Haberde Bursa

Medya ve sosyal medyada en çok konuşulan diyetler!

18.06.2021

Medya Takip Merkezi MTM; yazın gelmesiyle birlikte hızla kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu diyetlerin basın yansımalarını mercek altına aldı. Peki, medya ve sosyal medya en çok hangi diyet türlerini konuştu? İşte araştırmanın detayları…

Yapılan son araştırmalar halkın büyük çoğunluğunun pandemi döneminde evde geçirilen sürenin artması nedeniyle kilo aldığını ortaya koyarken, medya ve sosyal medyada yayınlanan diyetler alınan kiloların verilmesi sürecinde en çok başvurulan yöntemler arasında yer alıyor.

Medya Takip Merkezi (MTM) tarafından 10 bini aşkın basın ve internet mecrasında yapılan taramalara göre; zararlı bileşiklerin vücuttan atılması için tasarlanan ve uzun süreli olmayan diyet programı Detoks, diyet haberlerinin artış gösterdiği 16 Mayıs-16 Haziran tarihleri arasında yazılı basın, TV ve internet mecralarının toplamında 1.810 haber ile en popüler diyet türü oldu.

Sağlıklı kilo verdirdiği iddiasıyla sıklıkla gündeme gelen Akdeniz Diyeti ise, 313 haber ile listenin 2. sırasında yer aldı. Son zamanlarda popülerliğini arttırmaya devam eden ve “Aralıklı Oruç” olarak da adlandırılan Intermittent Fasting ise 302 haber ile en çok konuşulan 3. diyet türü oldu.

Düşük oranda karbonhidrat ve yüksek oranda yağ içeren, bir tedavi yönetimi olarak da kullanılan ve bu nedenle doktor kontrolünde yapılması tavsiye edilen Ketojenik diyet ise 112 haber ile listede 4. sıraya yerleşti. Pandemi öncesinin en popüler diyetlerinden biri olan Karatay Diyeti toplam 9 haber ile 5. sırayı alırken, Dukan Diyeti de 5 haber ile 6. sırada kendisine yer buldu. Alkali, Atkins, Sirtuin diyetleri 3’er haber ile listeye 7. sıradan girerken, İsveç Diyeti ise sadece 1 haber ile listede 8. sıraya yerleşti.

Diyetlerin medya dağılımı nasıl oldu?

Medya Takip Merkezi’nin incelediği son bir aylık veri sonuçlarına bakıldığında belirtilen diyetlerin internette, 2 bin 33 habere konu olduğu görüldü. Yazılı basın mecrası ise internetten sonra 347 haber ile en çok haber yapan 2. geleneksel medya mecrası olurken, konuya dair 118 haber yapan televizyon kanallarının diyetlere çok fazla yer vermedikleri dikkatlerden kaçmadı.

Bir aylık süre zarfında konuyla ilgili 2 bin 840 haberin yer aldığı yerel yayınlar; aynı dönemde sadece 778 haber yapan ulusal yayınlara göre %265 daha fazla diyet haberine yer vermiş görünüyor.

Televizyon kanallarının genel diyet konulu diyet haberleri performansına bakıldığında ise araştırmaya dâhil edilen tüm kanaların konu ile ilgili haberlere 142 dakika ayıldığı ve ortaya çıkan rakamın da diğer yayınlara göre oldukça düşük olduğu görüldü. TV’ler oluşan bu rakamla yerel yayınlardan %1.102 televizyon dışındaki ulusal yayınlara göre ise %408 daha az haber yapmış görünüyor.

Sosyal medyada öne çıkan diyet türü hangisiydi?

Konuya dair, MTM’nin profesyonel sosyal medya takip servisi Digilup verilerine göre ise; sosyal medyada belirtilen diyetler ile ilgili 5 bini aşkın yorum yapıldı. Yapılan bu yorum ve paylaşım dağılımlarına bakıldığında ise; yazılı basın, internet ve TV mecralarında en çok konuşulan diyet türü olan Detoks’un, sosyal medyada da ilk sırada yer aldığı görülüyor. Araştırmaya konu olan zaman diliminde 4 bine yakın sosyal medya paylaşımına konu olan Detoks’u 500’ü aşkın paylaşım ile Intermittent Fasting takip etti.

