Haberde Bursa

İsrafın önüne Gıda Bankası geçecek

31.05.2021

İsrafın önüne geçmek amacıyla kolları sıvayan Gönüllü Hareketi Derneği, geçen yıl hayata geçirdiği ‘Gıda Bankacılığı’ programıyla Bursa’da iyilik hareketinin fitilini ateşledi.

HATİCE DAL           olay.com.tr

İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü görevi üstlenen Gönüllü Hareketi Derneği gıda israfının önüne geçmek amacıyla ‘Gıda Bankacılığı Programı’nı hayata geçirdi. Gönüllü Hareketi Derneği, geçen yıl başlatılan Gıda Bankacılığı Programı ile atıcılacak, israf edilecek ya da dönüştürülecek ürünleri, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyor. Gönüllü Hareketi Derneği Başkanı Sertaç Şipka, Gıda Bankacılığı’nın Bursa’da ilk ve tek olma özelliği taşıdığını söyledi. 2009 yılında kurulan Gönüllü Hareketi Derneği’yle toplumdaki gönüllülük hareketini yükseltmek için yola çıktıklarını belirten Sertaç Şipka, “Sosyal sorumluluk ve projelerimizle bunlara imkan sağlıyoruz. En yeni programız olan Gıda Bankacılığı; atıcılacak, israf edilecek ya da dönüştürülecek ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzerine kurulan bir sistem. Kişi ya da kurumlar bu ürünleri bankaya ulaştırarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara iletmiş oluyorlar” dedi.

TÜRKİYE’DE ÇOK BİLİNMİYOR…

Gıda Bankacılığı programının 1967 yılında ABD’de başladığını buradan da dünyaya yayıldığını kaydeden Şipka, Türkiye’de ise bu programın çok fazla bilinmediğini dile getirdi. Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısında yaşanan artışla birlikte bu programın duyulmaya başlandığını da hatırlatan Şipka, “Türkiye’nin birçok şehrinde Gıda Bankacılığı programı yürütülüyor ama başlamayan iller daha fazla” şeklinde konuştu. Temel gıda, kahvaltılık ve temizlik paketleri ile bebek yardım paketlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını da ifade eden Şipka, “Gıda Bankamız şuan geçici bir depoda bulunuyor. Temennimiz biran önce daha büyük bir alanda faaliyetlerimizi sürdürebilmek. Daha büyük ve kapsamlı bir mekana kavuştuktan sonra, giyim konusunda da yardımcı olabilecek hale geleceğiz” ifadelerini kullandı.

İSRAFTA LİSTE BAŞIYIZ…

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin kişi başına gıda israfı sıralamasında dünya ülkeleri arasında üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Şipka, ülkemizde her vatandaşın yıllık ortalama 94 kilo gıda israfı yaptığını belirtti. Gerçekleştirdikleri projelerle vatandaşlarda bilinç oluşturmaya yönelik çalışmalar da yürüttüklerine işaret eden Şipka, “Mesela tavsiye edilen tüketim tarihleri geçtiği için insanların yüzde 79’u o gıdayı atıyor. Oysaki tavsiye edilen tüketim tarihlerinden sonra da o ürünler kullanılabilir. Dolayısıyla bu durumda gıda israfı çok muazzam rakamlara ulaşıyor. Çok bilinen bir gerçek var ki, dünyada üretilen gıdanın 3’te biri hergün çöpe atılıyor. Ve 3’te biri oranındaki insanlar da açlık sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor. Dolayısıyla ortada bir yönetim problemi var gıda bankacılığı bu problemi çözüme ulaştırabilir” şeklinde konuştu.

Vergi avantajı

Gıda Bankacılığı kapsamında kurumlar için vergi avantajlarının da söz konusu olduğunu kaydeden Şipka, “Gıda Bankacılığı’na bağış yapan kurumlar KDV’si sıfır olarak bize ürün bağışlayabiliyorlar. Yıl sonunda da kurumlar vergisinden düşebiliyorlar” diye konuştu. Perakande marketlerde de çok büyük bir israfın yaşandığına dikkat çeken Şipka, “İhtiyaç sahibi vatandaşlara verdiğimiz destek noktasında ürün tedarik kanallarımız var. Ulusal perakende zinciri bulunan markalardan günlük olarak bir bedel ödemeden ürün temininde bulunuyoruz. Böylece bu alandaki israfın önüne geçerek gıdaları dönüştürmüş oluyoruz. İhtiyaç sahipleri bize web sitemiz üzerinden form doldurarak ya da telefonla arayarak ulaşabilir. Bu süreçten sonra kapsamlı bir araştırma sonucunda ürünleri ulaştırıyoruz. Gerek nakdi yardım gerekse ürün vererek yardım etmek isteyenler de derneğimizi arayabilir ya da sosyal medya ve web sayfamız üzerinden bize ulaşabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>