Haberde Bursa

Serina Haratoka “Sonsuz Nakarat” Adlı Eseriyle “Sarajevo Winter” Sergisinde

05.02.2025

Serina Haratoka “Sonsuz Nakarat” adlı eseriyle, 5-12 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek Saraybosna Kış Festivalleri’ne (SWF) katılıyor. Bosna Hersek’te Sarajevo Winter Olympics kapsamında gerçekleşecek “Sarajevo Winter” sergisinde Türkiye’den altı sanatçı yer alıyor. Denizhan Özer’in küratörlüğünü yaptığı Nine Dragon Heads sanat grubunun dahil olduğu sergide Türkiye’den Serina Haratoka, Şerife Bilgili Ercantürk, Zeynep Yazıcı, Ayşe Günay, Başak Canher bulunuyor.

Saraybosna’nın merkezindeki Bosna Kültür Merkezi’nde (Bosnian Kulture Center) “40 POLUS” temasıyla gerçekleşecek festival bu sene 40. yılını kutluyor. XIV ZOI 84’ün ve Saraybosna, Avrupa’nın Kültür Başkenti projesinin 30. yıldönümünü kutlamak amacıyla düzenlenen paralel etkinlikler, sanatın gücünü vurgulamayı hedefliyor.

Haratoka, “Sonsuz Nakarat” adlı eserinin Guevara’nın devrim sırasında bir konuşmasındaki cümlelerinden bugüne yansıyan duygularla ortaya çıktığından bahsediyor.

“Emperyalist vahşet, belirli bir sınırı olmayan belirli bir ülkeye ait olmayan vahşettir. İnsanları canavarlaştıran, onları kana susamış yırtıcılara dönüştüren şey, emperyalizmin doğasıdır. Onları boğazlamaya, öldürmeye, bir devrimcinin ya da onların çizmeleri altında ezilmiş veya özgürlüğü için savaşan bir rejimin taraftarının son görüntüsünü bile yok etmeye hazır hale getiren odur.” Che Guevara

Serina Haratoka eseri şu sözleriyle ifade ediyor:

“Depremin yıldönümünde ve daha dumanı sönmemiş yangın felaketinde gördük ki her faciadaki hırs ve kötülük aynı zihniyetin bir parçası.

Bir yanımızda Orta Doğu’da akan kana, öteki tarafta neredeyse dün diyebileceğimiz geçmişte Bosna’da yaşananlara bakınca; bütün bu olayların, kulak tırmalayan, kalp acıtan ve gözyaşlarını dindirmeyen vahşet şarkısındaki nakaratın bölünmüş parçaları olduğunu anlamak zor değil.

Sonsuzluk döngüsünün kırıldığı, bu korkunç nakaratın yok olduğu günler dileğiyle…”

Serina Haratoka hakkında:

Serina Haratoka, İtalyan Lisesi’nde okuduğu ilk yıllarda görsel sanatlarla tanışmış ve bu ilgisini önce fotoğraf, ardından da resim sanatı ile birleştirmiştir. YTÜ Mimarlık Fakültesi’nde okurken dünyayı dolaşma isteğiyle profesyonel turist rehberliği brövesi almış, on üç yıl boyunca pek çok ülke gezmiş ve farklı kültürlerle tanışmıştır. Öğrenci olmaya devam etme isteğiyle İspanya’ya taşınmış, Barcelona Sinema ve Sahne Sanatları Üni. UACE’de Görüntü Yönetmenliği ve Rejisörlük bölümlerinde çift anadal eğitimi almıştır. Yedi sene İspanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönmüştür. Burada uzun yıllardır multidisipliner bir sanatçı olarak çalışmalarını sürdüren Haratoka, 2014 yılındaki ilk kişisel sergisini belgesel fotoğraf dalında açmıştır. Bugün sanatçının eserleri İtalya, İspanya ve Avusturya gibi dünyanın çeşitli ülkelerindeki galerilerde ve uluslararası çağdaş sanat fuarlarında sergilenmektedir. Altı yılı aşkın bir süredir “Kültür Mantarı Sanat Hareketi” (@kulturmantari.tv) isimli bir sosyal sorumluluk projesini yürütmekte olan sanatçı, sanat ve sanat tarihi ile ilgili bilgilerini Türkiye’deki yetişkin ve öğrencilerle paylaşmaktadır. Sanatçının, 24 Aralık-1 Şubat tarihleri arasında, Tokatlıyan Han’da gerçekleşen “Rüya Mağaraları” adlı ikinci kişisel sergisi büyük bir ilgiyle karşılandı. Şu sıralarda İstanbul Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünde üçüncü üniversite eğitimini almakta olan sanatçı, çalışmalarına İstanbul Kavacık’taki stüdyosunda devam etmektedir.

Instagram:

https://www.instagram.com/serinaharatoka/?hl=tr

https://www.instagram.com/kulturmantari.tv/?hl=tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>