Sağlık Sektörü pandemide Veri Bilimi ile Evrim Geçirdi
Sahada çalışanlar hekim ziyareti yapamadan, satış müdürleri ise seyahat edemeden satış performansı arttırmanın yollarını keşfetti.
Uluslararası işe alım danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye “Sağlık Sektöründe Veri Biliminin Evrimi” konusunu düzenlediği
bir webinarda uzmanları ile konuştu.
Michael Page Sağlık & Yaşam Bilimleri Kıdemli Müdürü Cansu Aksu moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda,
Murat Gümrükçü-Sanovel İlaç, Mine Şenyuva Ömeroğlu-Chiesi İlaç, Murat Ceyran-İş Mükemmelliği&Veri Bilimi Danışmanı,
konuşmacı olarak yer aldı.
Webinarda; sağlık sektöründe veri biliminin geleceği, yeni uygulamalar ve bunların pazara yansımaları hakkında yaşanan gelişmeler anlatıldı.
Pandemi döneminde pek çok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de, karşılaşılan zorlukları dile getiren konuşmacılar, ilaç şirketlerinin optimizasyonunda kritik önem taşıyan Veri Biliminin pazara kazandırdığı yeniliklere ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:
Adaptasyon zaman aldı ama dönüşümün verimliliği katladı
Dijital dönüşüm sağlık sektörünün en önemli ve vazgeçilmez yeniliklerinden biri olarak yerini aldı. Pandemi döneminde her sektörde olduğu gibi ilaç sektörü de uzaktan çalışma koşullarına uyum sağlamak zorunda kaldı. Adaptasyon zaman aldı ama dönüşümün verimliğe olumlu yönde etkisi bir alışkanlığa dönüşmeye başladı. Aslında bazı firmalarda dijital dönüşüm adımlarına yıllar önce başlanmasına rağmen pandemi dönemine kadar tam dönüşüm sağlanması mümkün olmamıştı.
Sağlık sektöründe dijital dönüşümün insansız olamayacağı anlaşıldı, çalışanların sadece görev alanlarında değişimler başladı. Dönüşüme rağmen her şeyin çok daha insan işgücüne bağlı olduğu görüldü. Baskılı malzeme ile tanıtımdan dijital materyalle sunuma geçildi. Uzaktan ziyaret kavramı güçlendi. Buna bağlı olarak performans değerlendirme kriterleri değişti. Yüz yüze görüşme oranlarının yerini dijital temas yüzdeleri aldı. Bölge Müdürlüğü kavramı performans koçluğuna doğru değişme uğradı. Sahada çalışanlar hekim ziyareti yapmadan, satış müdürleri seyahat etmeden satış performansı arttırmanın yollarını keşfetti. Veri bilimi, iş mükemmelliği bölümlerinin değeri arttı. Geleceğin rolleri olarak bu artış devam edecek.
Evrim geçiren alışkanlıklar
Sağlık sektöründe verileri sadece rakamsal olarak sıralamanın yerini içgörü üreten, veri işleme derinliği olan raporlamalar aldı. Bu tür veri işleme yeteneği olan uzmanların değeri arttı. Hekimlere “nasıl mesaj veririz” hedefi, “görüşmeden nasıl veri elde etmeliyiz” hedefi ile yer değiştirdi. Hekimlere sadece mesaj vermenin yeterli olmadığı anlaşıldı. Teknoloji kullanılarak, zenginleştirilmiş içeriklerle hekimlerden veri toplamanın yolları keşfedilmeye başladı. Müşteri ile etkileşimde zengin ve kaliteli içerik üretiminin gerekliliği anlaşıldı. Buna uygun veri setleri hazırlığı hızlandı. Hekim, mümessil iletişiminin dijital kayıt altına alınabildiği ve performansların şeffaflaştığı bir döneme girildi. Dijitalleşmeye dayalı uygulamaların verimliliği arttırması bu yöntemlerin kalıcı olarak planlanmasını sağladı.
Doğru kişiye doğru kanal ile ulaşabilme kasları gelişti
Artık ilaç firmalarında hekimlere ve eczacılara sunulacak ilaçlarla ilgili çalışmalarda onların ilgi ve taleplerine özel, kişisel veri derleme esnekliği dijital dönüşümle kolaylaştı. Yani taleplere sonuç odaklı hızlı çözümler üretmek mümkün olabilecek.
Sektörde geleceğe dönük olarak çalışanlar tarafından yapay zeka ilgili koçluk talepleri artış gösteriyor. Çünkü çalışanlar zaman ve mekan bağı olmadan müşteriye en verimli şekilde ulaşmanın yollarını güncel tutmak istiyor.
Veri Bilimini ve dijital platformları çok iyi kullanabilen çalışanlara ihtiyaç artıyor.
Sağlık sektörü ilişki temelli iletişimden veri bilimi temelli iletişime geçiş yapıyor. Sektör veriyi iyi okuyabilen, iş mükemmelliğine önem veren yöneticilerin tercih edildiği bir pazara dönüşüyor. Gelecekte veri bilimini en iyi değerlendirebilen ve kullanabilen firmalar çok daha başarılı olacak. Veri çeşitliliği arttıkça pazara yön verebilme ve doğru kararlar alabilme verimliliği artıyor.
Hibrit satış temsilcilerinin değeri yükseliyor
Dijital dönüşüm ile sektördeki kalıpsal bazdaki çeşitlendirme değişti. Şimdi hiper kişiselleştirme olarak adlandırılan, talep ve ilgiye odaklı iletişim kanalları daha fazla verimlilik sağlıyor.
İlaç firmalarında medikal orijinli uzmanlar sahada görev yaparken, veri bilimini iyi işleyen uzmanlar onlara hedef odaklı yol gösterecek. Firmaların üst yönetimine veri biliminde bağımsız çalışan uzmanlar iş mükemmelliğini geliştirme konusunda danışmanlık yapacak. Hibrit yeteneklerini geliştiren her kademedeki çalışan için gelecek parlak gözüküyor.
Michael Page Hakkında:
Profesyonel hizmette 40 yıllı aşkın deneyime sahip olan Michael Page, dünyanın önde gelen işe alım, seçme ve yerleştirme danışmanlığı şirketlerinden biridir. www.michaelpage.com.tr
Michael Page Türkiye faaliyetlerine 2008 yılında İstanbul Ofisi ile başlamıştır. PageGroup çatısı altında yer almaktadır. PageGroup firması, Türkiye’de Page Executive ve Michael Page markaları ile hizmet vermektedir. www.page.com
Şirket yerel piyasa bilgisini global uzmanlığı ile birleştirerek hem işverenlere hem de adaylara özel hizmet sunmaktadır. 150’den fazla ofisi ile dünya çapında 35’den fazla ülkede yayılmış olan PageGroup’un altıbinden fazla çalışanı bulunmaktadır. KOBİ’lerden çok uluslu kurumlara kadar çok çeşitli bir müşteri tabanına sahiptir. Londra Borsası’nda halka açık bir şirket olarak (FSTE 250) işlem görmektedir.