Pandemi alışkanlıkları değiştirdi. İnsanlar artık doğayla iç içe bir yaşamı tercih ediyor.
Kentleşmesiyle, kültür sanat ve sosyal projeleri ile Türkiye’ye örnek olan Nilüfer’de yeni projelere imza atacaklarını söyleyen Başkan Turgay Erdem, “Pandemi alışkanlıkları değiştirdi. İnsanlar artık doğayla iç içe bir yaşamı tercih ediyor. Biz de buna yönelik projeler geliştiriyoruz” dedi.
HABER | Merve ÖZDEMİR hakimiyet.com.tr
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, AS TV’de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları’na konuk oldu.
Başkan Erdem’i Sönmez Medya Genel Müdürü Burak Özgün, Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürleri Kemal Göz ve Ali Kemal Aksakal, AS TV Televizyon Müdürü Ersin Yıldıran, AS TV Program Müdürü Sevda Kurul, Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarları Namık Göz ve İlhamı Yıldız, Bursa Hakimiyet Gazetesi Ekonomi Editörü Birgül Telli Uysal ve AS TV muhabiri Seray Saygılıoğlu ağırladı.
Sönmez Medya ekibinin sorularını yanıtlayan Erdem, pandemiye rağmen sürdürdükleri projelerini anlattı.
Tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi sürecinde çalışmalarının aksadığını fakat bu krizle başa çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Erdem, “Belediye olarak gerekli tedbirleri alarak çalışmalara başladık ama hiç alışık olmadığımız bir durumdu. Tabii pandemiye hazırlıklı bir ülke konumunda olmadığımızı gördük. Bu kriz bize kriz yönetiminin nasıl olması gerektiğini de bir şekilde öğretti. 4 milyona yakın maske ürettik ve ücretsiz olarak vatandaşlarımıza dağıttık. Bu güne kadar yapmış olduğumuz harcamalara baktığımız zaman yaklaşık 8 buçuk milyon lira değerinde bir harcamayı sadece pandemi için kullandık” dedi.
‘TALEPLER DEĞİŞTİ’
Bir süre sosyal ve kültürel etkinliklere ara verdiklerini dile getiren Erdem, özellikle kısıtlama dönemlerini fırsata çevirerek yol ve tretuvar gibi çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Pandemi ile birlikte kentleşmede farklı bir yapıya gidilmesi gerektiğini öğrendiklerini ifade eden Erdem, “Artık insanlar yeşil alanlarda buluşmak istiyor. Balkonlarında oturmak istiyor. Yani talepler biraz değişti. Artık yüksek katlı konutlar yerine daha küçük uydu birimler halinde bir kentsel planlama örneğini yeniden gözden geçirilmesi gündeme geldi. Biz de bunun üzerine bir çalışma yapıyoruz. Bunu yaparken de bütçeyi de doğru bir şekilde yönetmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMADI’
Kentsel dönüşümün Nilüfer’in en önemli sorunlarından birisi haline geldiğini söyleyen Başkan Erdem, dönüşüm modelinin yanlış uygulandığını anlattı. Kentsel dönüşüme sıcak baktığını ama kentsel dönüşüm adı altında 50 dairelik bir sitenin 100 daireye çıkarılmasının yanlış olduğunu belirten Erdem, şöyle konuştu: “Biz o dönem uyarılarımızı yaptık. Uygulamanın yanlış olduğunu söyledik. Sonuçta mağdur olan insanlarımız oldu. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için biz de belediye olarak ciddi çalışmalar yaptık ki yüzde 90 bizim bölgemizde imar plan değişikliği oldu. Bunlarla ilgili çok az bir yer kaldı. Yaklaşık 40 küsur yıkılmış ya da riskli bina tespiti yapılan parsel kaldı. Bunları da müteahhitler bizden yardım talep ediyor. Biz de yardım ederek vatandaşların mağduriyetini gidereceğiz. Ama kenti yeniden planlarken yeni bir kentleşme modeli oluşturulmalı. Bu işin en üst noktadaki kişi bence Büyükşehir Belediye Başkanı, o bu vizyonu ortaya koymalı.”