Ketojenik Diyet 300’ü aşkın yorum ve paylaşıma konu olurken, bir dönem en popüler diyet türlerinden biri olan Dukan Diyeti ise 200’den fazla paylaşıma konu oldu. Gerek vermiş olduğu demeçler, gerekse hakkında çıkan haberler ile dönem dönem gündem yaratan Canan Karatay’ın adını taşıyan Karatay Diyeti ise 180’e yakın sosyal medya paylaşımında yer kendisine yer buldu.

MTM araştırmasında yer alan yazılı basın, televizyon, internet ve sosyal medya diyet haber ve paylaşım sayılarına bakıldığında; sosyal medyanın diyet konusunda açık ara birinci olduğu görülüyor. Sosyal medya; bir aylık süre zarfından barındırdığı 5 bin 97 diyet paylaşımıyla; konuyu aynı sürede toplamda 2 bin 560 diyet haberinin yer aldığı yazılı basın, televizyon ve internet’ten %99 daha fazla işlemiş görünüyor.

MTM’nin gerçekleştirdiği bu araştırmanın en ince detayına kadar/tamamını istenildiğinde arastirma@medyatakip.com adresinden temin edebilirsiniz.

MTM Hakkında:
Piyasada rekabet edebilme ölçüsünün sermayeden bilgiye dönüşmesiyle birlikte, şirket ve kuruluşların bilgiye erişim hızının da var olma ve büyümenin en önemli unsuru olduğu görülüyor.

Bu açıdan bakıldığında günümüzde bilgiyi hızlı ve doğru kullanamayan devasa şirketlerin bir anda yok oldukları, hızlı bilgi kullanabilen pek çok yeni kurulmuş küçük şirket ve kuruluşun ise kısa zamanda birer dünya devine dönüştüğüne tanık oluyoruz. Devasa bir bilgi deryasına dönüşmüş günümüzde, görülüyor ki, bilgiyi kullanmak parayı kullanmanın önüne geçmiş durumda. Bu durumda bilgiye sahip olabilmek ayrı bir uzmanlık ve teknolojiyi gerektiriyor. MTM Medya Takip Merkezi bu bağlamda size, çalıştığınız sektör, bölge ve piyasa hakkında en yeni verileri anında ulaştırıp sabahın erken saatlerinde istediğiniz tüm bilgileri ayrıştırılmış bir şekilde ekranınızda görebilme imkânı sağlıyor.

Medya takibi, ölçümlemesi ve analizi alanında hizmet vermek üzere 1999 yılında kurulan MTM Medya Takip Merkezi, merkezi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi olmak üzere, (şubeleri, temsilcilikleri ve çalışma partnerleri aracılığı ile) Türkiye’nin her yerine ulaşabilen bir servis ve iletişim ağı kurmuştur. Aynı zamanda Azerbaycan ve Almanya’da da şubeleri bulunan şirketimiz uluslararası alanda da medya takip hizmeti veriyor.

En geniş anlamda geleneksel medya (TV, Gazete, Dergi, Radyo) takibi, dijital ve sosyal medya takibi yapan MTM, geliştirdiği Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi, Online TV Arşivi ve Youtube Video Takibi servisi ile de kendine özgü bir kuruluştur.

23 bini aşan sayıda, yazılı basın, TV, radyo yayını, Youtube kanalı ve internet medyasını takip eden Medya Takip Merkezi, Türkiye ve Dünya’da çeşitli sosyal medya mecralarını dinleyip ölçümleyerek raporlama hizmeti sunuyor. Günlük 190 binden fazla sözcük, anahtar kelime ve keyword işleyen kurumumuz, 604 bin 800’den fazla haber, reklam verisi kaydederek, 15 binden fazla da gazete ve dergi sayfası işleyen, Türkiye’yi Dünyaya, Dünyayı da Türkiye’ye yansıtan uluslararası hizmet veren bağımsız ve tarafsız bir medya takip ve ölçümleme kuruluşudur.

Uluslararası platformda da getirdiği yeniliklerle büyümeyi hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirerek, açık fikirliliğini ve yenilikçi bakış açısını hep taze tutmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>