Bir Köy Yok Olacak! Köylüler İsyanda! “Biz Bu Ülkenin Vatandaşı Değilmiyiz! Kim Sahip Çıkacak Bize!”
Kütahya’da yapılmak istenen altın madenine karşı çıkan köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı. Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerinde Zenit Madencilik A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madenine “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verildi. Kütahya Barosu Çevre Komisyonu ile Örencik köylüleri karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.
Kütahya’nın Gediz, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde onlarca maden ya faaliyette ya da açılma aşamasında. Madenlerin hemen hemen hepsi orman, mera yahut sulak alanlarının yanı başında bulunuyor. Zenit Madencilik A.Ş. de Örencik köyünde yaklaşık 2 yıldır, altın-gümüş madeni açmak istiyor. Köylülerin yaptığı itirazlar ve ÇED toplantılarının yaptırılmaması projenin askıda kalmasına neden oldu. En son Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı İnceleme Denetleme Komisyonun’a giden dosyaya “ÇED olumlu” kararı verildi. ÇED olumlu kararının yanında bugün yayınlanan Resmi Gazete’de Örencik ve Avcılar köylerinde maden ruhsatlarına konu 638 bin metrekare arazinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiği duyuruldu.
Örencik köyünde yaşayan vatandaşlar ise karara isyan etti. Örencikli köylüler arazilerin daha önce bin 700 dönüm olduğunu maden şirketinin ne yapacağını bilmeden önce toprak alımlarının başladığı belirterek madenci şirketin üçüncü şahıslar üzerinden toprak alımı yaptığını belirtti. Örencik köyünde yaşayan Seyfi Akçakaya karara tepki göstererek ÇED olumlu kararına karşı dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Kamulaştırma kararıyla ilgili de konuşan Akçakaya, ‘eskiden devletin halkın yanında olduğunu şimdi ise şirketlerden yana taraf olduğunu‘ sözlerine ekledi: “Devlet, şirketin yanında yer aldı. Hukuki yönden hakkımız ne ise sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Kamulaştırma kararına da gerekli itiraz için girişimlerde bulunacağız. Biz keşif çıkmasını bekliyorduk ama kamulaştırma çıktı. Cumhuriyetin 98. yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünde açıklanan karar, köylüler olarak bizi üzdü. Devleti oluşturan bizleriz, yetkililerin yanlıştan dönmesini talep ediyoruz.” dedi.
Örencikli Bayram Bozan; “Yıllarca Manisa Soma’da yaşadım. Yıllar sonra doğduğum köye havasına suyuna döndüm geldi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi Cumhurbaşkanlığı Acil Kamulaştırma kararı ile dumura uğradık. Burada su kıymetli. Su kaçarsa bir daha geri gelmez. Kararnamenin iptalini istiyorum. “dedi.
Örencikli Ramazan Adıgüzel; “Yıllarca batı bölgelerde büyükşehirlerde yaşadım. Emekli olduktan sonra köyüme gelerek bir mekan edindim. Yakın zamanda dağlar parsellenerek maden şirketlerine verildi. Biz bunun tabiatımızı bozacağına inandığımız için istemiyoruz. Köyümüzde maden sahasına karşıyız. Maden şirketleri kendi sahalarında yaptıkları kazı çalışmalarıyla doğamızı suyumuzu ağacımızı katlettiler. Milletvekilleri geldi ve köyümüzde bu şirketlerin yaptıklarını incelediler. Maden sahası nedeniyle köyün içinde rahat oturamıyoruz. Toz, kirlilik, ses yüksekliği canımızdan bezdirdi. Kararname iptal edilmeli maden şirketi köy arazisinden çekilmelidir.” dedi.
Örencikli Naim Baysuğ; “Köyde can güvenliğimiz yok. Patlamalar nedeniyle binalar hasar görüyor. Köy camisi emanet bir şekilde duruyor. Kurtuluş Savaşı ve önceki savaşlarda bu köyden çok şehit verdik. Şehitlerin hatırına kamulaştırmayı durdurun. Her patlamada yüreğimiz ağzımıza geliyor. 50 metre derinlik köyün yamaçlardan kaymasına neden olur.” dedi.
Örencikli Ercan Baysuğ ; “Yeşil köyümüze hergün kum dökülüyor. Sağlımız tehlikede. Elimizden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın tutmasını beklerken kamulaştırma kararını kucağımızda bulduk. Bu işin hal çaresine bakarak iptal edin.” dedi.