2021’de en çok konuşulan aşı markaları!
Medya Takip Merkezi MTM; aşılanmanın giderek yaygınlaştığı Türkiye’de aşı markalarının basın yansımalarını mercek altına aldı. Peki, medya ve sosyal medyada en çok konuşulan aşı markaları hangileri? İşte araştırmanın detayları…
Son verilere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm ülkelere yaptığı “nüfusun en az %10’luk bölümünün aşılanması” uyarısı çerçevesinde dünya genelinde Koronavirüs’e karşı bugüne kadar 2 milyar 300 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Türkiye’de ise, 33 milyonu aşkın doz aşı uygulaması yapıldı. Bu rakam ile dünyada 11’inci sırada yer alan Türkiye’de aşı yaşı 45’e kadar düşmüş durumda.Sinovac ve Biontech’in aşı listesinde olduğu ve vatandaşa aşı seçme tercihi verilen Türkiye’de; 1 Haziran’dan itibaren 45 yaş ve üstü vatandaşlar için de aşılama süreci başlamış durumda. Aşı sırası gelen vatandaş eş dost ve basına konuşan uzmanların söylemlerinden hareketle yaptıracağı aşı markası konusunda vereceği tercih sürecinde; Sinovac ve Biontech’in yanı sıra Astrazeneca, Moderna ve Sputnik V aşılarıyla ilgili de bilgi sahibi oluyor.
İşte, aşı tercihlerinde önemli bir kaynak olarak kullanılan medya ve sosyal medyada en çok konuşulan aşı markalarını mercek altına alan Medya Takip Merkezi (MTM) araştırmasında ortaya çıkan sonuçlar.
Medyada en çok hangi aşı markası konuşuldu?
Medya Takip Merkezi tarafından 10 bini aşkın basın ve internet mecrasında yapılan taramalara göre; aşı ile ilgili haberlerin gündemden düşmediği 2021 yılında; Biontech, 35 bin 344 haberde konuşularak 2021 yılının en popüler Covid aşı markası oldu. Astrazeneca aşısının 22 bin 139 haber ile en çok konuşulan 2. aşı markası olduğu listede Sinovac markası ise 18 bin 976 adet haber ve paylaşım ile 3. sıraya yerleşti. Sputnik V’nin 14 bin 894 haber ve paylaşımla 4. Sırada yer aldığı listenin 5. sırasına ise 3 bin 483 haber ve paylaşımla Moderna markası yerleşti.
Hangi yayın türü hangi markayı öne çıkardı?
Ulusal ve yerel gazeteler Sinovac marka aşıya 1.263 haberde yer verirken, Biontech marka aşı ise 2 bin 136 gazete haberinde konuşuldu. Dergilerde ise konuya dair yapılan haber sayısının az olduğu dikkatlerden kaçmadı. Buna göre Sinovac aşısı ulusal ve yerel 12 dergi haberinde yer bulurken, Biontech aşısı ise 35 derginin haberine konu oldu. Sputnik V aşısı, 604 gazete, 11 dergi haberinde konuşulurken Astrazeneca aşısında durum; 716 gazete, 16 dergi haberi şeklinde oldu. Moderna aşısının ise, 152 gazete, 5 dergi haberinde adı yer aldı.
Bu veriler ışığında bakıldığında;
Yerel gazeteler Sinovac’ı ulusal gazetelerden %85, Biontech’i ise %102 daha fazla haberleştirmiş görünüyor.
Tüm markalar genelinde toplam haber sayısına bakıldığında ise yerel basın; ulusal basında çıkan 1.608 habere karşılık yaptığı 2 bin 666 haber ile ulusal basından %65 daha fazla aşı haberine yer vermiş durumda.
İnternet basınında ise; yazılı basında çıkan 4 bin 950 içeriğe karşılık 89 bin 886 içerikle yazılı basından %1.715 daha fazla aşı ile ilgili haber ve paylaşım yer almış.
Sosyal medyada en çok konuşulan marka hangisi?
Konuya dair, MTM’nin profesyonel sosyal medya takip servisi Digilup verilerine göre; sosyal medyada aşı ile ilgili 1 milyonu aşkın yorum yapıldı. Yapılan bu yorum ve paylaşım dağılımlarına bakıldığında ise;
yazılı ve internet mecralarında en çok konuşulan marka olan Biontech, sosyal medyada da ilk sırada yer aldı. Son 1 ayda 150 bini aşkın sosyal medya paylaşımına konu olan Biontech’in en yakın takipçisi olan Sinovac ise aynı dönemde, sosyal medyada 75 binden fazla paylaşıma konu oldu.
DigiLup’un araştırmasına göre; Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından, Türkiye’deki aşı gelişmeleriyle ilgili yaptığı 25’i aşkın bilgilendirici paylaşım bulunuyor.
MTM Hakkında:
Piyasada rekabet edebilme ölçüsünün sermayeden bilgiye dönüşmesiyle birlikte, şirket ve kuruluşların bilgiye erişim hızının da var olma ve büyümenin en önemli unsuru olduğu görülüyor.
Bu açıdan bakıldığında günümüzde bilgiyi hızlı ve doğru kullanamayan devasa şirketlerin bir anda yok oldukları, hızlı bilgi kullanabilen pek çok yeni kurulmuş küçük şirket ve kuruluşun ise kısa zamanda birer dünya devine dönüştüğüne tanık oluyoruz. Devasa bir bilgi deryasına dönüşmüş günümüzde, görülüyor ki, bilgiyi kullanmak parayı kullanmanın önüne geçmiş durumda. Bu durumda bilgiye sahip olabilmek ayrı bir uzmanlık ve teknolojiyi gerektiriyor. MTM Medya Takip Merkezi bu bağlamda size, çalıştığınız sektör, bölge ve piyasa hakkında en yeni verileri anında ulaştırıp sabahın erken saatlerinde istediğiniz tüm bilgileri ayrıştırılmış bir şekilde ekranınızda görebilme imkânı sağlıyor.
Medya takibi, ölçümlemesi ve analizi alanında hizmet vermek üzere 1999 yılında kurulan MTM Medya Takip Merkezi, merkezi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi olmak üzere, (şubeleri, temsilcilikleri ve çalışma partnerleri aracılığı ile) Türkiye’nin her yerine ulaşabilen bir servis ve iletişim ağı kurmuştur. Aynı zamanda Azerbaycan ve Almanya’da da şubeleri bulunan şirketimiz uluslararası alanda da medya takip hizmeti veriyor.
En geniş anlamda geleneksel medya (TV, Gazete, Dergi, Radyo) takibi, dijital ve sosyal medya takibi yapan MTM, geliştirdiği Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi, Online TV Arşivi ve Youtube Video Takibi servisi ile de kendine özgü bir kuruluştur.
23 bini aşan sayıda, yazılı basın, TV, radyo yayını, Youtube kanalı ve internet medyasını takip eden Medya Takip Merkezi, Türkiye ve Dünya’da çeşitli sosyal medya mecralarını dinleyip ölçümleyerek raporlama hizmeti sunuyor. Günlük 190 binden fazla sözcük, anahtar kelime ve keyword işleyen kurumumuz, 604 bin 800’den fazla haber, reklam verisi kaydederek, 15 binden fazla da gazete ve dergi sayfası işleyen, Türkiye’yi Dünyaya, Dünyayı da Türkiye’ye yansıtan uluslararası hizmet veren bağımsız ve tarafsız bir medya takip ve ölçümleme kuruluşudur.
Uluslararası platformda da getirdiği yeniliklerle büyümeyi hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirerek, açık fikirliliğini ve yenilikçi bakış açısını hep taze tutmaktadır.