Neden grip olmuyoruz?
Koronavirüs için alınan tedbirler mevsimsel hastalıkları büyük oranda düşürdü. Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. İmran Sağlık, “Bir kış döneminde bir yetişkin ortalama 3-5 defa, çocuklar da 8-10 defa grip oluyorlar. Ekim ayında bir tek tük enflüanza ya da RSV vakalarını göremeye başlarız. Aralık, ocak ve şubat aylarında da acile gelen hastaların yüzde 30’unda bu virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonları olur. Fakat bu yıl bu hastalar yok” dedi.
GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Her yıl birçok insan mevsimsel grip olan enflüanza virüsüne yakalanıyor.
Fakat bu yıl mevsimsel grip vakalarında azalma yaşanıyor.
Yani koronavirüsten korunmak için alınan maske, mesafe ve hijyen gibi tedbirler mevsimsel grip virüsünden de koruyor.
“EKİM AYINDA ÜLKEMİZ ENFLÜENZA SEZONUNA GİRİYOR”
Doç. Dr. İmran Sağlık, “Koronavirüs için aldığımız yoğun izolasyon önlemleri, yoğun maske kullanımı bizi grip virüsünden de korudu. Salgın ülkemizde başladıktan sonra haziran ayından itibaren Güney Yarım Küre’de enflüanza sezonu başlamıştı. Oradan gelen bilgilerde grip virüsünün neredeyse sıfıra yakın duruma geldiğini duyduk. Önce bu durumu çok gerçekçi bulmadık. Koronavirüs çok yoğun olduğu için onunla uğraştıklarını ve enflüanzaya çok vakit ayırmadıklarını düşündük. Sonrasında ise durumun böyle olmadığını ve gerçekten testlerde enflüanza rhinovirüs ya da çocuklardaki RSV virüsünün çok ama çok az olduğunu öğrendik. Ekim ayında ülkemiz enflüanza sezonuna giriyor. Bir kış döneminde bir yetişkin ortalama 3-5 defa, çocuklar da 8-10 defa grip oluyorlar” ifadelerine yer verdi.
“SANKİ VİRÜSLER ORTADAN KAYBOLDU”
“Ekim ayında tek tük enflüanza ya da RSV vakalarını görmeye başlarız” diyen Doç. Dr. Sağlık, “Aralık, ocak ve şubat aylarında da acile gelen hastaların yüzde 30’unda bu virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonları olur. Fakat bu yıl bu hastalar yok. Sanki virüsler ortadan kayboldu. Nedenini hepimiz merak ettik ve bu konu üzerinde biraz kafa yorduk. Bu durumun temel nedeninin bizim yoğun maske ve izolasyon kurallarına uymamız olduğunu düşünüyoruz. Bir süre sonra pandemi bittiğinde bile solunum yolu virüslerine hassasiyeti olan, bu enfeksiyonları ağır geçiren kişiler kış dönemi boyunca yoğun maske ve izolasyon kurallarına uyum gösterirlerse bu virüslerden korunurlar. Şahsen ben kendi adıma bundan sonraki yıllarda da kış aylarında çok kalabalık ortamlara girdiğimde maske kullanmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
Kaynak: BURSADA BUGÜN