KARDEŞİM OLMANI İSTİYORUM!
Simbiyoz Aktivite’de bizler özel gereksinimli bireylerin akranlarıyla arkadaşlık ederek sosyal hayata entegrasyonlarına, istihdam edilerek iş hayatına katılımlarına ve potansiyellerini keşfetmelerine, “normal” gelişim gösteren bireylerle birlikte filizlenmelerine destek oluyoruz. Projemiz kapsamında yer alan programlar ile, topluluk içerisindeki bireylerin akranlarıyla anlamlı dostluklar kurmalarına, başarılı işler elde etmelerine, bağımsız yaşamalarına, topluluk önünde konuşmalarına, kendilerini savunmalarına, iletişim becerilerini geliştirmelerine ve topluluk tarafından değerli hissetmelerine yardımcı olmak amacımız. Projemiz Down Sendromu, Otizm, Mental Retardasyon gibi zihinsel ve gelişimsel engel gruplarını içerir. Gönüllülük esasına dayanan ve gönüllünün gücüne inanan bir projedir.
Kardeşlik kapsamında beklentiler:
1 Bu program, zihinsel ve gelişimsel engeli olan ve bu engeli olmayan bireyler arasında bire bir dostluklar kurulmasına katkıda bulunur, toplumsal farkındalık yaratır, aynı zamanda toplumdan izole edilmiş ve dışlanan bir nüfus için yaşam kalitesini ve hayata katılım düzeyini geliştirmeye katkı sağlar. Zihinsel ve gelişimsel engeli bulunan kişiler, arkadaşlık programlarına katılım
göstererek akranlarıyla anlamlı bağlar kurup, kendine güven ve benlik saygısı kazanırlar, beraber geçirdikleri zamanlar aracılığıyla deneyimlerini paylaşırlar.
Gönüllülük kapsamında beklentiler:
1. Sene boyunca aktif olmak
2. Senede 4 kez toplu farkındalık yaratmak için tanıtım buluşmasına katılmak. (Gönüllü can kardeşi ile birlikte sunum yapar.)
3. Ayda 2 kez birebir / yüz yüze görüşmek.
4. Haftada 1 kez iletişim (görüntülü görüşme)
KARDEŞLİK PROGRAMI UYGULAMA AŞAMALARI
1. Aşama Uygulama Başvurusu -Nisan Ayında Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı uygulamalarında birincil çözüm ortağı lise ve üniversite düzeyindeki eğitim kurumları ve bu kurumlarda eğitim gören öğrencilerdir.
2. Aşama Okul Tanıtım Sunumu-Nisan Ayında Bir eğitim kurumunun uygulama başvurusu yapmasının ardından ilgili kurum ziyaret edilerek öğrencilerine Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı Tanıtım Sunumu gerçekleştirilir. Bu aşamada kurumda eğitim gören tüm öğrencilere ulaşmak, ele alınan sosyal sorunun farkındalığını artırmak açısından çok önemlidir.
3. Aşama Gönüllü Başvurusu-Nisan Ayında Akredite eğitim kurumu içerisinde 1 eğitimci ve 4 öğrenciden oluşan 5 kişilik bir koordinasyon ekibi oluşturulması beklenir. Bu ekibin koordinasyonunda, ilgili okuldaki gönüllü adaylarından başvuru alınması süreci başlar.
4. Aşama Çalıştay-Mayıs Ayında Simbiyoz Aktivite, belirlediği sosyal sorunun çözümüne gönüllülerini aktif bir şekilde dahil eden, bunu yaparken de belli standartlar uygulayan bir projedir. Gönüllü olmayı taahhüt eden her gönüllünün proje aşamalarını ve işleyişini tüm detaylarıyla anlaması önemlidir. Bu nedenle Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı Çalıştayı
düzenlenir.
5. Aşama Seminerler -Mayıs Ayında Her Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı gönüllüsü aynı zamanda Simbiyoz Aktivite misyonunun sözcüsüdür. Toplumsal farkındalığı ve dönüşümü gönüllülerimiz sayesinde yaygınlaştırıyoruz. Bu nedenle zihinsel ve gelişimsel farklılık gösteren bireylerin sosyal ihtiyaçları kadar gönüllülerimizin kişisel gelişim ihtiyaçlarını da önemsiyoruz.
Projeye dahil olan tüm gönüllülerimize bu çerçevede iki temel seminer düzenliyoruz: a. Engellilik konusuna Doğru Yaklaşım Semineri b. Liderlik Semineri
6. Aşama Eşleştirmeler-Mayıs AyındaSimbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı’nın en önemli çözüm ortaklarından biri de Rehabilitasyon Merkezi, Özel Eğitim Merkezi, Özel Eğitim Mesleki Eğitim Lisesi gibi bizi hedef kitlemizle buluşturacak olan kurumlardır. Her iki kurumdaki gönüllü ve adaylar projeye başvuru formu doldurmaktadır. Yeni bir dostluğun eşleştirmesi için bu formlardaki dört temel kriter ele alınır:
a. Yakın yaşlar – Akran b. Cinsiyet c. İkamet edilen yer d. Hobiler
7. Aşama Eşleştirme Töreni – Haziran Ayında Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı Eşleştirme Töreni projenin en heyecanlı ve duygusal anlarını temsil eder. Kağıt üzerinde eşlenik özelliklere sahip olduğu belirlenen zihinsel ve gelişimsel farklılık gösteren birey ile normal gelişim gösteren gönüllü arkadaşlarının ilk buluşması bu törende gerçekleşir. Tören akışının ve atmosferin hazırlanması ile ilgili gerekli belge ve öneriler Simbiyoz Aktivite tarafından eğitim kurumundaki koordinasyon ekibine iletilir. Gönüllülerin ve velilerin önerileri çerçevesinde Simbiyoz Aktivite bu töreni hazırlar.
8. Aşama Birebir Görüşmeler- Haziran Ayında Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı’nın temelini birebir görüşmeler oluşturur. Sinema, Kafe, Restoran, Eğlence Merkezi, Alışveriş Merkezi gibi sosyal yaşamı destekleyen alanlarda gerçekleştirilen buluşmalar zihinsel ve gelişimsel farkındalık gösteren bireylerin sosyal becerilerini ve özgüvenlerini artırmaya yardımcı olur.
9. Aşama Toplu Buluşmalar- Haziran ve Temmuz Aylarında Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programı çerçevesinde gerçekleştirilen toplu buluşmalar toplumsal çeşitliliği ve farkındalığı artırmanın temelini hazırlayan unsurlardan biridir. Eğlence odaklı buluşmalar organize edilebileceği gibi, projemizin misyonu da dahil olmak üzere pek çok sosyal sorunun çözümüne yönelik farkındalık yaratacak içerikler de hazırlanmaktadır.
10. Aşama Katılım Belgesi Töreni- Ağustos Ayında Her paydaş kurum içerisinde oluşturulan koordinasyon ekibi, sene boyunca gerçekleştirilen tüm toplu ve bireysel faaliyetlerin yönetimi, takibi ve Simbiyoz Aktivite’ye raporlanmasından sorumludur. 1 akademik takvim sonunda taahhütlerini yerine getiren ve süreci başarıyla tamamlayan tüm gönüllü ve katılımcılara Simbiyoz Aktivite Kardeşlik Programına katılım belgesi verilmektedir.