Haberde Bursa

Yeni Yüzyıl Partisi Genel Başkan vekili Av. Zeki UÇAR, TSK’da teğmenlere özel siyasi bir subjektif yaklaşım kabul edilemez

05.02.2025

30 Ağustos 2024 Tarihinde, Kara Harp Okulu, resmi mezuniyet töreninde, kılıç çatarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan atan teğmenler hakkında başlatılan idari soruşturma sonucunda, Beş Teğmen ve Üç Subay hakkında Türk Silahlı Kuvvetlerinden İhraç Cezası talebiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmişlerdir.

Askeri Yüksek Disiplin Kuruluda, Beş Teğmen ve Üç Subayın Askeri yemin merasimi kurallarına, Aykırı davranışları nedeniyle, adı geçenler hakkında   TSK’dan ihraç kararını ihdas etmiştir. İhraç kararının ardından Anıtkabir’i ziyaret eden Teğmenler, Anıtkabir de verdikleri fotoğraf pozlarıyla, geri adım atmayacaklarını / atmadıklarını, adeta Yüksek Disiplin Kurulu ve TSK ya karşı direndiklerini, zımnen ifade etmişleridir.

Türk Silahlı Kuvvetlerini, siyasete karıştırmamak gerekir sözü, Askeri, Sivil ve Siyasi bütün aktörlerin dilinden hiçbir zaman eksik olmamıştır. Ancak görünen o ki; bu Beş Teğmen olayı nedeniyle de ihraç edilen Üç Subay, Teğmenliğe adım attıkları gün TSK ya Siyaseti karıştırdıkları açıktır. Kaldı ki; Türkiye’nin Siyasal ajandasında 1960 tarihinden bu yana, TSK’ya Siyasetin karıştığını unutmamak lazımdır.

27 Mayıs, 12 Mart,12 Eylül,28 Şubat ve 15 Temmuz Darbeleri / darbe teşebbüsleri, ayrıca bir Subay olan Talat Aydemir’in darbe girişimlerini unutmamak gerekir. Kaldı ki; 1500 Harp Okulu öğrencisinin İsmet İNÖNÜ tarafından TSK’dan ihracına ilişkin hareketler gözetildiğinde,  söz konusu Beş Teğmen ve Üç Subayın Askeri Yemin Kurallarına aykırı hareketleri sonucu, TSK’dan ihracı işlemine fazlaca subjektif bir siyasi anlam yüklemenin mantığının bulunmadığı kanaatindeyiz.

Bu siyasi konjonktürde, muhalefet tarafından, Sayın Cumhurbaşkanına bu eylemin vebalinin yüklenilmesine çalışılması, objektiflikten uzak, siyasi bir subjektif yaklaşım olarak mütalaa ediyoruz. Bu olaya ilişkin yapılacak işlem şudur: TSK Yüksek Disiplin Kurulu netice itibariyle bir idari makamdır. Verdiği ihraç kararı da bir idari işlemdir. İdarenin eylem ve işlemleri yargı denetimine tabi olduğundan, ihraç kararı 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca, konu, yetki, şekil, sebep ve amaç yönleriyle hukuka aykırı olduğu talebiyle, İdare Mahkemesi nezdinde iptal Davasının açılması gerekmektedir.

Bunun dışında, muhalefetin, Siyaset Bilime ve hukuka aykırı bir şekilde, kendi lehlerine siyasi rant devşirme ve siyaseti evrilmeye çalışmalarında hukuki ve siyasi isabetlilik bulunmamaktadır. Siyasi çıkış ve tespitlerin, isabetliliği ve yerindeliği, ülkenin siyasi ikliminde toplumsal bir karşılığının elde edilmesi için ayrıca Ülkenin muhalefet tarihinde, bir iz ve deneyim bırakılmak istenirse, olay ve objelerin doğru bir şekilde tespit ve tanımlanması ve siyasi sübjektiflikten uzak bir yaklaşımla, iktidarın uyarılması ve alternatif çözüm önerilerinin sunulması, kaçınılmaz bir siyasi determinizmdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>