Tam kapanma süresi yeterli mi?
Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları ikiye katlandı. 17 Mayıs’a kadar tam kapanma ilan edildi. Peki, tam kapanma için belirlenen süre yeterli olacak mı? Bursa Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Prof. Dr. Emel Yılmaz, “21 günlük kapanma hız kesecek. En azından vaka sayılarında azalma olacak” şeklinde konuşurken, “Bu süreç içerisinde keşke aşılama çok hızlı bir şekilde olsa. Aşılamayla kapanm
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Türkiye’de koronavirüs salgınını kontrol altına almak amacıyla 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilmesi kararlaştırdı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Prof. Dr. Emel Yılmaz tam kapanmada hızlı aşılama olmazsa beklenen etki gerçekleşmeyebilir görüşünde.
“21 GÜNLÜK KAPANMA HIZ KESECEK“
“Tam kapanma beklediğimiz bir şeydi” şeklinde konuşan Prof. Dr. Emel Yılmaz, “Daha önce kıpırdanmalar olunca kapanma olabilir demiştik, fakat ozaman günlük vaka sayısı 12-13 bin civarındaydı. Sayılar baya artmıştı, ama dün itibariyle biraz inişe geçti. Biz bunu hissediyoruz. Tam kapanma gerekliydi. Belli bir vaka sayısının altına inmediği süre içerisinde tam kapanma olması öngörülebiliyordu. 21 gün yetmeyebilir, çünkü biri kuluçka dönemindeyken, diğerinin kuluçka dönemi başlıyor. Bu kapanmaya insanların tahammülü ne kadar olacak, bu da net değil. 21 günlük kapanma hız kesecek. En azından vaka sayılarında azalma olacak. Bu süreç içerisinde keşke aşılama çok hızlı bir şekilde olsa. Aşılamayla kapanma birlikte olursa başarılı olunabilir. Tek başına kapanmanın çok fazla yararlı olabileceğini düşünmüyorum. Süreyi daha da artırsak yine çok başarılı olacağını düşünmüyorum. İşin içinde aşılama hızı artmış olursa ancak bu şekilde başarılı sonuç elde edilebilir. Açılıp, kapanmaya kimsenin gücü kalmadı” şeklinde konuştu.
“17 MAYIS SONRASI TEKRAR ARTIŞ OLABİLİR“
Yılmaz, “Tam kapanmayla birlikte pat diye rakamlarımız düşmeyecek. Vakalarda azalma oldu, ama ölümler ve doluluk oranları aynı şekilde devam ediyor. Bu hastalığın süresiyle ve kuluçka süresiyle alakalı bir durum. Vaka sayıları, tekrar serbestlik olursa yeniden artabilir. Şu an 4,5 milyona yakın konfirme vaka var. Aşılama çift doz için 8-9 milyona yaklaştı. 83 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz ve hiç aşıyla karşılaşmamış, aşılanmamış kişiler var. Hareket halinde olan kişiler hala aşılanmadı. Eğer aynı mantıkla devam edersek 17 Mayıs sonrası tekrar artış gözlenebilir” dedi.
“HERKES ÇOK SIKILDI“
“Bu hastalığı ciddiye almak gerekiyor” vurgusunu yapan Yılmaz, “Yüzde 80’i hastalığı hafif atlatıyor. Hepimiz bunu biliyoruz. Sayılar ve yoğunluk arttıkça ölüm vakaları da artıyor. Bunu çok net biliyoruz. Ülke olarak aşılamaya sıcak bakıyoruz. Buradaki olay aşının sıkıntısı değil, aşıya ulaşılabilmesi. Bir kaç tane aşı karşıtı olanlar var. Onlarla ilgili çok net bir şey söylemeyeceğim, çünkü hepimiz bilimin ne dediğine inanıyoruz. Bu süreç içerisinde bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Artık bir aileden birden fazla ölüm haberi almaya başladık. Bazı kişilerde genetik yatkınlığa da bağlı olarak daha ölümlü seyredebiliyor. Bu durum aile içinden kaynaklı. Normalleşmeyi, yeni normaller şeklinde algılamamız lazım. Belki de yıllar sonra bu hastalık mevsimsel viral enfeksiyon haline gelecek. Virüs bize alışmaya ve bizimle yaşamaya çalışıyor, çünkü o da bir biyolojik varlık. Neslini devam ettirmeye çalışıyor. Bu virüsün gelecekte bize ne yapacağını bilmiyoruz. 1 buçuk yıl içinde bir şey olmadı, ama ileride bazı hastalıkların temelini oluşturur mu düşüncesine giriyoruz. Virüsün bizde yapabileceği şeyleri henüz bilmiyoruz. Bunları düşünerek adım atmamız gerekiyor. Ekonomiyi düzeltmek için, çocuklarımızın geleceği için, işlerimizin çok rahat gitmesi için bunlara dikkat etmemiz gerek. Yapılacak olan tüm davranış şekilleri yani aşılama ve her türlü dikkat sonraki yıllarımızı da etkileyecek. Bu gözle bakarsak biraz daha toparlanabiliriz. Herkes çok sıkıldı. Bende çok sıkıldım. Bunlara düşünerek dikkat edelim ama 3 hafta bize yetmeyecek” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: BURSADA BUGÜN