Haberde Bursa

Alper Kıvılcım’dan Film Gibi Roman; Öteki İstanbul “Ölüden Doğan”

19.01.2022

Türk Korku Sineması’nda senaryosu en çok filme çekilen; Ammar, Deccal, Üç Harfliler, Azazil, Gassal, Alem-i Cin, Efsunlu, Sirayet filmlerinin senaristi, tarihçi Alper Kıvılcım’dan film gibi roman!

Kalabalıklar içinde fark etmediğimiz gizemli insanlar ve onların her birimizi hayretler içinde bırakacak derecede kadim sırları, karanlık sokaklar, dehlizler, tarihi mekânların bilmediğimiz gerçekleri, kanla beslenip gün ışığından kaçanlar, sıradan insanların korkuları üzerine hayatlarını inşa eden varlıklar ve zamanda yolculuk…

Alper Kıvılcım, uzun yıllara dayanan senaryo yazarlığı birikimiyle tasarladığı akıcı dramatik kurgusunu, sahip olduğu tarihçi kimliğiyle beslediği mistik ve ezoterik bilgilerini, tüm sinematik tecrübesiyle harmanladığı edebiyatını Öteki İstanbul’unda bize atmosferi kusursuz bir dünya kurarak sunuyor.

Kıvılcım, hem İstanbul’un sadece özel bir kesiminin bildiği bu mistik tarafını hem de herkesin bildiği tarihî gerçekleri ters yüz eden ama her satırında “Aslında böyle olmuş olabilir mi?” diye tereddüde düşürtecek kadar sahici bir hikâyenin içine kendi gerçekliğini yedirmeyi başarıyor.

Öteki İstanbul alışık olunanın aksine yeni bir tarih kurgulayarak fantastik gerilim romanlarına farklı bir soluk getiriyor. Kitabını tatmin edici bir finalle soluk soluğa bitirdikten sonra açtığı her tarihî katman için okurun devam kitaplarını sabırsızlıkla beklemesinin de önünü açıyor.

Bu kitabı okuyan siz değerli okurlar adına emin olduğum tek şey, artık İstanbul’un her köşesinde sadece sizin bildiğiniz şeyler olacağı…

ALPER KIVILCIM KİMDİR?

Aslen Karadenizli bir ailenin evladı olan Alper Kıvılcım 27 Nisan 1979 yılında İstanbul Maltepe’de doğdu. Henüz lise yıllarında sinema ve senaryo yazarlığına heveslenen yazarımız Türkiye’de tarih lisansını bitirip yüksek lisans öğrenimini tamamlamak için İngiltere’ye gidince kursağındaki hevesini yurda dönüşüne sakladı. Elbette ki döner dönmez kalemine kuvvet yazdı da yazdı. Tarihçi oluşunu ilk başta senaryolarına yansıtmasa da şimdi bu kitapta dağarcığını romanlaştırarak sinema tadında bir edebiyat üçlemesini başlattı. Yazar Alper Kıvılcım iyi derecede İngilizce bilmekte ayrıca Osmanlıca okuyup yazabilmektedir.

Ülkemizdeki korku sinemasında senaryoları en çok filme çekilen senarist unvanına sahip oldu. Bazı filmleri yönetti, bazılarının yapımcılığını üstlendi, hatta oynamışlığı bile var. ÖTEKİ İSTANBUL Yazarımızın ilk kitabıdır.

Yazarımızın, senaryosunu yazdığı, yapımcılığını ve uygulayıcı yapımcılığını yaparak katkıda bulunduğu sinema filmleri ve dizilerinin bir kısmı şöyledir:

AMMAR CİN TARİKATI: KORKU FİLMİ (2014)

AMMAR CİN İSTİLASI: KORKU FİLMİ (2016)

AZAZİL DÜĞÜM: KORKU FİLMİ (2014)

ÜÇ HARFLİLER 2: KORKU FİLMİ (2015)

DECCAL: KORKU FİLMİ (2015)

DECCAL 2: KORKU FİLMİ (2017)

GASSAL: KORKU FİLMİ (2015)

