Bursa Büyükşehir’e ‘S’ plaka şoku!
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen 104 adet ‘S’ plaka satışı Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası tarafından yargıya taşınmıştı. Bursa 4. İdare Mahkemesi odayı haklı buldu ve söz konusu ihaleyi iptal etti. Karar istinaf yoluyla da onanırsa Büyükşehir Belediyesi milyonlarca lira zarara uğramış olacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin 23.08.2019 tarih ve 2019/167 sayılı kararı ile 104 adet ‘S’ plakası satışa çıkarılmış ve 15 Ekim 2019’da gerçekleşen ihale ile satış gerçekleşmişti. Her biri 300 bin lira bedel ile ihaleye çıkarılan plakalardan yaklaşık 32 milyon TL gelir hedeflenmişti.
Ancak, ihalenin ihtiyaç dışı gerçekleştiğini savunan Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası, söz konusu kararın hukuka aykırı olduğu, toplantı gündeminin S plaka satışı olmadığı ve gündeme aykırı yapıldığı, mevzuat gereği görüşleri sorulması ve kurula davet edilmeleri gerekirken bu kurallara aykırı işlem tesis edildiği gerekçeleri ile ihalenin iptali için yargıya başvurdu.
Bursa 4. İdare Mahkemesi, 10 Temmuz 2020’de aldığı kararla Oda’yı haklı buldu ve ihaleyi iptal etti.
AYDIN: “AKTAŞ ‘S PLAKA İHALESİ YAPMAYACAĞIZ’ DEMİŞTİ”
Konuyla ilgili enBursa.com’a konuşan Oda Başkanı Sadi Aydın, “Büyükşehir Belediye Başkanımız; ‘S plaka ihalesi yapmayacağız, çünkü meclis üyeliğim döneminde hicap duyuyordum. S plaka gelir kapısı olarak görülmemeli’ demesinin ardından kalktı ihtiyaç olmamasına rağmen 104 adet S plaka ihalesi yaptı.Biz de buna itiraz ettik” dedi.
Aydın, şöyle konuştu:
“BİZ İHTİYAÇ VARDIR DİYORSAK VARDIR” DEDİLER
“Hiç gündeme alınmadan, makam oluru ile gündem dışı ve hiç müzakere dahi yapılmadan hemen 104 plaka için sayın başkanın talimatı ile gelen bir gündem maddesiydi ve biz sonradan öğrendik. Söz konusu plakaların verilmesine ilişkin uyulacak usül ve esaslar çok nettir. Bu noktada 2018-2019 ve 2020 yıllarında, özellikle pandemi sürecinde 2500 esnafımız evinin önünde atıl beklerken plaka ihtiyacı vardır diyerek kamuoyunu aldatıcı bir işlem yapmak doğru bir işlem değildir. Biz bunu hem belediye başkanına hem de UKOME Kurulu’na izah ettik, ama kendileri hayır ihtiyaç var diyorsak vardır dediler. Bu karar hem sektörümüz hem de trafik yoğunluğu bakımından hem de esnafımızın yaklaşık 7 aydır devletten yardım beklediği bir süreçte tarafımızdan sevinçle karşılandı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAKLAŞIK 32 MİLYON TL ZARAR EDECEK
Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu’da çalışacak 104 adet servis plakasının her biri için 300 bin lira bedel belirlenmişti. Yaklaşık 32 milyon TL gelir elde elde edilirken mahkeme kararı istinaf yolu ile onaylanırsa plakaları satın alanlar zararlarının karşılanması için Büyükşehir’in kapısını çalacak.
Konuyla ilgili konuşan Aydın, şunları söyledi:
“İdarenin yanlış ve eksik işleminden dolayı hukuk önünde yapmış olduğu işlemden kaynaklanan zararın tanzimi noktasında sorumluluğu var.Şu an istinaf mahkemesi de onarsa bu kararı o plakaları almış olan şirketler veya esnaf belediyeden şu anki rayiç bedel üzerinden tahsil edecekler.”