2021’de takviye gıda reklamlarında patlama yaşandı!
2020 ve 2021’in ilk 6 ayında televizyonda yayına giren yeni reklamları inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM) araştırma sonucuna göre; takviye gıda reklamları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %136 arttı.
Pandemi kısıtlamalarıyla birlikte kapalı alanlarda geçirilen sürenin uzaması, takviye gıdaya olan talep ve TV izlenme oranlarındaki artış, takviye gıda reklamlarında patlama yaşanmasına neden oldu. Yaklaşık 90 kanal üzerinden 2020 ve 2021’in ilk yarısında TV’de yayına giren yeni reklamların sektörel dağılımını inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM) araştırmasından çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre; e-ticaret ve market alanındaki hareketlenme ile birlikte bir önceki yılın aynı dönemine oranla 2021’in ilk 6 aylık döneminde takviye gıda reklamlarında %136, diğer sektörlerin de dâhil olduğu TV reklam filmi sayısında ise toplamda %33’lük bir artış kaydedildi.
İşte oransal olarak en büyük artışın takviye gıdalar alanında yaşandığını ortaya koyan araştırmada öne çıkan diğer önemli başlıklar ve bunlara ait çarpıcı istatistiki bilgiler:
Takviye gıda reklamları %136 arttı!
Covid-19’dan korunmak için; uzmanlardan “bağışıklığın güçlendirilmesi” yönünde gelen uyarılar sonrası ortaya çıkan talebi gören ilaç şirketleri, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında TV’de 58 olan yeni takviye gıda reklamı sayısını %136 arttırarak 137 seviyesine çıkardı. İlaç sektöründen sonra en büyük artış, e-ticaret alanında yaşandı. Buna göre; geçtiğimiz yılın ilk yarısında 459 olan e-ticaret reklamı sayısı, 2021’de %111 artış ile 967’ye yükseldi. Kapanma sürecinde kullanımı daha da artan beyaz eşya ise en yüksek artışın yaşandığı 3. sektör olarak kayda geçti. Geçtiğimiz yılın ilk yarısında 69 olan yeni beyaz eşya reklamı sayısı, bu yılın aynı döneminde %68 artış ile 116’ya çıktı.
Pandemide yoğun bir reklam kampanyasının yürütüldüğü market sektöründe ise bir önceki yıl 537 olan reklam sayısı, %43 artış ile 768’ye yükseldi. Bankacılık sektörünün, geçtiğimiz yıl 156 olan yeni reklam sayısını %29 artış ile 202’ye çıkardığı dönem içinde; teknoloji marketleri de 148 olan reklam sayısını %20’lik artış ile 178’e yükseltti. Süt ve süt ürünleri sektörü, geçtiğimiz yılın ilk yarısında 106 olan reklam sayısını %13 artış ile 120’ye çıkarırken; 2020’nin ilk 6 ayında 149 olan görsel ve işitsel basın reklamları da %9 ivme ile 162 olarak kayda geçti.
TV’de gösterime giren yeni reklam sayısında %33lük artış yaşandı!
Yeni reklamların sektörel dağılımının yanı sıra aylık dağılımının da mercek altına alındığı Medya Takip Merkezi (MTM) araştırmasına göre; 2020’nin ilk yarısında 4.390 olan yeni TV reklamı sayısı 2021’in aynı döneminde %33 artış ile 5.836’ya yükseldi. Ay bazında bakıldığında ise yayına giren yeni reklam sayılarındaki en büyük artış, 2021 Şubat ayında kayda geçti. Buna göre; 2020 yılı Şubat ayında 667 adet yeni reklam yayına girerken, bu rakam 2021’in aynı döneminde %49 artış ile 991’e çıktı. %46’lık oran ile en yüksek 2. artışın yaşandığı Haziran ayında ise geçtiğimiz yıl 650 olan yeni reklam sayısı, bu yılın aynı döneminde 950’ye erişti.
