Haberde Bursa

Sanal domatesleri toplayıp, telefonda lig şampiyonluğu kovalıyorsanız, üstüne de sürekli fal bakıyor başka bir iş yapamıyorsanız bağımlısınız!

29.01.2022

Eskiden sadece bilgisayarlar ile sınırlı iken telefonlarında artık birer bilgisayar gelmesi ile oyun bağımlılığı evlerden internet kafelerden artık sokaklara taşmış durumda. Eskiden sadece çocuklarımız için endişelenirken şimdi eşimiz, sevgilimiz, annemiz babamız için endişelenir hale geldik. Öyle bir noktaya gelmiş durumdayız ki insanlar asli işlerini aksatır hale geldi. Böylece gelişen teknoloji ile toplumların nur topu gibi yeni bir bağımlılığı oldu. Oyunlar…

Avrasya Hastanesi çocuklarda ve yetişkinlerde Oyun Bağımlılığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Oyun bağımlılığının belirtileri nelerdir?

Bireyler aşağıdaki kriterlerden 5’ine veya daha fazlasına en az bir yıldır sahipse oyun bağımlısı olarak değerlendirilebilirler:

  • Video ve internet oyunları üzerinde aşırı şekilde düşünmek
  • Oyun oynamadığında yoksunluk veya kötü hissetmek
  • Kendini daha iyi hissetmek oyun oynama sürelerini artırmak
  • Kendisini kısıtlamak istese de oyun oynamada harcadığı süreyi azaltamamak
  • Daha önceden severek yaptığı şeyleri artık yapmaktan keyif almamak
  • İşte, okulda, işte veya evde fazla oyun oynamayla ilgili problemler yaşamak
  • Oyun oynama süresini gizlemek adına yalan söylemek
  • Kendini kötü hissettiğinde durumu iyileştirebilmek adına oyun oynamak
  • Oyun oynamaya bağlı olarak önemli iş, ilişki, eğitim veya kariyer fırsatlarını kaçırmak

Oyun bağımlılığının fiziksel etkileri nelerdir?

Oyun bağımlılığı psikolojik etkilerinin yanında fiziksel etkilere de sahiptir. Fiziksel etkilerin başında, yüksek konsantrasyon nedeniyle migren ve göz ağrıları, yorgunluk, ellerde uyuşma, karıncalanma, ağrı, kuvvetsizlik ve beceriksizlik gibi semptomlar gelir. Bu semptomların yanında birey devamlı oyun oynamak istediği için kişisel hijyen ve bakım rutinlerini de ihmal edebilir.

Oyun bağımlısı olan bireyler genelde oyun oynamaya devam edebilmek amacıyla yemek yemek ya da uyumaktan kaçınır. Dolayısıyla kişi kendisinde kısa vadede açlık ve yorgunluk gibi etkiler görürken uzun vadede uyku bozukluğu veya kiloyla ilgili sağlık sorunları yaşayabilir. Bu durum özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde, ileride meydana gelebilecek ciddi hastalıklara zemin oluşturur.

Oyun oynamak için kendilerini aile toplantılarından ya da sosyal etkinliklerden çeken bireyler, uzun vadede dikkat etmezlerse kendilerini toplumdan izole olmuş bulabilirler.

Video oyunları neden bağımlılık yapar?

Bireyler oyun içerisinde ne kadar uzun vakit geçirirlerse, video oyunları o kadar başarılı sayılır. Dolayısıyla internet üzerinden oynanan oyunlar, oyuncularını platformlarda daha fazla vakit geçirtebilmek amacıyla tasarlanır. Örneğin, oyunlar çok zorsa oyuncular kısa sürede pes ederek oyunu oynamayı sonlandırabilir fakat diğer yandan fazla kolay oyunlarda ise oyuncuların başarı güdüleri yeteri kadar tatmin edilmeyecektir.

Bu nedenle genellikle oyundaki başarı, kişi biraz daha çaba gösterirse kazanılacakmış gibi kurgulanır ve bu özellikler kumar bağımlılığıyla benzerlik gösterir. Hangi oyunların bağımlılık yapacağını önceden kestirmek oldukça zor olsa da çevrimiçi platformlarda toplu şekilde oynanan oyunların bağımlılık yapma riski daha fazladır. Sosyal hayatlarında pek aktif olamayan genç bireyler, bu tip gruplarda daha fazla kabul gördüklerini hissedebilir ve dolayısıyla çevrimiçi platformda daha fazla zaman harcar.

Oyun bağımlılığı nasıl tedavi edilir?

Bağımlılıkların altında genellikle psikolojik faktörler bulunur ve oyun bağımlılığında da nihai hedef öncelikle bağımlılığın altında yatan psikolojik faktörlerin tespit ve tedavi edilmesidir.

Oyun bağımlılığı tedavisinde doktorunuz ilaç veya psikoterapi önerebilir ve özellikle bilişsel davranışçı terapi, oyun veya teknoloji bağımlılığında yaygın olarak kullanılır. Bilişsel davranışçı terapide bireyin oyun oynamayla ilgili kalıplaşmış yanlış düşüncelerini fark ederek bunları sağlıklı düşünce ve fikirlerle değiştirmesi sağlanır.

www.avrasyahospital.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>