AVRUPA’NIN EN BÜYÜK MOBİLYA FUARINDA YABANCI AKINI
2021’de ihracatını yüzde 26,4 artırarak 4,3 milyar dolara taşıyan mobilya sektörü, 2022 yılını 6 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefliyor. İhracatın yaklaşık yüzde 50’sinin gerçekleştiği İstanbul Mobilya Fuarı, bu yıl ilk defa tek bir çatı altında gerçekleşti. İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy ve TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25-31 Ocak tarihleri arasında eş zamanlı gerçekleşen fuar, hava şartlarına rağmen ziyaretçi akınına uğradı. Katılımcıların yüzde 80’inin yabancı olduğu fuarda İsrail, Pakistan, Hindistan, Katar, Rusya olmak üzere 50 ülkeden 3000’den fazla yerli ve yabancı marka katılımı gerçekleşerek 3 milyar dolarlık iş antlaşmasına imza atıldı.
2000’lerin başında büyüme ivmesi yakalayan mobilya sektörü, 2021’de ihracatını yüzde 26,4 artırarak 4,3 milyar dolara taşıdı. 2022 için 6 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör hakkında bilgi veren MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, “Yılı 4,3 milyar dolarla kapatarak önemli bir başarıya daha imza attık. Geçen yıl bu rakam, pandeminin gölgesi altında 2019 rakamını yani 3,5 milyar doları koruyarak geçti. 2022 yılını ihracat yılı olarak belirledik ve 6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Mobilya sektörü, sadece 800 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştirerek dış ticaret fazlası veren önemli sektörlerden bir tanesiyiz. İhracatın neredeyse yüzde 50’sinin gerçekleştiği fuarlar bizim için çok önemli. 25 Ocak’ta kapılarını açan ve Avrupa’nın en büyük mobilya fuarı olma özelliğini taşıyan İstanbul Mobilya Fuarı, ilk gün kar engeline takılsa da hızlıca toparlanarak ve fuarı 31 Ocak Pazartesi akşamına kadar uzatarak başarılı bir fuar süreci geçirdik. Katılımcıların yüzde 80’inin yabancı olduğu fuarda İsrail, Pakistan, Hindistan, Katar, Rusya, Arnavutluk gibi farklı kıtalardan, 50 ülkeden 3000’den fazla yerli ve yabancı markayı ağırladık. MOBSAD olarak da 14 yıldır fuarda yer alıyoruz. Bu sene de üyelerimizle TÜYAP’ta, 7-9-10 ve 14. Hall’lerdeydik. Her sene olduğu gibi bu sene de fuarın en pahalı mobilyasını görücüye çıkardık. MOBSAD üyelerinin hayata geçirdiği ve TÜYAP’ta sergilenen 1 milyon TL’lik oturma odası, metal ve ahşap işçiliğiyle ön plana çıkıyor. Fransa’dan gelen özel siparişle hazırlanan oturma odasında, tamamen el yapımı, metal işlemecilikle hayat bulan şömine de dikkat çekti.” açıklamalarında bulundu. 2021 yılında, “Türkiye’nin Ahisi” seçilen ve Ahilik kaftanını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan giyen ahşap oyma ustası Behzat Böke de fuar misafirlerine ahşap oyma mesleğini tanıtıyor. İskenderun ilçesinde, 8 yaşında başladığı ahşap oyma mesleğini 53 yıldır sürdüren ahşap rölyef ve heykel sanatçısı Böke, Türkiye’de birçok ilde cami ve kiliselere yaptığı eserlerin yanı sıra yurt dışında da birçok çalışmaya imza attı. Yaptığı eserlerle Türkiye çapında çeşitli kurumlardan dört kez ödüle layık görülen Böke’nin açtığı sergiler de beğeni topladı. Zanaatkar mobilyanın katma değerini sağlayan ahşap oyma kısımların yapımının aslında ne kadar zor olduğu ve ustalık istediği de fuar ziyaretçilerine gösterildi.
ABD pazarına 1 milyar dolar ihracat hedefi
“İhracatın katma değerli olması için hammaddenin ihraç edilmek yerine iç pazarda mobilya sektörüne sunulup kilogram başına 3 dolarlarda -ki hatta MOBSAD üyelerimiz minimum 10 dolar ihracat gerçekleştiriyor- ihracat yapabiliriz” açıklamalarında bulunan Gürcan, “Çin’in pandemiden dolayı kaybettiği pazarları kazanıyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinden Türk mobilyasına yönelik ciddi bir talep artışı olduğunu söyleyebiliriz. Sektör olarak pandemi rüzgarından iyi yararlandığımızı düşünüyorum ve bunu bu sene 6 milyar dolar ihracatla perçinleyebiliriz. ABD pazarında ciddi bir artış var ki Avrupa ve ABD pazarları, kilogram başına ihracatta bize ciddi kazanımlar sundukları için değerliler. Bu pazarlara kilogram başına 6 dolarlara varan ihracat gerçekleştiriyoruz. ABD pazarına yaptığımız ihracatı bu yıl 1 milyara dolara çıkarmak istiyoruz” dedi. Mobilya sektörünün 2022 hedefleri için kapasitelerin arttırılması, mobilya sektörüne yönelik yeni OSB alanlarının oluşturulması ve sektörün kanayan yarası kalifiye eleman sorununun çözümünde meslek liselerinin artırılması gerektiğini vurgulayan MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan, fuarda 3 milyar dolarlık iş antlaşması gerçekleştirdiklerine de sözlerine ekledi.
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD), Haziran 2006 tarihinde kurulan bir sivil toplum oluşumudur. MOBSAD, ülkemizin en önemli sektörü olma potansiyelini barındıran mobilya sektörünün gücünü ortaya çıkartmayı ve Türk mobilya sektörünün önünde bakir bir alan olarak duran dünya mobilya pazarının kapılarını sonuna kadar Türk mobilyacılarına açmayı hedeflemektedir. MOBSAD, bugüne kadar tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin gerisinde kalan mobilya sektörünü, Türk ekonomisinin parlayan yıldızına dönüştürmek; küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir araya getirerek ihracat, pazarlama, tasarım ve Ar-Ge çalışmaları konusunda önemli ölçüde güç birliği oluşturmak ve Türk mobilya sektörünü artık uluslararası pazarlarda gerçek bir ‘marka’ haline getirmek için yola çıkmıştır. 40 üyesi bulunan MOBSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan’dır.