EL EBYAZ: KORKU FİLMİ (2015)

ALEM-İ CİN: KORKU FİLMİ (2018)

ALEM-İ CİN 2: KORKU FİLMİ (2019)

ALEM-İ CİN 3 SALGIN: KORKU FİLMİ (2021)

EFSUNLU 1: KORKU FİLMİ (2019)

EFSUNLU 2: KORKU FİLMİ (2019)

SİRAYET 2: KORKU FİLMİ (2019)

BANA NORMAL AKTİVİTELER: KORKU KOMEDİ FİLMİ (2016)

CANAVAR GİBİ TÜRK İŞİ FRANKEŞTAYN: KORKU KOMEDİ FİLMİ (2017)

HEP YEK 3: KOMEDİ FİLMİ (2018)

SİNYALCİLER: KOMEDİ FİLMİ (2017)

ŞÖHRETLER OKULU YARIŞIYOR: ÇOCUK KOMEDİ FİLMİ (2021)

AKILLARA SEZA: KOMEDİ FİLMİ (2019)

MALAZGİRT 1071 BİZANSIN KIYAMETİ: TARİHİ FİLM (2019)

NAKŞ-İ DİL SULTAN: TARİHİ DİZİ (2010)

DEMİRKADIN NESLİCAN: GERÇEK YAŞAMDAN UYARLANAN FİLM (2021) 

DARK İSTANBUL’DAN MESAJ

Yolu İstanbul’dan geçmeyen ya da İstanbul hayaliyle yanıp tutuşmayan imparator, tüccar, entrikacı, soytarı, komutan, din adamı, büyücü, filozof, bilgin, gezgin, şair, ressam, yazar, gazeteci, maceracı, turist, denizci, korsan, cani, defineci, arkeolog, bilim insanı, kâşif, mucit, fedai, evliya, aziz, bürokrat, mimar var mıdır? Yoktur…! Mitolojinin, gizemin, inançların, efsanelerin, kahramanlıkların, savaşların, mucizelerin ve biraz iddialı gelecek ama sanki tanrıların da başkenti gibidir İstanbul. Binlerce yıldır biriktirdiği hazineleri ile geçmişteki önemi kadar günümüzde de “Başrolkent” özelliğini sürdüren İstanbul’un geçmişte, günümüzde ve geleceğin kehanetlerinde yeri hiçbir zaman değişmeyecektir.

“Eğer dünya tek bir devlet olsaydı İstanbul başkenti olurdu”

Her ne kadar Fransızlar tarafından henüz doğrulanmamışsa da bu sözü Napolyon Bonapart’ın söylediğine dair epeyce rivayet var. Nitekim Fransız şair, siyasetçi ve asker Alphonse-Marie-Louis de Prat de Lamartine 1833 yılında İstanbul ziyareti sırasında Halil Rıfat Paşa ve Namık Paşa’ya “Doğa burasını dünyanın başkenti olmak için yaratmışa benziyor,” dediğine göre Napolyon’u doğrulamış sayabiliriz… Elbette 1550 yıllarında Flaman gezgin Ogier Ghisen von Busbeek’in “Dünyanın başkenti burası mı?” diye sorduğunu da hatırlamadan edemeyeceğiz. MÖ 667 yılında denizler tanrısı Poseidon’un oğlu Megaralı Byzas zamanında ilk adını Byzantion olarak alan kadim başkent, Konstantin’in ele geçirmesinden sonra Konstantinapolis, ardından Latin İmparatorluğunun başkenti sonra yine Konstantinapolis en sonunda da İstanbul adına kavuştu. Poseidon’un oğlu Megaralı Byzas, Doğu Roma İmparatoru Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus, Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet Han, Cumhuriyetin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’un kaderini belirleyen dört atlıydılar…

