ALBAYRAK: “TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEK NESİLLERİMİZE AKTARMA GÖREVİMİZ VAR”
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, “Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı” düzenleyerek tarihi yapılardaki mühendislik uygulamalarını, bu yapıların deprem güvenliklerini, malzeme kullanımını ve örnek uygulamalarını akademisyenler ve bu alanda çalışan meslektaşlarıyla birlikte ele alarak kent geleceğine katkı sundu.
İMO Bursa Şube tarafından DowAksa firmasının katkılarıyla düzenlenen Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı”, BAOB Yerleşkesi’nde bulunan Şube Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Çalıştaya, Ak Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Muhammet Ali Akaç, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Başar Bulut, İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, İMO Yönetim Kurulu üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve inşaat mühendisleri katıldı.
Açılışta konuşan Ak Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Ecdadımızın başkenti Bursamızın tarihi yapılarını en iyi şekilde korumak, gelecek nesillere en iyi şekilde ulaştırmak bizlere bahşedildi. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubemiz de bu konuda da üzerine düşeni yapıyor. Bu eserlerin geleceğe taşınmasında emeği geçecek olan akademisyenlerimize, genç meslektaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.
ALBAYRAK: “GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRMELİYİZ”
İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak da, tarihi eserlerin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Tarihi eserler bir milletin ve medeniyetin kültürel birikimini günümüze aktaran önemli varlıklarıdır. Bu yanıyla ele alındığında geçmiş ile günümüz arasındaki bağı kurmamızı ve geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmemizi sağlarlar. Geçmişine yabancı kalan, görmezden gelen, gerekli dersleri çıkarmayan toplumların ilerleme kaydetmekte de sorunlar yaşaması kaçınılmazdır. Ülkemiz tarihi eserler açısından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Üzerinde birçok medeniyeti barındıran Anadolu coğrafyası her köşesinde ayrı bir medeniyete ait izler barındırmaktadır. Geçmişin bilgi ve birikimini, geçmiş medeniyetlerin ve medeniyetlerimizin kültürünü, değerlerini bizlere yansıtan bu eserler hem geçmişe ışık tutmakta hem de geleceğimize yol göstermektedir. Unutulmamalıdır ki bu eserler geçmişten bizlere kalan çok önemli bir mirastır. Geçmişimiz ve geleceğimiz arasında bir köprü görevi yerine getiren bu eserleri koruyup bizden sonraki nesillere teslim etmemiz en önemli kültürel görevimizdir.”
Başkan Albayrak, bu görev bilincinin yedisinden yetmişine kadar bütün toplumu ilgilendirdiğini belirterek, ülke kalkınmasında ve gelişmesinde çok önemli işlevi olan inşaat mühendisleri olarak kendilerinin de sorumluluklarını yerine getirmek için bu çalıştayı kadim şehir Bursa’da gerçekleştirdiklerini kaydetti.
“KÜLTÜR BAŞKENTİ BURSAMIZI HAK ETTİĞİ YERLERE GETİRMELİYİZ”
Geçtiğimiz yıl yapılması planlanan çalıştayın pandemi nedeniyle bu yıla ertelendiğini dile getiren Albayrak, “Bursa’mız fethedilmeden önce Doğu Roma İmparatorluğunun izlerini taşıyan İznik başta olmak üzere Osmanlı’yı bir beylikten imparatorluğa taşıyan, en güçlü döneminde Osmanlı İmparatorluğunun başkentliğini yapmış olan bir kent olarak çok zengin bir tarihi mirası barındırıyor. Dolayısıyla bu eserlerimizin güçlendirilmesi, koruma bilincinin yaygınlaştırılması, eserlerin korunması ve gelecek nesillere devredilmesi ile ilgili çalışmalar araştırılmalı, konuşulmalı ve yapılmalıdır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizler de meslek disiplinimiz içerisinde bu çalışmaları yapmayı kendimize görev olarak kabul ediyoruz. Bugün gerçekleştireceğimiz bu çalıştayı daha da anlamlı hale getiren önemli bir gelişme daha var. Ülkemizi ve bütün Bursalı hemşehrilerimizi gururlandıran ve sevindiren gelişme kadim şehrimiz Bursa “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak seçilmiş bulunuyor. Bursa bunu hak ediyor. Zira başkentlik yaptığı Osmanlı İmparatorluğun gelişme dönemindeki şehircilik anlayışının, vakıf ve külliyelerinin, hanlarda canlanan ticaretin büyük payı olan Bursa ilimiz UNESCO Dünya mirası listesinde ve geçici miras listesine çok önemli tarihi varlıklara sahip olan tarihi bir kenttir. Cumalıkızık, İznik, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile birlikte daha pek çok tarihi eseri barındıran kentimizin bu değerlerini bütün dünyaya duyurabilmenin yolu açılmış oluyor. Bursa kamuoyu olarak hepimiz 2022 yılını doğru değerlendirmeli, tarihi bir kent olan Bursamızı hak ettiği noktaya taşımalıyız. Bursa’nın “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak seçilmesinde katkıları olan başta Bursa Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilgili birimlerimize, eserlerimizin kültürel miras listesine alınması için çaba sarf eden UNESCO temsilcimiz ile çalışanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kültür Başkenti seçilen Bursa için bu çalıştayın değerli olacağını ifade ederek, çalıştaya katkı sunan akademisyenlere, meslektaşlarına ve İMO Bursa Şube Tarihi Eserleri Güçlendirme ve Koruma Komisyonu üyelerimize teşekkür etti.
OTURUM BAŞLIKLARI
Konuşmaların ardından Çalıştay oturumlarında, Prof.Dr. Adem Doğangün, Tarihi Yapılardaki Mühendislik Uygulamaları, Prof. Dr. Özlem Köprülü Bağbancı, Prof.Dr. M. Bilal Bağbancı, Geleneksel Ahşap ve Kargir Konutların Koruma Uygulamaları, Doç. Dr. Ali Mardani Aghabaglou, Kuruma Büzülme Engelleyici Katkı Kullanımının Horasan Harcı Karışımların Akışkanlık, Mekanik ve Durabilite Özelliklerine Etkisi, Araş. Gör. Şule Ayengin, Anıtsal Yığma Yapılarda Kullanılan Malzemelerin Özelliklerinin Belirlenmesi, Prof. Dr. Alper İlki, Tarihi Yapıların Yapı Mühendisliği Açısından Değerlendirilmesi ve Deprem Davranışlarının İyileştirilmesi, İnşaat Mühendisi Tuğçe İsafça, Tarihi Yapılarda Kullanılan Harçlar ve Özellikleri, Horasan Harcı Kireç ve Tamir Harçları, İnşaat Mühendisi Volkan Kutupoğlu, Yenişehir Şemaki Evi Müzesi Restorasyonu, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Tarsus Eski Adliye Binasının Arkeoloji Müzesi Olarak İşlevlendirilmesi Sürecinde Gerçekleştirilen Çalışmalar, Yüksek İnşaat Mühendisi Aykut Uray, Bursa Büyükşehir Belediyesi Bünyesinde Yapılan Restorasyon ve Rekonstrüksiyon Çalışmaları, Yüksek İnşaat Mühendisi Nuriye Yazıcı, Ulucami’ nin Geçirdiği Restorasyon Çalışmaları sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından katılımcılara plaketleri verildi.