Ev tekstili sektöründen arabuluculuk hamlesi
TÜRKİYE Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği TETSİAD, arabuluculuğun avantajları hakkında üyelerini bilgilendirdi.
Türkiye Ev Tekstili Sanayici İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ev sahipliğinde ‘Hukuk Uyuşmazlıklarındaki Arabuluculuk Semineri‘ çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. TETSİAD Üye İlişkileri Uzmanı Ömür Işık’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte Sever Hukuk Bürosu Kurucusu Arabulucu Avukat Süleyman Sever ve Avukat Serdar Çoker, esnek ve etkili olması ayrıca gizliliğe önem vermesi nedeniyle özellikle iş yaşamındaki uyuşmazlıklarda daha çok tercih edilen arabuluculuk yöntemini anlatarak katılımcıların sorularını yanıtladı.
‘KÜLTÜRÜMÜZLE DE ÖRTÜŞÜYOR’
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Arabulucu-Avukat Süleyman Sever, “Son dönemde gözlemlediğim kadarıyla özellikle işçi-işveren ilişkilerinde arabuluculuğun etkili bir çözüm yolu olduğunu düşünüyorum. Bilhassa kıta Avrupası’ndan ziyade Anglosakson kültüründe uzun zamandır uygulanan bir yöntem. Arabuluculuk kurumu, ülkemizde de özellikle iş davaları daha sonra tüketici ve ticari davalarda dava şartı olarak düzenlemeyle getirildiğinden beri hem daha fazla uygulanıyor, hem de daha popüler oldu açıkçası. Ama bu dava şartı zorunluluğu, aynı zamanda da deneyimler getirdikçe ihtiyari arabuluculuk yönünde de herkesi daha teşvik edici bir kurum olduğunu gözlemliyorum. Arabuluculuğun ülkemize ve kültürümüze uygun olduğunu düşünüyorum. Bizim kültürümüzde de esasen kanun olarak gelmese de geçmişten bu yana hep araya birilerinin girip uzlaştırması aslında Anadolu kültürümüzde olan bir durum. Bu yüzden kültürümüzle örtüşüyor” diye konuştu.
GİZLİLİK İHLALİNE 6 AY HAPİS
Arabuluculuk sisteminin nasıl işlediği hakkında katılımcılarla detaylı bir sunum paylaşan Avukat Serdar Çoker de “Arabuluculuğu sistematik teknikler uygulayarak; görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendileri sağlamak için aralarında iletişim kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde ise çözüm önerisi getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak açıklayabiliriz. Arabuluculuk görüşmeleri, tarafsız ve bağımsız bir yerde gerçekleşmeli. Ayrıca görüşmelerin mahremiyeti sağlanmalı ve görüşmelerdeki bilgiler de gizli tutulmalı. Aksi takdirde gizliliği ihlal edene 6 aya kadar hapis cezası veriliyor” dedi.