UYDU KENTTE SON DURUM
Uzun zamandır Bursa’da konuşulan ‘uydu kent‘ projesine ilişkin açıklamalarda da bulunan Erdem, “Biz 2010 yılında projeye başladık. 2011 yılı gibi ihalesini yaptık. Buranın içerisine Kayapa, Emir Koop’un imar planı dahildi ve Görükle mera adını verdiğimiz alanla beraber 1200 hektarlık bir alana yayıldı. Plan süreçleri sürekli reddedilince en son ocak ayında tekrar bir revize ettik ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Bu arada 1200 hektarlık alan 600 hektara düştü. Tabii bizim çok önem vermiş olduğumuz bir projeydi. Plan notlarımız için de gri su gibi arıtma sularının birleştirilmesi gibi güneş enerjisinden faydalanmak gibi birçok alanda farklı bir konsepti olan bir plan. Daha ekolojik bir yaşam alanı öngörüyordu. Eylül ayına kadar bu planın Büyükşehir’den geçebileceğiyle ilgili duyum aldım. Umarım bu artık gerçekleştir. Sayın Alinur Aktaş’ın da seçim döneminde yaptığı söylemlerin içerisinde uydu kentlerle ilgili çalışma vardı” ifadelerini kullandı.
‘SANAYİLEŞME YAVAŞLAMALI’
Nilüfer’deki sanayinin bölgeye etkileri konusundaki soruyu cevaplayan Başkan Erdem, Nilüfer’in bir sanayi ilçesi olduğuna dikkat çekerek, “İlçede kentleşmenin olduğu bir bölüm var. Hemen onu saran yarım ay biçiminde bir sanayi alanımız var. Organize Sanayi’den başlayıp Çalı, Kayapa, Hasanağa’ya kadar olan bir yay biçiminde bir sanayi alanımız var. Tabii sanayi olmazsa olmazımız. Ama sanayinin artık bir noktada yavaşlaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyüdükçe tarım alanlarına da zarar veren hale geldi. Üretimin yapıldığı alanların da sanayi alanlarıyla birleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
TASARRUF ÇALIŞMALARI
Kamu harcamalarından tasarruf yapmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Erdem, “Biz ihale yöntemiyle araçlarımızı taşıma ihalelerimizi yapıyorduk. Bize yaklaşık yılda 15-16 milyon lira gibi bir bedele mal oluyordu. Biz bu sene 98 tane araç aldık. Bunun için de harcadığımız bedel 10-12 milyon civarında. Şimdi araçlarımız kendi malımız oldu ve yaklaşık 7,5 – 8 milyona yakın bir tasarruf elde etmiş olduk” dedi.
Bir çöp ihalesinin yıllık maliyetinin 45-50 milyon TL civarında olduğunu belirten Erdem, “Bizim yaptığımız hizmetlerle beraber 60 milyon gibi bir yatırım bedelimiz var. Anayasa diyor ki kirleten öder. Büyükşehir Belediyesi bir karar aldı ‘ben katı atık bedellerini su faturalarının üzerinden istemiyorum’ dedi. Bunu demesi açıkçası suyu ucuzlatmış olmuyor. Şimdi düşünüyoruz kara kara ne yapalım çöp arabası alalım diyoruz. Şu an 90 a yakın çöp arabası alanlarımızda dolaşıyor. 30-40 tane aracı alabilmem için 40 milyon lira para harcamam lazım. Bir aracın beledi nereden baksan 800 bin – 1 milyona yakın. Bu da bana artı bir maliyet getirdi. Ben o çöp ihalesinin bedelini bir şekilde başka kaynaklardan aramak zorundayım. Nereden bulacağım, arazim varsa satacağım ya da başka yatırımım varsa o yatırımı durdurup buraya aktaracağım” diye konuştu.
