”Kamusal eğitim çöktü”
Kademeli normalleşmenin ikinci adımında eğitim süreciyle ilgili merak edilen sorular yanıt buldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “1 Haziran itibariyle ilkokul öğrencilerimiz, 7 Haziran Pazartesi’den itibaren ise ortaokul ve lise öğrencilerimiz için haftada iki gün yüz yüze eğitime başlıyoruz” açıklamalarında bulunmuştu. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, “Kamusal eğitim çöktü” dedi.
SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN bursadabugun.com
Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki plansızlık ve programsızlığın ciddi boyutlara ulaştığını ve bir an önce aşılanmanın tamamlanması gerektiğini bildirdi.
“SALGIN DÖNEMİNDE KRİZ YÖNETİLEMEDİ”
Toy, “Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki plansızlık ve programsızlık ciddi boyutlara ulaştı. Salgın döneminde kriz yönetilemedi. Biz de herkes gibi okulların açılacağını geç saatlerde haberlerden öğrendik. Bu plansızlık velileri ve öğrencileri yordu. Günü gününe, saati saatine uymayan açıklamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Sürecin nasıl işleyeceğinden emin değiliz. Eğitim-İş olarak yazılı başvuru yaptık fakat net bir cevap alamadık. Öğrencilerin katılımı yüzde 50’ye ulaşmadı” ifadelerine yer verdi.
“‘TELAFİDE BEN DE VARIM’ AÇIKLAMASIYLA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ OLAMAZ”
Toy, ” Bugüne kadar uzaktan eğitim süreci başarıyla sürdürüldü dendi. Şu an ise Bakan Selçuk’tan telafi eğitim açıklaması duyuyoruz. Bu ifade bugüne kadar yaptıkları açıklamalarla çelişiyor. Eğitim öğretim tamamlanmışsa, neden telafi eğitimi yapıyoruz? Telafi eğitimine ihtiyaç varsa bu sınav adil mi? Sözde telafi eğitim programının içeriği açıklanmadı. Öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu programın hazırlanmasına dahil olmadı. Oysa ihtiyaçları bilen biziz. Ne yazık ki konunun uzmanları da sürece dahil olmadı. Gün içinde birbirinden farklı açıklamalar geliyor. Bu şekilde eğitim tahrip oldu. Kamusal eğitim çöktü. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılacak öğrenciler çok ciddi haksızlıkla karşı karşıya kaldı. Bunlar kapsayıcı ve tamamlayıcı politikalar değil. Telafi eğitimine gönüllü öğretmen ve öğrenciler katılacaksa bunun eşitliği nerede kaldı? İmkanı olmayıp, derslere katılamayan öğrencilerin ihtiyaçları nasıl giderilecek? Okulların fiziki imkanları derslik ve bahçeden ibaret. Okullarımızda çok amaçlı salon, spor salonu, atölye gibi hiçbir şey kalmadı. Bir kaç okul tek binayı ortak kullanmak zorunda kaldı. Çocukların yaz boyu eğlenebileceği ve güzel vakit geçirebileceği açıklamaları gerçekle örtüşmüyor, çünkü okulda sadece derslik var. Başka bir şey yok. Okulların çoğunda rehber öğretmen yok. Bursa’da 2 bin civarında olan eğitim kurumunda yalnızca 850 rehber öğretmen var. Her okulda rehber öğretmen yok. Bu programın yürütücüsü rehber öğretmenlerdir. ‘Telafide Ben de Varım’ açıklamasıyla eğitim seferberliği olamaz. Eğitim sendikaları, öğretmenler, veliler ve öğrenciler sürece dahil edilmeden yapılan program sadece algı olur. Verimin nitelikli bir program olacağını öngöremiyoruz” diye konuştu.
Bakan Selçuk, şu ana kadar 813 bin öğretmenin aşılandığını ve 7 Haziran’dan itibaren isteyen tüm eğitim çalışanlarına aşı uygulanacağını vurguladı.
“BİZ BİR BUÇUK YILI KAYBETTİK“
“Aşılanmada çok geç kalındı” ifadelerini kullanan Toy’sa, “Aşı tedarikinde ciddi yetersizlik var. Bir an önce Eylül’de yüz yüze eğitime geçilip, tüm eğitim emekçileri aşılanmalı. Ayrıca derslik ihtiyacı olan yerlere, öğretmen ataması yapılmalı. Biz bir buçuk yılı kaybettik. Önümüzdeki eğitim öğretim süreci kayıp olmasın. Bir an önce aşılanma tamamlanmalı” şeklinde konuştu.
Kaynak: BURSADA BUGÜN