Uzaktan ve Seri Üretimde 3D Yazıcılar Sahneye Çıkıyor
Covid-19’un sanayi üretiminde başlattığı değişimin etkileri sürüyor. Başta çip, yurt dışına bağlı tedarik veya plastik türevleri olmak üzere birçok hammaddeyi bulmakta sıkıntı çeken üreticiler, hem imalatta sorunlar yaşıyor hem de fabrikadaki üretim hatlarının yedek parçalarını bulamıyor. Sorunlara çözüm ise 3D yazıcıdan geliyor. Muadil bir yedek parçayı maliyetinin çok daha altında maliyetlerle üreten 3D yazıcılar ile uzaktan ve seri imalat başladı ve yedek parça sıkıntısı son bulmaya başladı. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, 3D yazıcıların sanayi üretiminin yeni gözdesi olduğunu belirterek, “İmalat aşamalarında 3D yazıcının getirdiği üretim maliyet avantajı ve uzaktan çalışma konforu sanayiciyi memnun etti. Eğitim, prototip hazırlama ve hobide olduğu gibi üretimde de 3D yazıcıların ağırlığı artarak devam edecek” dedi.
3D yazıcılar, dünyada baş gösteren yedek parça üretimi ve nakliyesi sorununu ortadan kaldırıyor. Covid-19 ile beraber başta plastik olmak üzere birçok üründe hammadde sıkıntısı nedeniyle, firmalar üretim bantları ve makineleri için yedek parça bulmakta zorlanıyor. Son olarak Türkiye’de büyük bir otomotiv şirketi çip sıkıntısı nedeniyle üretimine ara verdiğini duyurdu. Dünyada da pek çok şirket yine hammadde ve yedek parça sıkıntısı nedeniyle üretimlerinde kısıtlamaya gittiğini ilan etti. Normalden daha fazla parayı vererek yedek parçayı bulabilen şirketler ise, normalin üstünde fiyatlarla karşılaşıyor. Uygun fiyatlı bir parça için, piyasada oluşan ürün yokluğu nedeniyle ya ürün bulunamıyor ya da parça için değerinin birkaç katı para isteniyor. 3D yazıcılar ise plastik, kauçuk ve metal malzemeleri kullanarak bir parçayı kalıp ihtiyacı olmadan muadil şekilde düşük maliyetli üretebiliyor. Özellikle ürünlere ait yedek parça tasarımlarının 3D yazıcılarla ilgili uluslararası yayın yapan internet sitelerine ücretsiz yüklenmesiyle beraber, başta sanayi olmak üzere hobi ve eğitim amaçlı 3D yazıcı kullanıcılarının bastıkları parça sayısı her geçen gün artış gösteriyor.
Rekabet Gücü Oluşturuyor
Türkiye’nin yerli 3D yazıcı üreticisi Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı, başta sanayi ve KOBİ’ler olmak üzere tüm üretim dünyasının büyük bir hızla 3D yazıcı edinmeye başladığını söyledi. “Covid-19 bize üretimindeki zincirin ne denli önemli olduğunu gösterdi” diyen Akıncı, şunları söyledi:
“3D yazıcılar özellikle salgının en şiddetli yaşandığı günlerde, Çin, ABD, Fransa, Almanya ve Japonya gibi makine endüstrisinin kalbi konumundaki ülkelerden fabrikalara yedek parça gelmediği zamanlarda önemini ortaya koydu. Pek çok sanayi kuruluşu, üretimleri için çok önemli olan bu yedek parçaları ya bulamadı ya da buldukları zaman normalin çok üstünde fiyatlarla karşılaştılar. Bu noktada devreye giren 3D yazıcılar ile yedek parçayı çok daha da ucuz maliyetine üretmek mümkün oldu. Bu kolaylığı ve rekabet gücünü gören firmalar da 3D yazıcıları sadece olağanüstü durumlarda değil, fabrikanın en üretken ve verimli makinaları olarak görmeye başladı. Birçok ürünün imal edilmesi sürecinde 3D yazıcılar bugün aktif şekilde kullanılıyor.”
