilmediğimiz nicelerinde kediler köpekler acımasızca katlediliyor Barınaklar ölüm kampıdır diyoruz. Tırnak içinde, iyisi bile kötüdür.”

“GEREKLİ TEDBİRLERLE KORUMA ALTINA ALINMALIDIRLAR” 

Bursa Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkan Yardıcısı Mehmet Borçalı’nın konuşmasından satır başları şöyle:  Duyarlı hayvanseverler ve hayvan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşları artık ne yapacağını nereye yetişeceğini bilemez bir haldedir. Son çıkan katliam fermanı sonrası şiddete iyice açık hale getirilen sokak hayvanları sadece kurumlar tarafından değil, psikopat insanlar tarafından da gitgide artan bir şiddet ve istismar sarmalına sokulmuştur. Masum canlarımız kimsenin insafına bırakılamayacak kadar değerlidir ve devlet eliyle katledilmek yerine gerekli tedbirlerle koruma altına alınmalıdırlar.

“BİRİNİ DİĞERİNDEN DAHA DEĞERSİZ GÖREMEYİZ”

Açlık, susuzluk, soğuk, şiddet, istismar, hastalık Empati yapılacak durumlar değil ama elimizi vicdanımıza koyup neler yaşadıklarını bir düşünelim. Bizden daha mı az acı çekiyorlar? Onların duyguları yok mu? Sevgiyi ya da sevgisizliği hissetmezler mi sanıyorsunuz? Ya da sevgiye değer olmadıklarını, yaşam haklarının olmadığını bu canilere düşündürten nedir? Git gide yaşanması zorlaşan bu ülkede kadının, çocuğun ve hayvanın maruz kaldığı şiddet birbirinden bağımsız değildir. Birini diğerinden daha değersiz göremeyiz.

“CEZASIZLIK POLİTİKASI FAİLLERİ DAHA DA CESARETLENDİRİYOR”

Nilüfer Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Sibel Muştucu’nun konuşmasından satır başları şöyle: Uygulanan cezasızlık politikası failleri daha da cesaretlendiriyor. İyice artan kadın cinayetleri, çocuk istismar  ve şiddet vakaları ve sokak hayvanlarına yapılan tüm şiddet ve istismar olayları bu cezasızlık politikasının korkunç bir ürünüdür. Herkesin kendini güvensiz hissettiği bir ülkede, koca bir toplumsal çürümenin tam ortasındayız. Yine de tüm bu umutsuzluk iklimine rağmen birbirimize ve tüm savunmasız canlara sahip çıkmak zorundayız. Daha adil, daha eşit, daha barışçıl bir toplum umudumuzu büyütmeliyiz. Hiçbir canlıyı geride bırakmadan yapmalıyız bunu. Hayvanların yeri barınaklar değil yanımızdır, sokağımızdır. Biz katledilen hayvanlar değil, bize sevgiyle bakan sağlıklı, mutlu ve karnı tok hayvanlar görmek istiyoruz. Onlarsız bir hayat olamaz

 

“CANLILARA ADALET GELENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Ülkeyi koca bir ‘Hayırsız Ada’ya’, koca bir mezarlığa çevirmenize müsaade etmiyoruz. Bir kez daha yetkililere ‘yasayı geri çek, katliamı durdur’ diyoruz. Tüm canlılara adalet gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

 

,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>