İnşaat sektörü zor durumda! Fiyatlar füze gibi arttı!
Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, inşaat malzemelerinin fiyatı yüzde 40 oranında artış gösterdi. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, “İnşaat sektörü eskiye göre yüzde 50 kapasiteyle ayakta durmaya çalışıyor. İnşaat malzemeleri füze gibi artmaya başladı” dedi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Son zamanlarda inşaat sektöründeki malzeme fiyatları epey yükseldi.
Demir yüzde 125, beton ve yalıtım malzemeleri yüzde 60 ve parke yüzde 62,5 oranında artış gösterdi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak inşaat sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini kaydetti.
“ARZ TALEP DENGESİ BOZUK”
Albayrak, “İnşaat malzemelerindeki fiyatlar anlamsız bir şekilde artıyor. Bir mala çok talep olursa fiyatı artar. İnşaat sektörü eskiye göre yüzde 50 kapasiteyle ayakta durmaya çalışıyor. İnşaat malzemeleri füze gibi artmaya başladı. Özellikle inşaat demiri fiyatları inanılmaz artıyor. İhracata bağlı olduğunu söylüyorlar. Peki beton? Betonun ihraç edilme gibi bir şansı yok, ama beton fiyatları da çok arttı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, inşaat malzemelerinin fiyatı yüzde 40 civarında artış gösterdi. Oysa bizim tespitlerimiz çok farklı. İnşaat demiri yüzde 125 oranında arttı. Bu oran geçen ayın fiyatlarına göre, beton yüzde 60, yalıtım malzemeleri yüzde 60, parke yüzde 62,5 oranında artmış. Bu arz talep dengesini ciddi oranda bozacak gibi duruyor, hatta bozdu diyebiliriz. Banka faizlerinin yüzde 20 bandında devam ettiğini göz önüne alırsak, orta düzeydeki vatandaşlarımızın şansları hiç yok. Ülke olarak bunlara hızlı bir şekilde çözüm üretmemiz lazım. Böyle giderse inşaat sektörü toslayacak gibi duruyor. Arz talep dengesi bozuk. Müteahhitler sermayelerini bozup konut üretiyorlar, fakat yarın bunları satarak tekrar yeni bir projeye başlamaları çok mümkün olmayacak. Bu anlamda inşaat sektöründe ciddi anlamda sıkıntı var. Pandeminin çok etkisi var ve hala bu etkiden kurtulabilmiş değiliz. İnşaat çalışanları yeni proje üretmekten uzaklar, çünkü pandeminin etkisinden önlerini göremiyorlar. Gelecekle ilgili planlama yapamıyoruz. Dünyadaki dengeler yerine oturduğunda ancak sağlıklı planlama yapabileceğiz. Evlerimizden çıkamıyoruz. İnşaata gidecek olan çalışanlar izin kağıtlarıyla gitmek durumunda kalıyor. Bu süreçte izinle ilgili problemler de yaşadık. Şu an uğraştığımız sektör pandemi. Umarım en kısa zamanda pandeminin izleri silinir ve herkes işine gücüne bakar” şeklinde konuştu.