Kâr Getiren Yapıyı Kurdu
3D yazıcıların şirketlere üretim maliyeti avantajı sağlamasının yanında, uzaktan çalışmayı da kolaylaştırdığını belirten Zaxe Genel Müdürü Eme Akıncı, “Bugün 3D yazıcıya hangi hammadde ile üretim yapacağını belirledikten sonra uzaktan bilgisayarına yüklenen tasarımı, 3D yazıcı seri şekilde üretiyor. Bu da başta Covid-19 gibi salgın hastalıklar döneminde uzaktan çalışılmaya dönük bir şirket geleneği oluşurken, üretimdeki kişilerin de sağlığının korunması anlamında oldukça önemli bir gelişme” diye konuştu. Aynı zamanda uzaktan üretimin şirketlerin personel ulaşım ve yemek maliyetlerini de azaltan bir unsur olduğunu belirten Akıncı, 3D yazıcıların her yönü ile şirketlere kâr getiren bir yapıyı kurduğunu belirtti.
Uzay 3D Yazıcı Teknolojisini Uçuracak
Özellikle uzay teknolojilerinin ilerlediği günümüzde, 3D yazıcıların Dünya yörüngesinde kurulacak istasyonları basmak, aynı zamanda Mars ve Ay yüzeyindeki yönetim birimleri ve uyduları da oluşturmak için yeniden tasarlandığını anlatan Akıncı, “Bu gelişmeler ışığında 3D yazıcı teknolojisinde çok hızlı ve büyük gelişmeler kaydedilecek. Şirketler şimdiden 3D yazıcı teknolojisine uyum sağlayarak, ileride büyük aşama kaydedecek bu teknolojiyi kullanmayı bir şirket prensibi haline getirdikleri zaman, bunu yapmayan rakiplerine oranla rekabette birkaç adım önde bulunacaklar ve geleceği yakalamakta avantaj sağlayacaklar” ifadelerini kullandı.
Kullanımı Artış Eğiliminde
3D yazıcıların kullanımının kolay aynı zamanda baskı yapmak için kullanılan hammaddesinin de ucuz olduğunu anlatan Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı “KOBİ’ler ve büyük sanayi kuruluşları 3D yazıcının, üretim aşamaları için ne kadar değerli olduğunu hem bozulan üretim araçlarının yedek parçalarının üretiminde hem de 3D yazıcıyı kullanarak seri şekilde ürün imalatı yapımında gördüler. Aynı zamanda eğitim kurumları, ana okuldan başlayarak üniversiteye kadar 3D yazıcının öğrencilerin gelişimi için ne denli önemli olduğunu kavrayarak, bu alana yatırım yaptılar ve öğrencilerin hem teknik hem de sanatsal gelişimini destekleme yoluna gittiler. Veliler de çocuklarına 3D yazıcı hediye ederek, yaratıcılıklarını geliştirdiler. Üretim, eğitim ve ister oyun ister hobi amaçlı 3D yazıcı kullanımı, hem ülkemizde hem de dünyada giderek artış eğiliminde. Biz de Zaxe olarak yerli mühendislerimizin tasarımı olan ve yine yerli üretimle hayata geçirdiğimiz ürünlerimizi bu amaçlar doğrultusunda tüketicilerle buluşturuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Zaxe hakkında:
Zaxe 2015 yılında Türkiye’de kurulmuştur. Kullanımı kolay, güvenilir 3D baskı teknolojilerine ihtiyaç duyan firmalar ve kullanıcılar için en gelişmiş teknolojiler ile donatılmış 3D yazıcıları sunmaktadır. Rakiplerden farklı olarak, Zaxe yalnızca bir 3D yazıcı üreticisi değil, güvenilir teknik destek ekibi ile müşterilerine uçtan uca bir 3D ekosistem sunmaktadır. Zaxe, şu ana kadar ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları, Zaxe XDesktop yazılımı ve Zaxe filamentleri ile yüksek kaliteli baskılar almanızı sağlamaktadır.