Dark İstanbul, işte bu kadim kentin yaşanmış ve yaşanacak olan efsanelerinden ilham alarak oluştu. ‘Eli kalem tutanlar’ olarak kalemimizden geldiğince yazıp, çiziyoruz, üretiyoruz. Müzisyenlerimiz yazdıklarımızın çizdiklerimizin melodilerini, seslerini besteliyorlar. Yönetmenlerimiz hayal ettiğimiz dünyaları sinemaya aktarmaya hazırlanıyorlar. Fantastik, Gizem, Polisiye, Psikolojik Gerilim, Korku, Mitoloji, Bilimkurgu alanlarında bir araya gelen; yazar, çizer, sinemacı, müzisyenlerden oluşan oldukça büyük bir topluluk olan Dark İstanbul ekibi olarak; kitap, dergi, film ve müzik yapımlarıyla “İstanbul’u bir de biz hayal edelim,” diyoruz. Ve elbette ki yakın gelecekte dünya markası olmayı hedefliyoruz.

Dark İstanbul’un projeksiyonundan kısaca söz etmek gerekirse;

Dark İstanbul Medya A.Ş. Antik Çağlardan bu yana derin hikâyeler barındıran İstanbul’un gizemini, dünya edebiyat, sanat ve sinema sektörüne, yerel sanatçılar aracılığıyla taşıyarak, birinci elden kaynak oluşturmayı amaçlamaktadır. Tarihin derinlikleri, uzay, fantastik hikâyeler, acılı insan öyküleri, polisiye, aksiyon da üretim alanımıza girmektedir. Edebiyat ürünleri, Dergicilik, Senaryo yazımı, Çizgi Roman, Müzik albümleri, Sinema-Dizi Filmleri Dark İstanbul’un üretimlerinin başlıkları olarak sayılabilir.

Uluslararası dijital platformların dünyanın birçok ülkesinden hikâyeler toplaması, Dark İstanbul projesi fikrine ilham vermiştir. Yine çizgi romanlardan yola çıkarak Hollywood yapımcılarının oluşturduğu sinematik evren bir başka ilham kaynağımızdır. Başta dijital platformlar olmak üzere global yayın dünyasının son yıllarda ülkemize yönelik pozitif bakışı, Türk dizilerinin çok sayıda ülkede popüler hale gelmesi bizi daha da heveslendiriyor. Bu nedenle global medya platformlarının dağınık arayışlarını kendimize odaklayıp, arzu ettikleri projelere bizimle erişmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede dünyanın dikkatini Dark İstanbul’a çekerek uzun vadede devler liginde yer almayı hedefliyoruz. Her ne kadar Anadolu’nun her yerinde bitmek bilmez efsaneler olsa da bizler; adıyla müsemma dünyada en çok bilinen başkentlerden İstanbul’u baz almayı ve projemizin adını da böyle şekillendirmeyi düşündük. Nitekim odaklanarak üretmenin daha avantajlı olacağı gerçeği bir yana, hakikaten de İstanbul öylesine çok efsaneye kaynak oluşturuyor ki, bu da bizlerin neredeyse ömrümüz kadar üretebileceğimiz manasına geliyor. Şimdilerde yazarlarımız, çizerlerimiz, bestecilerimiz, senaristlerimizden oluşan büyükçe bir yaratıcı ekiple durmadan üretiyoruz. Tabii ki mevcut ekibimizi çok daha büyüterek ülkemizin en seçkin kurumu olmaya da adayız. Yaratıcı kişilerin bizimle bir an önce temas etmesini de istiyoruz.

Dark İstanbul’un ilk ürünleri olan ve geçtiğimiz aylarda okuyucularla buluşturduğumuz Dark Antoloji Birinci Kitap, Dark Antoloji İkinci Kitap, Kutsal Cehalet, Dolunay Ayini, Işıkları Kapatma Anne, Sempatizan, Bize Bir Katil Lazım, Babamın Gölgesi, Her Şeyin Bittiği Yerden, Tanrı Dağı, Nerfoziş, Dark Polisiye Birinci Kitap, Dark Polisiye İkinci Kitap, Salgın İstanbul isimli ilk 14 kitabımız kitapevleri raflarında yerlerini almışken, şimdi ise yeni kitabımız Öteki İstanbul adlı üçleme eserin ilk kitabı “Ölüden doğan”ı beğeninize sunuyoruz. Keyifle okumanız dileğiyle.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>