‘Tam kapanma’nın ardından ‘yavaş normalleşme’ gündemde
29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’u gösterdiğinde ülke genelinde “tam kapanma” başladı. Tam kapanma sürecinde vaka sayılarındaki düşüşe göre normalleşme sürecinin çerçevesi çizilecek.
Türkiye tam kapanmaya dün akşam saat 19.00 itibarıyla geçti. 17 gün sürecek olan tam kapanma sonrası nasıl adımlar atılacak? Türkiye tam kapanma sonrası nasıl normalleşecek? Normalleşme hangi alanlardan başlayacak? 17 günlük tam kapanma sonrası “yavaş normalleşme” sürecinin detaylarını CNN TÜRK muhabiri Duygu Ayaz Bayram şöyle aktardı:
ÇERÇEVE ÇİZİLECEK
Tam kapanma başladı. Aslında şu anda hem Sağlık Bakanlığı yetkilileri hem de Bilim Kurulu tarafından bu kapanma süreci çok değerli olarak görülüyor. Çünkü bu süreçteki vaka sayısındaki azalmaya göre işte normalleşme sürecinin çerçevesi çizilmiş olacak.
Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri önümüzdeki 2 hafta boyunca bir araya gelecek. Özellikle vaka sayısındaki azalma masaya yatırılacak. Yani bu tam kapanmanın vaka sayısına etkisi masada olacak. Ancak aynı zamanda da normalleşme adımları için Bilim Kurulu üyeleri bu kez bir yol haritası çizecek.
Ama geçtiğimiz haftalarda da son 2 Bilim Kurulu’nda da bu konu gündeme geldi. Detaylı bir şekilde gündeme gelmedi. Ancak Bilim Kurulu yetkilileri tarafından özellikle normalleşme sürecinin geçtiğimiz haziran ayındaki gibi olmaması gerektiği gibi bir takım telkinlerde bulundular.
SÜREÇ YAVAŞ İŞLEYECEK
Peki nasıl olacak? Bu konuda yine Bilim Kurulu yetkililerinin özellikle yapılan toplantılarda ağır bir normalleşme sürecinin olması gerektiği vurgulanıyor. Bu ne anlama geliyor? Biz bu kapanma sonrası hızlı bir normalleşme sürecine yaşamayacağız anlamına geliyor.
Ancak tüm bunları da yine veriler belirleyecek. Eğer bu tam kapanma sürecinde istenen düzeyde vaka sayılmasında bir azalma olursa bu kez normalleşme adımlar hızlı atılabilecek. Ancak tam aksine bu tam kapanma sürecinde istenilen verilere ulaşılamazsa bu kez tedbirler de devam edilecek.
BAZI KISITLAMALAR SÜRECEK
Ancak normalleşme adımları kapsamında tedbirler devam edecek. Örneğin konuştuğumuz hocalardan edindiğimiz bilgiye göre burada verilecek öneriler şu şekilde olacak;
-Normalleşme adımları başlayacak ancak gün içerisindeki bazı kısıtlamalar devam edebilecek
-Saat 21.00’deki sokağa çıkma kısıtlaması vardı. Bu kısıtlamalar bir süre daha devam edilebilecek
-Hafta sonu kısıtlamalarının eğer istenilen düzeyde vaka sayısında bir azalma olmazsa bu kısıtlamaların da devam edeceği yönünde bir takım uyarılar olacak Bilim Kurulu tarafından.
VAKA SAYILARI BELİRLEYECEK
Ancak tüm bunlar dediğimiz gibi bu kapanma süresindeki vaka sayısındaki azalmanın sonucunda ortaya çıkacak bir takım yol haritası olacak ve bunlar da hem bu hafta hem bir sonraki hafta yapılan Bilim Kurulu toplantılarında masaya yatırılacak. Ve Bilim Kurulu tarafından normalleşmenin nasıl olması gerektiği yönünde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya öneriler iletilecek.
Ve son nihayi kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Sağlık Bakanı tarafından Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri iletilecek ve nihayi karar da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yani kapanma sonrasında normalleşme süreci de duyurulmuş olacak