‘YENİ NESİL NİLÜFER’
Nilüfer’deki kültür ve sanat çalışmalarını da anlatan Erdem, “Biz yönetime talip olduğumuz zaman adını koyduk ‘Yeni nesil Nilüfer’. Yani biz yeni nesille bu işleri yapacağız. Genelde o projeler üzerinde çalışacağız. Çünkü geleceğimiz bu, bir şekilde çocuklarımız gençlerimiz üzerine yoğunluklu çalışmalarda yer almak istedik. Projelerimizi de buna göre oluşturduk. Görükle’de yapmak istediğimiz çalışmalar var.Orada bir kültür alanımız var. Bir kısmı karakol olarak kullanılıyor. Yeni bir karakol binası yapıyoruz. Belki orada gençlere yönelik önümüzdeki yıl bir çalışma yapacağız. Beşevler’de pancar deposunun olduğu yerde bir çalışma yaptık. Gençlerin bir araya gelerek sosyalleşmesini sağlayacak bir proje. Bir de bilim merkezi dedik ama gençlerin daha aktif kullanacağı bir alanımız var. Bursaspor tesislerinin hemen yan tarafında. Onun projeleri de şu anda hazırlanıyor. Gençler bizim için önemli” dedi.
TARIM PROJELERİ
Geçtiğimiz yılı Nilüfer’de tarım yılı ilan ettiklerini kaydeden Erdem, “Ailelerin çocuklarına üretimin nasıl olduğunu göstermesiyle ilgili bir farkındalık yaratmaya çalıştık. Geçen yıl 200 bin fide dağıttık. Kentin de bir iki noktasına bostan oluşturduk. Kentlimiz bu üretimin nasıl olduğunu bilmiyor. Bu sene de zaten sağlıklı gıda dedik. İlaçsız tarım diyerek yola çıktığımız noktada bu yıl da 250 bin fideyi dağıtıyoruz. İnsanların balkonlarında da saksılarında da olsa ürünlerini yetiştirmesini istiyoruz. Uludağ Üniversitesi ile geçtiğimiz yıl bir protokol imzaladık. Kentin tarım alanlarının hepsinden toprak numuneleri aldık. Türkiye’de bir örneği yok. Çiftçilerimizi de bununla ilgili eğitmeye çalışıyoruz. Bir de eko çiftlik projemiz var, Konaklı mahallemizde 120 dönüme yakın bir alanımız var. Burada ilaçsız tarım uygulamalarını yapıyoruz” dedi.
ATAEVLER’E GENÇLİK MERKEZİ
Ataevler Pazarı’nın olduğu alanda gerçekleşecek sosyal yaşam merkezi projesi hakkında da bilgi veren Başkan Erdem, “1. katında kapalı pazar alanı olacak. Üst katlarda da yeme içme ve eğlence merkezileri ya da mağazaların da olduğu iki katlı sosyal yaşam merkezi olarak düşünüyoruz. Yaklaşık 20 bin metrekareye yakın toplam inşaat alanı mevcut. Bölgede çok fazla sosyal alan da yok. Burasının bölgenin ihtiyacına biraz cevap vereceğini düşünüyoruz. Temmuz ayı gibi de ihalesinin yapılabileceğini düşünüyorum” dedi.
HAZİRANDA CAZ FESTİVALİ
Yeni dönem etkinlikleri de açıklayan Erdem, “Haziran ayında bir sanat çalıştayı yapacağız. 12 Haziran’dan 3 Temmuz’a kadarki süreçte de caz festivali yapılacak. Sinema gösterilerimiz değişik mahallelerimizde olacak. Pandemi de izin verirse eylül ayından itibaren yerel lezzetler şenliğini Misi’de yapmak istiyoruz” diye konuştu.