2021’in Mart ayında yayına giren reklam sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %43 artarak 692’den 992’ye ulaştı. Nisan ayında, bir önceki dönemde 725 olan yeni reklam sayısı, %38 artış ile 1.001 seviyesine; Mayıs’ta ise %24 artış ile 925’ten 1.143’e yükseldi. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 731 olan yeni TV reklam sayısı ise bu yılın aynı döneminde sadece %4 artarak 759 oldu.
MTM Hakkında:
Piyasada rekabet edebilme ölçüsünün sermayeden bilgiye dönüşmesiyle birlikte, şirket ve kuruluşların bilgiye erişim hızının da var olma ve büyümenin en önemli unsuru olduğu görülüyor.
Bu açıdan bakıldığında günümüzde bilgiyi hızlı ve doğru kullanamayan devasa şirketlerin bir anda yok oldukları, hızlı bilgi kullanabilen pek çok yeni kurulmuş küçük şirket ve kuruluşun ise kısa zamanda birer dünya devine dönüştüğüne tanık oluyoruz. Devasa bir bilgi deryasına dönüşmüş günümüzde, görülüyor ki, bilgiyi kullanmak parayı kullanmanın önüne geçmiş durumda. Bu durumda bilgiye sahip olabilmek ayrı bir uzmanlık ve teknolojiyi gerektiriyor. MTM Medya Takip Merkezi bu bağlamda size, çalıştığınız sektör, bölge ve piyasa hakkında en yeni verileri anında ulaştırıp sabahın erken saatlerinde istediğiniz tüm bilgileri ayrıştırılmış bir şekilde ekranınızda görebilme imkânı sağlıyor.
Medya takibi, ölçümlemesi ve analizi alanında hizmet vermek üzere 1999 yılında kurulan MTM Medya Takip Merkezi, merkezi İstanbul Dünya Ticaret Merkezi olmak üzere, (şubeleri, temsilcilikleri ve çalışma partnerleri aracılığı ile) Türkiye’nin her yerine ulaşabilen bir servis ve iletişim ağı kurmuştur. Aynı zamanda Azerbaycan ve Almanya’da da şubeleri bulunan şirketimiz uluslararası alanda da medya takip hizmeti veriyor.
En geniş anlamda geleneksel medya (TV, Gazete, Dergi, Radyo) takibi, dijital ve sosyal medya takibi yapan MTM, geliştirdiği Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi, Online TV Arşivi ve Youtube Video Takibi servisi ile de kendine özgü bir kuruluştur.
23 bini aşan sayıda, yazılı basın, TV, radyo yayını, Youtube kanalı ve internet medyasını takip eden Medya Takip Merkezi, Türkiye ve Dünya’da çeşitli sosyal medya mecralarını dinleyip ölçümleyerek raporlama hizmeti sunuyor. Günlük 190 binden fazla sözcük, anahtar kelime ve keyword işleyen kurumumuz, 604 bin 800’den fazla haber, reklam verisi kaydederek, 15 binden fazla da gazete ve dergi sayfası işleyen, Türkiye’yi Dünyaya, Dünyayı da Türkiye’ye yansıtan uluslararası hizmet veren bağımsız ve tarafsız bir medya takip ve ölçümleme kuruluşudur.
Uluslararası platformda da getirdiği yeniliklerle büyümeyi hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, tam üyesi olduğu AMEC (İletişim Ölçme ve Değerlendirme Uluslararası Birliği) ve FIBEP (Uluslararası Medya Takip Şirketleri Federasyonu) gibi uluslararası kuruluşlar ve üyeleri ile global anlamda işbirliğini günden güne geliştirerek, açık fikirliliğini ve yenilikçi bakış açısını hep taze tutmaktadır.
Uzun uzun bilgi toplamaya zaman harcamayın,
İsabetli kararlarınız için:
İhtiyacınız olan bilgileri, analizleri, raporları biz verelim, kararları siz verin…